Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριά ήττα για τη Μέρκελ
  • [02] Δίκη εξπρές για το ενιαίο μισθολόγιο
  • [03] Φωτογραφική μηχανή αξίας 2 εκατ. ευρώ!
  • [04] Οι ιοί παράγουν ηλεκτρισμό
  • [05] Σόιμπλε: «Η ανάπτυξη δεν έρχεται σε αντίφαση με την δημοσιονομική εξυγίανση»
  • [06] Σήμερα η απόφαση Χριστόφια για τις προεδρικές του 2013 στην Κύπρο
  • [07] Στο "φως" λουτρικό συγκρότημα στην περιοχή Μακρυγιάννη
  • [08] Καθαρισμός ακτών και βυθού των παραλιών του Ωρωπού
  • [09] Νέα τεχνική μερικής όρασης με εμφύτευση μικροτσιπ στο μάτι
  • [10] Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη
  • [11] Δοκίμιο Μερσχάιμερ: Οι πολιτικοί λένε ψέματα μόνο για να εξαπατήσουν;

  • [01] Βαριά ήττα για τη Μέρκελ

    Δεκαέξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υπέστησαν μια μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010.

    Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

    [02] Δίκη εξπρές για το ενιαίο μισθολόγιο

    Με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα οι οποίες στρέφονται κατά του νέου ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011).

    Ειδικότερα, 87 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά των εκκαθαριστικών φύλλων μισθοδοσίας τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές τους, μαζί με τα πάσης φύσεως επιδόματα που ελάμβαναν, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.

    Οι 87 υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό (αντίθετο στα άρθρα 2,4,5,17, 25, 103 κ.λπ.), αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, στο Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η αίτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτή και αναμένεται να οριστεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο η ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Την ίδια στιγμή έγινε δεκτή και θα συζητηθεί και αυτή ως πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στρέφεται κατά του ενιαίου μισθολογίου, ως προς το σκέλος αυτό που αφορά τις νέες κατατάξεις που έγιναν με το Ν. 4024/2011.

    [03] Φωτογραφική μηχανή αξίας 2 εκατ. ευρώ!

    Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για μια γερμανική φωτογραφική μηχανή του 1923 καταγράφηκε, καθώς μια Leica O-Serie (νούμερο 116) πωλήθηκε έναντι 2.160.000 ευρώ σε δημοπρασία της Galerie Westlicht στη Βιένη.

    Η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή που διατέθηκε στον πλειστηριασμό στην αρχική τιμή των 300.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμητές η αξία της ήταν μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ, πωλήθηκε τελικά 1.800.000 ευρώ, ποσό που μαζί με τους φόρους ανήλθε στα 2.160.000 ευρώ.

    Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2011 με 1.320.000 ευρώ για μια Leica O-Serie (νούμερο 117) που πωλήθηκε σε δημοπρασία επίσης στη Βιένη του οίκου Βέστλιχτ, ο οποίος είναι από τους πιο φημισμένους παγκοσμίως στον τομέα της φωτογραφίας.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [04] Οι ιοί παράγουν ηλεκτρισμό

    Ένα καινοτομικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αβλαβείς ιούς, οι οποίοι μετατρέπουν την μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

    Πρόκειται για την πρώτη μικρή γεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω χειραγώγησης των λεγόμενων πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων ενός βιολογικού υλικού, όπως είναι οι ιοί.

    Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για μικροσκοπικές συσκευές που θα τροφοδοτούνται από βιολογικής προέλευσης πηγές ενέργειας, τις οποίες ο καθένας θα φέρει συνεχώς πάνω του.

    Έρχεται έτσι π.χ. ένα βήμα πιο κοντά κάτι που ως τώρα εθεωρείτο επιστημονική φαντασία: να φορτίζει κανείς το κινητό τηλέφωνό του απλώς με το να περπατά έχοντας στη σόλα του παπουτσιού του ενσωματωμένη μία μικροσκοπική βιο-γεννήτρια λεπτή σαν φύλλο χαρτιού.

