Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βουλιάζουν" ελληνικό και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [02] Αυτοκίνητα που άλλαξαν τον κόσμο
  • [03] Έξυπνο σπίτι για ευκολότερη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • [04] Διάψευση Ανεξάρτητων Ελλήνων για παρασκηνιακές συνομιλίες με τη ΝΔ
  • [05] Ζημιές στη ΔΟΥ Αμαρουσίου από έκρηξη εμπρηστικών μηχανισμών
  • [06] Το απόγευμα το διάγγελμα Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές
  • [07] Απουσία πολιτικών από το Euro 2012 στην Ουκρανία ζητούν ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
  • [08] Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος

  • [01] "Βουλιάζουν" ελληνικό και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μεγάλες απώλειες και το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 4 μηνών μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, γεγονός που συντηρεί την ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 1,49%, καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται αρνητικά.

    Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει απώλειες 1,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι 1,94% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο 1,46%.

    Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2878 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου.

    Με "βουτιά" 3,03% άνοιξε στις 593,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών,ενώ σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα συνεχίζονται οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, σε νέα χαμηλά 20ετίας.

    [02] Αυτοκίνητα που άλλαξαν τον κόσμο

    Το αυτοκίνητο όχι μόνο ως προϊόν της μηχανικής, αλλά και ως γλυπτό: «50 αυτοκίνητα που άλλαξαν τον κόσμο» είναι το βιβλίο των εκδόσεων Κλειδάριθμος με υπότιτλο: «...και ένα που θα μπορούσε να έχει αλλάξει την Ελλάδα».

    Πρόκειται για λεύκωμα 112 σελίδων που υπογράφει ο ερευνητής στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου Άντριου Νάχουμ και πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία.

    Περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες του περασμένου αιώνα μέχρι τα σημερινά υπερσύγχρονα μοντέλα, καθώς και ένα περιεκτικό κείμενο με το βιογραφικό κάθε μοντέλου.

    Εν αρχή ην η Φόρντ (Ford). Το 1908 ο Χένρυ Φορντ (1863- 1947) ήταν ο πρωτοπόρος μηχανικός ο οποίος είχε εκπαιδευθεί στο Ντητρόϊτ των ΗΠΑ και ήθελε να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο για τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου. Το ευέλικτο Model T διέθετε ένα επαρκές για την εποχή σύστημα ανάρτησης συμβατό με τους αγροτικούς δρόμους των ΗΠΑ. Πολύ σύντομα έγινε «ο άνθρωπος που ανέβασε την Αμερική στους 4 τροχούς».

    Και ποιό ήταν το τετράτροχο που θα μπορούσε να αλλάξει την Ελλάδα; Ήταν το φθηνό Pony. Οι αδελφοί Κοντογούρη το 1956 ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη τη ΦΑΡΚΟ ΑΕ με συμμέτοχο την μεσουρανούσα Κράϊσλερ των ΗΠΑ. Σε συνεργασία με την Crysler παρήγαγε το πρώτο αυτοκίνητο στην χώρα μας το Φάρμομπιλ και έκανε εξαγωγές στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει άδεια και η κορυφαία αμερικανική εταιρεία αποχώρησε.

    [03] Έξυπνο σπίτι για ευκολότερη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    Ο νέος στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης βενζίνης και πετρελαίου σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους στους ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες. Τα ρεζερβουάρ υγρών καυσίμων θα αντικαταστούν από τις συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου.

    Οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε συνεργασία με αρκετά κράτη, σχεδιάζουν τα σημεία όπου θα γίνεται η φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Αρχικά θα δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή σε δημοσίους χώρους στάθμευσης και σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων. Το δεύτερο πλάνο προβλέπει την κατασκευή υποσταθμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων.

    Επίσης, ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τις εταιρείες είναι η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στην οικία όσων αποκτήσουν ένα η περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Η Honda, μια από τις μάρκες που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από το «έξυπνο σπίτι» που κατασκεύασε στην ιαπωνική πόλη Saitama.

    Το «έξυπνο σπίτι» (Honda Smart Home System), ελέγχει πλήρως την οικιακή παροχή και ζήτηση ενέργειας, συμβάλλοντας στη διαχείριση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης ενέργειας, όπως θέρμανση και ηλεκτρισμός, αξιοποιώντας παράλληλα και την ενέργεια των οχημάτων.

    Το HSHS διαθέτει ηλιακά πάνελ, μονάδα οικιακής μπαταρίας, οικιακή μονάδα συμπαραγωγής με κινητήρα καύσης αερίου και σύστημα παροχής ζεστού νερού.

    Επίσης, διαθέτει ειδική εγκατάσταση για την σύνδεση του αυτοκινήτου με την οικιακή πρίζα έτσι ώστε να είναι εύκολη η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

    Πυρήνας του προγράμματος είναι το Smart e Mix Manager, που λαμβάνει τις πληροφορίες λειτουργίας κάθε συσκευής ενέργειας, συντονίζει τις συσκευές και αναλύει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός νοικοκυριού.

