Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • [02] Στις 15 Μαΐου θα αποφασίσει το Ecofin για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
  • [03] Ο Φρ. Ολάντ παραμένει φαβορί μετά το ντιμπέιτ με τον Ν. Σαρκοζί
  • [04] Στον Πόρο θα χτυπά η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού, 5 -10 Μαΐου
  • [05] "Μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες"
  • [06] Ποινική δίωξη σε άλλες πέντε οροθετικές εκδιδόμενες
  • [07] Δανείστηκε ακριβά η Ισπανία σε δημοπρασία ομολόγων
  • [08] ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση για το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
  • [09] Αμετάβλητο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

  • [01] Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    Υλικές ζημιές μικρής έκτασης προκάλεσαν περίπου 50 κουκουλοφόροι που εισήλθαν το πρωί στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταστρέφοντας υλικό φοιτητικών παρατάξεων που εξέθεταν στο ισόγειο του ιδρύματος.

    Παρόμοιο περιστατικό, με λιγότερα άτομα, σημειώθηκε και χθες, ενώ η διοίκηση του πανεπιστημίου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

    [02] Στις 15 Μαΐου θα αποφασίσει το Ecofin για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

    Για το επόμενο συμβούλιο Ecofin, στις 15 Μαΐου, μετέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμοσθούν από το 2013 στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταδίδει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών, το χθεσινό συμβούλιο Ecofin ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα χωρίς τη λήψη αποφάσεων, καθώς "σκάλωσε" στο πότε οι χώρες θα μπορούν να κάνουν αυστηρότερες τις ρυθμίσεις τους για τις εγχώριες τράπεζες και να προσαυξάνουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις κεφαλαίων που θα έχουν οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μία συμβιβαστική πρόταση της Δανίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να αναγκάζουν τις τράπεζές τους να τηρούν έως και 5% περισσότερα κεφάλαια όσον αφορά την έκθεση των τελευταίων στο εσωτερικό και εκτός της ΕΕ.

    [03] Ο Φρ. Ολάντ παραμένει φαβορί μετά το ντιμπέιτ με τον Ν. Σαρκοζί

    Και οι δύο είχαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Είτε είπε όλη την αλήθεια είτε όχι, ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικολά Σαρκοζί, έδειξε στη χθεσινή τηλεμαχία ότι ήλεγχε τόσο τα θέματα όσο και τους αριθμούς, αν και η νευρικότητα και τα τικ του πρόδιδαν έναν άνθρωπο που μάλλον δεν πιστεύει στη νίκη του.

    Ο Φρανσουά Ολάντ είπε μια φράση δολοφονική, και την είπε ήρεμα, σχεδόν θλιμμένα. "Είστε πάντα ευχαριστημένος με τον εαυτό σας". Ηταν μια φράση, γράφει ο Μπερνάρ Γκετά στη Λιμπερασιόν, που αντανακλούσε όλη τη διαφορά ανάμεσα στον απολογισμό της θητείας του Σαρκοζί και την έλλειψη σεμνότητας από την πλευρά του τελευταίου.

    Υπήρχε πάντως ένας τομέας στη χθεσινή συζήτηση που ο Ολάντ είχε αναμφισβήτητα το πλεονέκτημα: η Ευρώπη. Στον τομέα αυτό κυριαρχούσε, γιατί είχε δίκιο από την αρχή. Είχε δίκιο να υποστηρίξει την αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς είναι φανερό πλέον ότι δεν λύνει τίποτα, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση, αφού η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα ελλείμματα. Είχε δίκιο επίσης να προβλέψει ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα έφτανε, αργά ή γρήγορα να συμφωνήσει μαζί του.

    Επιμέλεια: Μ. Μητσός

    [04] Στον Πόρο θα χτυπά η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού, 5 -10 Μαΐου

    Από τις 5 έως τις 10 Μαΐου η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού θα χτυπά για μια ακόμη χρονιά στο λιμάνι του Πόρου, όπου θα δέσουν 90 σκάφη για να λάβουν μέρος στο "Charter Yacht Show", τη σημαντικότερη έκθεση για το ελληνικό yachting.

    Το Charter Yacht Show είναι η μεγαλύτερη γιορτή για την ενοικίαση πολυτελών επανδρωμένων σκαφών, μηχανοκίνητων και ιστιοπλοϊκών και ήδη η συμμετοχή γραφείων του εξωτερικού αναμένεται να φτάσει τα 50 γραφεία.

    Η παρουσίαση των πολυτελών σκαφών αναψυχής, μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων με υψηλές επιδόσεις, αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους μεσίτες (Brokers), που εκπροσωπούν τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα γραφεία στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού διεθνώς.

    Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου σε συνεργασία με φορείς και συντελεστές έχει εντάξει πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπως διαγωνισμό γαστρονομίας, αλλά και πολλά πάρτι.

    [05] "Μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες"

    Την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση και ενότητα την επόμενη μέρα των εκλογών, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο "Έθνος", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για «να επανενώσει την πολιτική τάξη και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κοινωνία, η οποία σε ένα νέο τέτοιο περιβάλλον θα αισθανθεί και πάλι ασφάλεια και σιγουριά».