    [05] Σόιμπλε: «Η ανάπτυξη δεν έρχεται σε αντίφαση με την δημοσιονομική εξυγίανση»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βεβαιώνει ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι αντιφατικές έννοιες και περιγράφει τρόπους για τη συνύπαρξή τους σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos.

    Μία οικονομική ανάπτυξη "ισχυρή και επί σταθερής βάσεως" δεν έρχεται "σε καμία περίπτωση σε αντίφαση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά και την οποία πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν με επιμονή. Αντίθετα ενισχύουν η μία την άλλη", γράφει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.

    Αποδοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά μία ανάπτυξη που θα χρηματοδοτείται με τη δημιουργία ελλειμμάτων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι "ένας προϋπολογισμός που έχει ευφυώς εξυγιανθεί δημιουργεί εμπιστοσύνη χωρίς την οποία η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι αδιανόητες".

    "Ως προς την ανάπτυξη, συμμετέχει στην δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της σταθεροποίησης των κρατικών εσόδων".

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] Σήμερα η απόφαση Χριστόφια για τις προεδρικές του 2013 στην Κύπρο

    Ως η πιο κρίσιμη μέρα για τον πρόεδρο Χριστόφια και το κόμμα του, το ιστορικό ΑΚΕΛ, κρίνεται η σημερινή.

    Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, ο πρόεδρος Χριστόφιας ενδεχομένως να ανακοινώσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ότι η απόφασή του είναι να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας θα τεκμηριώσει πολιτικά την απόφασή του. Θα επικαλεστεί τη μη πρόοδο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως « διαφορετική θα ήταν η στάση του, εάν βρισκόμαστε κοντά σε λύση».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει σε συνεργάτες και φίλους του «κουρασμένος και απογοητευμένος». Την απόφασή του αυτή, πάντως, ενίσχυσαν και οι δημοσκοπήσεις που τέθηκαν ενώπιον του και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τον ίδιο.

    [07] Στο "φως" λουτρικό συγκρότημα στην περιοχή Μακρυγιάννη

    Ένα καλά διατηρημένο πολυτελές λουτρικό συγκρότημα με χώρους θερμών, χλιαρών και ψυχρών λουτρών, που λειτούργησε από τον 2ο μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., σε μικρή απόσταση από τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη, στην Αθήνα.

    Το λουτρό εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφής, που πραγματοποιήθηκε σε οικόπεδο επί της οδού Πορίνου 7 και σε βάθος μόλις ένα μέτρο από το επίπεδο της σύγχρονης οδού.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, εντός του τειχισμένου τμήματος της αρχαίας πόλης, κοντά στον Ιλισό ποταμό, σε περιοχή που υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντικός τόπος λατρείας, με ορισμένα πανάρχαια ιερά.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η αρχαιολόγος της Γ' ΕΠΚΑ, Χαρά Χαραμή, το λουτρικό συγκρότημα δεν αποκλείεται να αποτελούσε τμήμα αστικής κατοικίας. Όμως, οι εκτεταμένες διαστάσεις του, καθώς και το πλέγμα των χώρων που το περιέβαλε, επιτρέπουν την υπόθεση ότι συνιστούσε μέρος ενός μεγαλύτερου ιδιωτικού ή δημόσιου οικοδομήματος.

    [08] Καθαρισμός ακτών και βυθού των παραλιών του Ωρωπού

    Σε καθαρισμό των ακτών και του βυθού των παραλιών του Ωρωπού προχώρησετην Κυριακήτο Δίκτυο «Μεσόγειος SOS» με τη συνδρομή περίπου 100 εθελοντών.

    Η δράση υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά οι εθελοντές και τα μέλη του Δικτύου μετέβησαν στην κεντρική παραλία του Ωρωπού και πραγματοποίησαν καθαρισμό σε όλο το μήκος της μέχρι τις εκβολές του Ασωπού ποταμού. Ακολούθησε υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι του Ωρωπού με τη συνδρομή της καταδυτικής ΜΚΟ «Υδροναύτες». Κατά τον υποβρύχιο καθαρισμό οι δύτες «ψάρεψαν» ρόδες και άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά, μπουκάλια, συσκευασίες αλουμινίου, ακόμα και το κουφάρι μιας βάρκας!