    Με βάση αυτή την ανάλυση, το Smart e Mix Manager εξάγει ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης. Πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη του σπιτιού και ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει το πρόγραμμα που θα ελαχιστοποιεί το ύψος του λογαριασμού της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού.

    Επίσης, ο χρήστης θα εκμεταλλεύεται περισσότερο τις χαμηλές χρεώσεις του νυχτερινού τιμολογίου για να φορτίσει τις μπαταρίες του αυτοκινήτου.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος του ρεύματος για να φορτισθούν πλήρως οι μπαταρίες ενός μεσαίου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι γύρω στα 1,2 ευρώ. Η αυτονομία σύμφωνα με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου είναι από 40-80 χλμ. ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

    [04] Διάψευση Ανεξάρτητων Ελλήνων για παρασκηνιακές συνομιλίες με τη ΝΔ

    Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις φήμες περί των φερόμενων συνομιλιών του κόμματος ή στελεχών του, με τη ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του, τόνισε ότι το κόμμα του έχει αποδείξει ότι «συνομιλεί πάντοτε δημόσια και με απόλυτη γνώση του ελληνικού λαού και ποτέ εν κρυπτώ ή παρασκηνιακά, και αναφέρθηκε σε Εφιάλτες που είναι -σύμφωνα με τον ίδιο- οι εμπνευστές των βρώμικων παιχνιδιών».

    [05] Ζημιές στη ΔΟΥ Αμαρουσίου από έκρηξη εμπρηστικών μηχανισμών

    Δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς, που αποτελούνταν συνολικά από 25 γκαζάκια, πυροδότησαν άγνωστοι στη ΔΟΥ Αμαρουσίου, στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Αγίου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

    Μετά από διάρρηξη στο κτίριο, οι δράστες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο και τους πυροδότησαν οκτώ λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και στους δύο ορόφους.

    Η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στο υπόλοιπο κτίριο, καθώς έσπευσαν στο σημείο έγκαιρα δέκα πυροσβέστες, με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν σε κοντινό σταθμό και έσβησαν τη φωτιά.

    [06] Το απόγευμα το διάγγελμα Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές

    Με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα ανακοινώσει το απόγευμα, από το προεδρικό μέγαρο, επίσημα την απόφαση του για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

    Αυτή την ώρα διεξάγεται μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην οποία -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναλύσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

    Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Χριστόφιας θα τεκμηριώσει πολιτικά την απόφασή του, επικαλούμενος την μη πρόοδο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «διαφορετική θα ήταν η στάση του, εάν βρισκόμαστε κοντά σε λύση». Την απόφασή του αυτή, πάντως, ενίσχυσαν και οι δημοσκοπήσεις που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τον ίδιο, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώνει σε συνεργάτες και φίλους του «κουρασμένος και απογοητευμένος».

    [07] Απουσία πολιτικών από το Euro 2012 στην Ουκρανία ζητούν ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

    Οι πολιτικοί δεν πρέπει να παραβρεθούν στους αγώνες του Euro 2012 που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία, δήλωσαν ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείοντας παράλληλα ότι θα μποϊκοτάρουν συνολικά την οργάνωση για να διαμαρτυρηθούν για την μεταχείριση της Ουκρανής πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

    "Πιστεύω πως μπορεί να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο χωρίς να βρίσκονται εκεί πολλοί πολιτικοί", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, πριν από την συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως "η διακοπή των σχέσεων" με το Κίεβο δεν θα ήταν "η σωστή κίνηση".

    "Δεν μιλάω για μποϊκοτάρισμα", δήλωσε ο Σουηδός Καρλ Μπιλντ στους δημοσιογράφους. "Μιλάω απλώς για την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία έχει ακόμα χρόνο να κάνει αυτό που χρειάζεται και αυτό είναι να βελτιώσει εμφανώς την κατάσταση της κ.Τιμοσένκο", επισήμανε.

    Το θέμα της Ουκρανής πρώην πρωθυπουργού θα κυριαρχήσει στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν σε ουκρανικό έδαφος.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης ενέκριναν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία δύο επιχειρήσεων και τριών προσώπων που θεωρούνται πηγές χρηματοδότησης του συριακού καθεστώτος και στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ. Τα ονόματα των προσώπων αυτών θα δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

    Κατά την τελευταία σύνοδό τους τον Απρίλιο, οι υπουργοί αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πολυτελών προϊόντων στη Συρία, ένα ουσιαστικά συμβολικό μέτρο που στόχο έχει τον τρόπο ζωής του ζεύγους 'Ασαντ.

    Ενα πετρελαϊκό εμπάργκο και ένα εμπάργκο όπλων συμπληρώνει την παλέτα των κυρώσεων της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 May 2012 - 10:30:36 UTC