Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το προεδρείο της εκλέγει η Βουλή
  • [02] Ελλάδα και ευρωζώνη στο επίκεντρο της G8
  • [03] Από 1η Ιουνίου το "ψαλίδι" στις συντάξεις
  • [04] Τα Μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο
  • [05] Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε "CCC" από "B-"
  • [06] Σχέδιο Τρισέ για τη διάσωση του ευρώ

  • [01] Το προεδρείο της εκλέγει η Βουλή

    Το νέο πρόεδρο του Σώματος θα εκλέξει σήμερα με μυστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής, πριν ολοκληρώσει τη βραχεία θητεία της, καθώς στη συνέχεια αναμένεται να διαλυθεί μετά την προκήρυξη των νέων εκλογών.

    Το πρωί θα γίνει η εκλογή του προέδρου και το απόγευμα η εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.

    Τον Βύρωνα Πολύδωρα προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου της Βουλής και για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο.

    [02] Ελλάδα και ευρωζώνη στο επίκεντρο της G8

    Η «ελληνική κρίση» και η γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της G8, που θα γίνει σήμερα και αύριο στον Καμπ Ντέιβιντ, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, στη σύνοδο της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.

    Το σλόγκαν της φετινής συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι «Ενεργώντας από κοινού». Την ΕΕ θα την εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    [03] Από 1η Ιουνίου το "ψαλίδι" στις συντάξεις

    Εγκύκλιο με την οποία παρέχονται γραπτές οδηγίες προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών του ΙΚΑ, για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, απέστειλε η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ.

    Στην εγκύκλιο 41/16-5-2012 επαναλαμβάνονται οι οδηγίες της προηγούμενης εγκυκλίου (14/12), σύμφωνα με την οποία, οι μειώσεις θα ισχύσουν από τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2012, ενώ οι αναδρομικές μειώσεις που αφορούν τις συντάξεις Ιανουαρίου μέχρι και Μάιο του 2012 θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/12 του 2ου Μνημονίου επέρχεται μείωση κατά 12% των κύριων συντάξεων που είναι μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ, και των επικουρικών από 10% για τις συντάξεις έως 250 ευρώ και κατά 15% για τις συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ.

    [04] Τα Μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο

    Τα γιορτινά τους θα «φορέσουν» περισσότερα από τριάντα χιλιάδες μουσεία σε τουλάχιστον 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για να υποδεχτούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που από το 1977 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τα απολαύσει με ελεύθερη είσοδο.

    Μεταξύ αυτών και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, τιμώμενο μουσείο για το 2012.

    Με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο για όλους, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

    [05] Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε "CCC" από "B-"

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη μακροχρόνια προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε συνάλλαγμα και σε ευρώ στη βαθμίδα «CCC» έναντι της προηγούμενης «Β- », αναφερόμενος στον «αυξημένο κίνδυνο» εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

    Ο Fitch υποβάθμισε επίσης και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε συνάλλαγμα στην κατηγορία «C» από την προηγούμενη βαθμίδα του «Β».

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [06] Σχέδιο Τρισέ για τη διάσωση του ευρώ

    Η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του, δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ παρουσιάζοντας μια τολμηρή πρόταση για τη σωτηρία του ευρώ.

    Το σχέδιο του Τρισέ, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη αδυναμία του ενιαίου νομίσματος, το οποίο υφίσταται εδώ και 13 χρόνια. Η νομισματική ένωση ανέκαθεν θεωρούνταν ότι αψηφούσε οικονομικές αρχές, επειδή το ευρώ υιοθετήθηκε πριν από μια δημοσιονομική ή πολιτική ένωση της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πιέσεις σε χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα --κυρίως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία-- που οδήγησαν σε προβλήματα χρηματοδότησης και πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

    Η πρότασή του παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον την παραμονή της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ (G8), με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα πιέσει την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους, που απειλεί την εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη.

    Έρχεται επίσης πριν από μια κρίσιμη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τρόπους για τη στήριξη της ανάπτυξης. Οι ως τώρα αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε ύφεση πολλές χώρες, σε πολιτική αναταραχή και, στην περίπτωση της Ελλάδας, σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές.

    Ο Τρισέ δήλωσε πως υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δημοσιονομικό του σχέδιο.

    Επιμέλεια : Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 May 2012 - 6:30:31 UTC