    Στη δράση συμμετείχε και η ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Η φετινή εκστρατεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της κριτικής κατανάλωσης των αλιευτικών προϊόντων με στόχο τη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων.

    [09] Νέα τεχνική μερικής όρασης με εμφύτευση μικροτσιπ στο μάτι

    Φωτοβολταϊκά κύτταρα που μεταμοσχεύονται χειρουργικά κάτω από τον αμφιβληστροειδή και μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό οπτικό σήμα για τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με ειδικά γυαλιά εφοδιασμένα με κάμερα, τα οποία συλλαμβάνουν το φως και στη συνέχεια προβάλλουν μπροστά στα μάτια τις εικόνες που παράγει ο εγκέφαλος, αποτελούν τη νέα τεχνική που αναπτύσσουν αμερικανοί επιστήμονες για την αποκατάσταση της όρασης. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ντάνιελ Παλάνκερ και τον Τζέιμς Λούντιν, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα "Nature Photonics", ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μία ημέρα θα επαναφέρει, έστω σε ένα βαθμό, την όραση σε ανθρώπους που την χάνουν εξαιτίας ορισμένων οφθαλμολογικών εκφυλιστικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

    Το επίτευγμα της νέας τεχνικής είναι ότι ο προσθετικός αμφιβληστροειδής είναι ασύρματος, εύκαμπτος και πιο μικρός. Είναι φτιαγμένος από φωτοβολταϊκά κύτταρα από πυρίτιο, αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν -σε μεγαλύτερο μέγεθος- στα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών.

    [10] Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη τον Ιούνιο και θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό επιτόκιό της εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, δήλωσε χθες ο Λικ Κουν, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τον Ιούνιο.

    "Η υπόθεσή μου είναι ότι δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου?ίσως μια ελαφριά επιδείνωση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά τίποτε δραματικό ή θεμελιώδες", είπε ο Κουν σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύθηκε χθες.

    Δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τρίτη εκτιμάται πως θα δείξουν ότι η ευρωζώνη περιήλθε ξανά σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [11] Δοκίμιο Μερσχάιμερ: Οι πολιτικοί λένε ψέματα μόνο για να εξαπατήσουν;

    Το ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα το έχουμε ψωμοτύρι: το διακηρύσσουμε με κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση (ιδίως την τελευταία διετία στην Ελλάδα της κρίσης), πιστεύοντας πολλές φορές ακράδαντα πως οι άνθρωποι που συγκροτούν την πολιτική τάξη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια ομάδα συστηματικής εξαπάτησης, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό της να φουσκώνει τους εκλογείς της με παραμύθια, αποκρύπτοντας προς όφελός της (συνήθως οικονομικό) την πραγματικότητα. Σε πόση, όμως, έκταση αληθεύει κάτι τέτοιο;

    Είναι άραγε οι πολιτικοί σκέτοι ψεύτες, που επιδιώκουν να κρατούν τον κόσμο μακριά από τις δόλιες πράξεις τους, ή μήπως όταν ψεύδονται κάνουν και πάλι πολιτική, χρησιμοποιώντας το ψέμα ως εργαλείο διακυβέρνησης;

    Ο Τζον Μερσχάιμερ, που έχει γράψει ένα σύντομο, αλλά εξαιρετικά πυκνό δοκίμιο, υπό τον τίτλο «Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα. Η αλήθεια για το ψέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή», δεν αμφιβάλλει πως οι πολιτικοί λένε ψέματα (και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις), υποστηρίζει, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο αφενός δεν γίνεται κατά κόρον και αφετέρου έχει, όποτε γίνεται, ένα σαφές πολιτικό νόημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 May 2012 - 8:30:35 UTC