    «Σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο που βιώνει ο λαός και η πατρίδα μας, μονάχα ενωμένοι θα μπορέσουμε να βγούμε και πάλι μπροστά ανοίγοντας δρόμο αισιοδοξίας και προοπτικής», σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας πως την ενότητα αυτή την εγγυάται η ΝΔ.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί αυτονόητο πως η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, θα είναι αυτή που θα αναδείξει ως πρωθυπουργό της Ελλάδος τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά, στο πλευρό του οποίου «είμαστε όλοι συντεταγμένοι για να εισάγουμε ένα νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης». Εκτιμά δε πως η ΝΔ «ως ένας εκ των δύο πόλων του δικομματισμού και φορέας ενός ιστορικού πολιτικού ρεύματος ευρωπαϊκής προοπτικής», θα λειτουργήσει ως ο πόλος αναφοράς της μεγάλης αλλαγής που έρχεται. Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει πως δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα διαμορφωθεί ο έτερος πόλος, αφού «το ΠΑΣΟΚ διέρχεται τη χειρότερη φάση της ιστορίας του, μετά την επιβεβαίωση της αποτυχίας του».

    [06] Ποινική δίωξη σε άλλες πέντε οροθετικές εκδιδόμενες

    Ποινική δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος πέντε εκδιδόμενων γυναικών, οι οποίες μετά από ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώθηκε ότι είναι οροθετικές.

    Οι γυναίκες παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, καθώς η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αύριο απολογούνται σε ανακριτή για την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, οι άλλες 11 οροθετικές ιερόδουλες.

    [07] Δανείστηκε ακριβά η Ισπανία σε δημοπρασία ομολόγων

    Το ποσόν των 2,516 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ισπανία δημοπρατώντας ομόλογα τριετούς και πενταετούς διάρκειας, με σχετικά αυξημένο επιτόκιο, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's.

    Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, η ζήτηση εκ μέρους του επενδυτικού κοινού παρέμεινε ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, γεγονός που επέτρεψε στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει ποσό κατά τι υψηλότερο του ανωτάτου εύρους που είχε αρχικώς ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει (1,5 - 2,5 δισ. ευρώ). Ωστόσο, το κόστος της έκδοσης αυτής αποδείχθηκε υψηλό, καθώς το επιτόκιο υπερέβη το επίπεδο του 4% σε αμφότερες τις εκδόσεις.

    Συγκεκριμένα, μέσω των πενταετών ομολόγων (λήξεως Ιανουαρίου 2017) αντλήθηκε ποσό ύψους 764 εκατ. ευρώ.

    Η κάλυψη ανήλθε σε 3,7 φορές έναντι του δημοπρατούμενου ποσού έναντι 2,7 κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ το κόστος δανεισμού ανήλθε σε 4,752% από 3,565%.

    Από τα ομόλογα λήξεως 2015, η Μαδρίτη άντλησε 979 εκατ. ευρώ με κάλυψη 2,9 έναντι 2,4 κατά την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία ενώ το ύψος του επιτοκίου διαμορφώθηκε σε 4,037% από 2,617%.

    [08] ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση για το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο

    Μικρή βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, όπως αυτό αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο οποίος διαμορφώθηκε στις 77,3 μονάδες, από 75,7 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο.

    Την ίδια στιγμή, το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, προειδοποιεί ότι η προεκλογική περίοδος δημιουργεί συνήθως υψηλότερες προσδοκίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όμως ειδικά σε αυτές τις εκλογές, οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας κυριαρχούν.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα νοικοκυριά φαίνεται να αναμένουν τις μετεκλογικές εξελίξεις, που θα καθορίσουν άλλωστε τις κρίσιμες επιλογές της οικονομικής πολιτικής και άρα και τις νέες παραμέτρους της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που η ανεργία κλιμακώνεται συνεχώς και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας είναι ιδιαίτερα θολές.

    [09] Αμετάβλητο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

    Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Βαρκελώνη για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

    Το σύνολο των 58 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν σχετικά από την οικονομική ειδησεογραφική υπηρεσία Bloomberg, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 1%. Το πρακτορείο σημειώνει, ωστόσο, σε δημοσίευμά του ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε την περασμένη εβδομάδα την αντιπληθωριστική ρητορική του και εμφανίσθηκε πιο επιφυλακτικός για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας τη φημολογία ότι μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

    Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα στοιχεία από έρευνες έδειχναν μία "δυνητική σταθεροποίηση" της οικονομικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα, ενώ προέβλεπε μία σταδιακή ανάκαμψη της στη διάρκεια του έτους. Το Bloomberg θεωρεί ότι ο κ. Ντράγκι βιάστηκε να δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι "τα χειρότερα (της κρίσης) έχουν περάσει", επηρεασμένος από την ηρεμία που υπήρχε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη βοήθεια της ρευστότητας πάνω από 1 τρισ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ στις τράπεζες με τη μορφή τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο 1%. Τώρα, οι έρευνες δείχνουν και πάλι μία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 May 2012 - 10:30:33 UTC