Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το 2015 η χώρα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: Δεν θέλουμε επαναστάτες στη φράση αλλά στην πράξη
  • [03] "Δεν αποτελεί λύση για κανέναν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη"
  • [04] Πάνω από ένα τόνο ινδικής κάνναβης εντόπισε το Λιμενικό στη Βούλα
  • [05] Ένα γαστρονομικό "πανηγύρι" φέρνει τον Άθω κοντά στην υπόλοιπη Μεσόγειο
  • [06] Πρωτοποριακά γονιδιακά πειράματα για σπάνια νοσήματα στην Κύπρο
  • [07] Οι Γάλλοι πρόεδροι και τα αποτελέσματα των εκλογών από το 1958

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το 2015 η χώρα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της

    «Η λύση είναι μία, να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης.

    Πρόσθεσε πως δεν αρκούν τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή και χρειάζεται ισχυρή νομιμοποίηση και εντολή, ενώ εκτίμησε πως στην περίπτωση που αποτυπωθεί στις εκλογές η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα έχουμε το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, προτείνει έναν συγκεκριμένο δρόμο για υπέρβαση του Μνημονίου. Είμαστε στη μέση αυτού του δρόμου, πλησιάζουμε προς το τέλος και το 2015 η χώρα θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της και να βγει από το Μνημόνιο.

    Ο κ.Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων, δεν θα θιγούν χαμολόμισθοι και μικροσυνταξιούχοι, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και θα αφαιρεθούν σταδιακά έκτακτοι φόροι, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος ακινήτων.

    «Όποιος λέει κάτι παραπάνω από αυτά, εν γνώσει των οικονομικών δεδομένων και των αριθμών, παραπλανά τους Ελληνες πολίτες» υπογράμμισε.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: Δεν θέλουμε επαναστάτες στη φράση αλλά στην πράξη

    Κάλεσμα στην εργατική τάξη, στους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έχουν αποφασίσει να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «να μην κάνουν πίσω, κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα, που θα μεγαλώσουν τις τελευταίες ημέρες» απηύθυνε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών.

    Παράλληλα, ζήτησε να μην παραπλανηθούν από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συγκρότηση αντιμνημονιακής κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, όποια κυβέρνηση και αν αναδειχθεί, θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να υποκύψουν σε απατηλά συνθήματα αντιμνημονιακών δυνάμεων».

    Πιστεύουν κάποιοι, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι μπορεί μια κυβέρνηση που θα εμφανιστεί ως προοδευτική και αντιδεξιά να έχει αποτελέσματα. Τους λέμε καθαρά και το υπογράφουμε, πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας του λαού, γιατί η κρίση θα βαθύνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, σημείωσε, ελπίδα υπάρχει μόνο στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους που έχουν αντιπάλους τα μονοπώλια.

    «Δεν θέλουμε επαναστάτες στη φράση, αλλά στην πράξη» είπεκαι υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στο κίνημα γιατί, όπως τόνισε χαρακτηστικά, «για τον λαό έχει σημασία να έχει μια πολιτική πρωτοπορία μέσα στο Κίνημα. Και το ΚΚΕ είναι πρωτοπορία».

    [03] "Δεν αποτελεί λύση για κανέναν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη"

    «Με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα επιλύονταν τα προβλήματα» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν και εκφράζει την πεποίθηση ότι και σε δύο χρόνια από τώρα καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν θα έχει εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Προειδοποιεί ωστόσο ότι «και η αλληλεγγύη έχει όρια», ενώ διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της.

    Ο κ. Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μαθητές, και δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Welt am Sonntag", εξηγεί τη λειτουργία της Μπούντεσμπανκ και αναλύει ότι ήταν σωστή η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει στη βοήθεια της Ελλάδας, καθώς με ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη τα προβλήματα δεν θα εξαφανίζονταν και η χώρα θα εξακολουθούσε να χρειάζεται βοήθεια.

