Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σήμα" για περισσότερους ελέγχους από εφορίες, ΣΔΟΕ
  • [02] Δύο νεκροί σε ισχυρή έκρηξη στην Τουρκία
  • [03] "Οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη"
  • [04] "Η Ευρώπη δεν υποχωρεί στα συμφωνηθέντα"
  • [05] "Καμπανάκι" για τον παιδικό διαβήτη
  • [06] "Ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • [07] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό
  • [08] Αύξηση αβεβαιότητας από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο Νικ Κλεγκ
  • [09] Φρ. Ολάντ: Σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ η αποχώρηση από το Αφγανιστάν
  • [10] Επαφές του Φαν Πέρσι με τη Γιουβέντους
  • [11] Τριήμερες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, στο Νομισματικό Μουσείο
  • [12] Πάνω από 3,5 βαθμούς μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία στη Γη
  • [13] Γονίδιο του σπέρματος θα δημιουργήσει το ανδρικό αντισυλληπτικό
  • [14] Αλ. Παπαρήγα: Παίζονται παιχνίδια πάνω στο ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας

  • [01] "Σήμα" για περισσότερους ελέγχους από εφορίες, ΣΔΟΕ

    Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού η οποία επιχειρείται να περιορισθεί αφενός μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

    Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ. Ήδη τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση η οποία διευρύνεται το Μάιο και δεν αποκλείεται να υπερβεί τελικά το 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    [02] Δύο νεκροί σε ισχυρή έκρηξη στην Τουρκία

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε σήμερα έξω από αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Καϊζερί της κεντρικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες, μετέδωσαν τα τουρκικά πρακτορεία και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Δεκαεννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι έξι σοβαρά, σύμφωνα με το NTV, το οποίο πρόσθεσε πως οι καμικάζι ήταν δύο.

    Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [03] "Οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη"

    «Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην πολιτική εκπομπή Piazza Pulita, του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7.

    «Η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά, αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ, είναι μια φοβερή ταπείνωση», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό Πρόεδρο Ναπλιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων. Η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει, η Ιταλία, την μοίρα της Ελλάδας», εκτιμά ο Μόντι.

    «Τα να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ, είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από την Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ- με υποτίμηση της λιρέτας- αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικονομολόγος.

    Σε ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής του καναλιού La7 σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο Μάριο Μόντι απάντησε:

    «Μέχρι πριν λίγο καιρό, η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στην φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας».

    [04] "Η Ευρώπη δεν υποχωρεί στα συμφωνηθέντα"

    Η ΕΕ δεν έχει την υποχρέωση να τροποποιήσει τους όρους του προγράμματος λιτότητας, που ήδη συμφώνησε με την Ελλάδα, εκτιμά με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της Βιέννης 'Kurier' o Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

    "Δεν μπορεί να υποκύπτει σε εκβιασμούς η ΕΕ, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει στους συμφωνημένους όρους", τονίζει συγχρόνως και υπογραμμίζει: "'Εμείς στην ΕΕ αποφασίσαμε να τηρήσουμε τη συμφωνία, που συνήψαμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας".

    "Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ", προσθέτει ο Αυστριακός καγκελάριος. "Το μοναδικό πράγμα που αποτελεί βεβαιότητα, είναι ότι θα κοστίσει πολύ ακριβά σε όλα τα μέρη" η υποθετική έξοδος της Ελλάδας απ την ευρωζώνη, επισημαίνει.

    Τέλος, ο καγκελάριος Φάιμαν εξέφρασε την ευχή ότι η ελληνική κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί με τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου "θα έχει ως στόχο της την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη".

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [05] "Καμπανάκι" για τον παιδικό διαβήτη

    Στους γονείς στρέφουν τώρα την προσοχή τους οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ παρουσιάζει αυξητική τάση σε παιδιά και εφήβους.

    Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των εφήβων που παρουσίαζαν «διαβήτη των ενηλίκων» δεν ξεπερνούσε το 3%. Σήμερα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στους εφήβους με διαβήτη αγγίζει το 40%. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο δείχνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μεγάλη απειλή των ετών που θα ακολουθήσουν, επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι το Α και το Ω για την αναχαίτιση της επιδημίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Υφαντόπουλος, 366 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήλθαν το 2011 σε 603.360 (7% των ενηλίκων) και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το ένα τέταρτο του ανδρικού πληθυσμού στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσιάζει προδιαβήτη με την εικόνα του μεταβολικού συνδρόμου.