    «Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωζώνη δεν θα θεωρείτο πλέον Νομισματική Ένωση στην οποία τα μέλη μένουν ενωμένα, αλλά ως μια ένωση από την οποία όλο και κάποιος αποχωρεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αυξηθεί κατά πολύ η πίεση σε άλλες χώρες και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης - κι έτσι θα καθίστατο ακόμη δυσκολότερη η συνοχή του ευρωχώρου» τονίζει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ

    [04] Πάνω από ένα τόνο ινδικής κάνναβης εντόπισε το Λιμενικό στη Βούλα

    Περισσότερο από έναν τόνο ινδικής κάνναβης, κατάφερε να εντοπίσει το λιμενικό σώμα, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης σε συνεργασία με την ΕΥΠ, που έγινε σε διαμέρισμα στη Βούλα Αττικής, για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

    Συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, ενώ κατηγορείται επίσης ένα ακόμα που κρατείται στις φυλακές της Χίου για παράβαση του νόμου περι ναρκωτικών ουσιών.

    Οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, μεταφέροντας στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες κάνναβης με ταχύπλοα σκάφη, τις οποίες στη συνέχεια προωθούσαν με φορτηγά φυγεία στα οποία υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

    Συνολικά, κατασχέθηκαν συνολικά 1 τόνος και 89 κιλά κάνναβης, 2 φορτηγά αυτοκίνητα ψυγεία, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.

    [05] Ένα γαστρονομικό "πανηγύρι" φέρνει τον Άθω κοντά στην υπόλοιπη Μεσόγειο

    Από το βουνό του Αριστοτέλη μέχρι τη μοναστική πολιτεία του Άθω και από τις ελληνικές όχθες της Μεσογείου μέχρι τις αλησμόνητες πατρίδες, τα αρώματα και οι γεύσεις μιας ιδιαίτερης κουζίνας ετοιμάζονται να κατακλύσουν τη Χαλκιδική!Ο λόγος για το «γαστρονομικό πανηγύρι» -όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές- «Mount Athos Area Gourmet», το οποίο θα διαρκέσει φέτος έναν ολόκληρο μήνα, από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Με την υπογραφή της σεφ Ντίνας Νικολάου, η φετινή διοργάνωση, που στόχο έχει να συνδυάσει τη γαστρονομία με τον πολιτισμό και να προσελκύσει τουρισμό στην περιοχή, θα αναπτυχθεί σε πέντε γαστριμαργικούς πυλώνες, οι οποίοι αξιοποιούν στο έπακρον τις πλούσιες σοδειές, τους αμπελώνες και τα βιολογικά προϊόντα της περιοχής.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω, οι πέντε πυλώνες, που θα αναπτυχθούν κατά σειρά, είναι οι εξής: «Βοτανολογώντας το Βουνό του Αριστοτέλη» (15-20 Μαΐου), «Με την ευλογία του Αγιορείτικου Κόλπου» (21-27 Μαΐου), «Η Μοναστηριακή Κουζίνα» (28 Μαΐου-3 Ιουνίου), «Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων» (4-10 Ιουνίου) και «Mediterranean Gourmet» (11-15 Iουνίου).

    Εκτός από τις... απαραίτητες γευσιγνωσίες, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμη ημερίδες, παρουσιάσεις, workshops, γιορτές της φύσης, διαγωνισμούς, μαθήματα μαγειρικής, παραδοσιακή ζαχαροπλαστική και απονομές βραβείων.

    [06] Πρωτοποριακά γονιδιακά πειράματα για σπάνια νοσήματα στην Κύπρο

    Με δύο πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν και τα δύο κληρονομικές ασθένειες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων νοσημάτων, επιχειρεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις δοκιμές γονιδιακής θεραπείας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΚΓΚ) και ειδικότερα το Εργαστήριο Νευροεπιστημών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσπάθεια στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς για τις συγκεκριμένες παθήσεις, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής την οποία υπάγεται το Εργαστήριο Νευροεπιστημών, δρ Κλεόπας Κλεόπα.

    Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται διεθνώς η συγκεκριμένη μέθοδος για τις συγκεκριμένες παθήσεις. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη δοκιμή γονιδιακής θεραπείας σε διαγονιδιακά μοντέλα κληρονομικής νευροπάθειας, της Charcot-Μarie-Τooth, τα οποία δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών και το δεύτερο στη δοκιμή γονιδιακής θεραπείας σε διαγονιδιακά μοντέλα μιας μορφής εγκεφαλοπάθειας, γνωστής ως λευκοδυστροφία.

    Ο δρ. Κλεόπας , μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθρος» αναφέρει ότι Charcot-Μarie-Τooth εμφανίζεται με προοδευτική αδυναμία και ατροφία των μυών, καθώς επίσης και με διαταραχή της αισθητικότητας στα άκρα. Πρόκειται για μια εξελικτική πάθηση, η οποία εμφανίζεται συνήθως γύρω στην εφηβεία και επιδεινώνεται σιγά - σιγά με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη βλάβη στα νεύρα, όπως εξηγεί ο δρ Κλεόπας, προκαλεί η απουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου, μιας σημαντικής πρωτεΐνης στα νεύρα και ο στόχος του προγράμματος είναι ακριβώς αυτός. Να επιχειρήσει, δηλαδή, την αντικατάσταση του μεταλλαγμένου γονιδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πάθηση, με τη χρήση ειδικά επεξεργασμένων και τροποποιημένων υγιών φορέων που μπορούν να μεταφέρουν το υγιές γονίδιο στα κύτταρα των περιφερικών νεύρων.

    [07] Οι Γάλλοι πρόεδροι και τα αποτελέσματα των εκλογών από το 1958

    Η Γαλλία έχει πραγματοποιήσει εννέα προεδρικές εκλογές μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

    Ο κατάλογος των Γάλλων πρόεδρων και τα αποτελέσματα των εκλογών από το 1958:

    - Σαρλ ντε Γκωλ: Ο στραγηγός που ηγήθηκε των δυνάμεων της γαλλικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πρόεδρος από το 1958 έως το 1969. Κέρδισε το 55,2% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 1965. Το 1958 εξελέγη από Σώμα εκλεκτόρων. Παραιτήθηκε το 1969.

    - Ζορζ Πομπιντού: Ένας έμπιστος του Ντε Γκωλ, εξελέγη το 1969 και παρέμεινε στο αξίωμά του μέχρι το θάνατό του το 1974. Είχε εξασφαλίσει στην εκλογή του το 58,2% των ψήφων.

    - Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: Κεντροδεξιός πολιτικός που κέρδισε με ποσοστό 50,8% τις προεδρικές εκλογές του 1974. Έχασε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1981.

    - Φρανσουά Μιτεράν: Μέχρι σήμερα ο μόνος σοσιαλιστής και μακροβιότερος πρόεδρος (1981-1995) της Πέμπτης Δημοκρατίας, ανήλθε στην εξουσία το 1981 με ποσοστό 51,8%. Κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 1988 με 54% των ψήφων.

    - Ζακ Σιράκ: Ο γκωλικός πολιτικός που διαδέχτηκε τον Μιτεράν το 1995, κερδίζοντας με 51,8% των ψήφων. Εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία το 2002 με 82,2%, νικώντας τον ακροδεξιό πολιτικό Ζαν-Μαρί Λεπέν στον δευτερο γύρο. Η Γαλλία περιόρισε στη συνέχεια την προεδρική θητεία σε πέντε χρόνια με ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2000.

    - Νικολά Σαρκοζί: Ο συντηρητικός πολιτικός ανήλθε στην εξουσία το 2007, κερδίζοντας το 53% των ψήφων και νικώντας την υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Επιδιώκει στις εκλογές αυτές μια δεύτερη θητεία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα χάσει από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 April 2012 - 12:30:33 UTC