    [06] "Ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    Τη μετατροπή του αρχαιολογικού άξονα Ροτόντα - Καμάρα - πλατεία Ιπποδρομίου σε ένα μεγάλο - ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο, προτείνουν μεταπτυχιακοί φοιτητές του φημισμένου πανεπιστημίου των ΗΠΑ Massachusetts Institute of Tecnology (MIT), με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

    Ομάδα φοιτητών, με επικεφαλής τον πολεοδόμο καθηγητή του πανεπιστημίου, Dennis Frenchman, επισκέφθηκαν το Μάρτιο του 2011 τη Θεσσαλονίκη, και αφού εξερεύνησαν την ταυτότητα της πόλης, σε συνεργασία με Έλληνες αρχιτέκτονες, κατέθεσαν σειρά από καινοτόμες προτάσεις - μελέτες, μέσω των οποίων αναβαθμίζονται και αναδεικνύονται «ξεχασμένοι» αρχαιολογικοί χώροι, νεοκλασικά κτίρια και γειτονιές.

    Ο παγκοσμίου φήμης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, καθηγητής στο ΜΙΤ, Κάρλο Ράτι, μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τις προτάσεις των φοιτητών στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις - μελέτες, εκτίθενται μέσω έκθεσης μακετών η οποία φιλοξενείται στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου, μέχρι τις 31 Μαΐου.

    [07] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στη μία το μεσημέρι, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Νωρίτερα, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, στις 10:30 με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και στις 11:00 με τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη.

    [08] Αύξηση αβεβαιότητας από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο Νικ Κλεγκ

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ αργά χθες βράδυ.

    Ο Κλεγκ προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [09] Φρ. Ολάντ: Σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ η αποχώρηση από το Αφγανιστάν

    Η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων θα γίνει "με τάξη" και σε "συντονισμό" με τους συμμάχους του συνασπισμού του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Η αποχώρηση των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί "σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας", ιδιαίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομάμα, πρόσθεσε ο Ολάντ μιλώντας στη βάση του Νιτζράμπ, στην Καπίσα, όπου σταθμεύει το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν.

    Ο Ολάντ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Επαφές του Φαν Πέρσι με τη Γιουβέντους

    Ο Ρόμπι Φαν Πέρσι είναι πιθανό να φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους! Οπως υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα της «Gazzetta dello sport» ο Ολλανδός σούπερ σταρ της Αρσεναλ, ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στο Τορίνο και είχε επαφές με παράγοντες της πρωταθλήτριας Ιταλίας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ η προσφορά της «κυρίας» θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ και ο Φαν Πέρσι φέρεται να είναι θετικός, καθώς θέλει να συνεχίσει την καριέρα του σε μία ομάδα που κατακτά διαρκώς τίτλους, αφού όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά οι διακρίσεις τον ενδιαφέρουν περισσότερο από τα χρήματα.

    [11] Τριήμερες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, στο Νομισματικό Μουσείο

    Τριήμερες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνει το Νομισματικό Μουσείο, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012», που φέτος έχει ως θέμα «Τα μουσεία σ' έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

    Από σήμερα και στις 26 και 27 Μαΐου, το Μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Ιλίου Μελάθρου, στην καρδιά της Αθήνας, παρουσιάζει ειδικά σχεδιασμένα, πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, φορείς και οργανισμούς, μαθητές και φοιτητές, αλλά και σε ευπαθείς, αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προβλήματα όρασης και οικονομικούς μετανάστες.

    [12] Πάνω από 3,5 βαθμούς μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία στη Γη

    Η μέση θερμοκρασία στη Γη θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές του κλίματος, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

    Η έρευνα αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της, με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ότι όλες οι χώρες του πλανήτη θα τηρήσουν τις -ούτως ή άλλως ανεπαρκείς- δεσμεύσεις τους για την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου».

    [13] Γονίδιο του σπέρματος θα δημιουργήσει το ανδρικό αντισυλληπτικό

    Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του σπέρματος, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τύπου μη ορμονικού αντισυλληπτικού για τους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.

    Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό, ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο, το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Λι Σμιθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο, έτσι ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε το σπέρμα δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί ωάρια γυναικών.

    [14] Αλ. Παπαρήγα: Παίζονται παιχνίδια πάνω στο ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας

    Στην κυρίαρχη τάξη της χώρας υπάρχει εσωτερική διάσπαση, με το ένα της τμήμα να θέλει να στηριχθεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ το άλλο, το «πιο ανοιχτομάτικο», εκτιμά ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την χρεοκοπία και θέλει να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ να «κάνει τη λάντζα της χρεοκοπίας.

    Θα είναι μιας χρήσης, δεν τον λυπάμαι καθόλου γιατί είναι επιλογή του» ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», ενώ έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζονται πάνω σε ένα υπαρκτό ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 May 2012 - 8:30:38 UTC