Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ επιθέσεων των Ταλιμπάν

  • [01] Μπαράζ επιθέσεων των Ταλιμπάν

    Ένοπλοι εξαπέλυσαν σήμερα πολλαπλές επιθέσεις στην κεντρική Καμπούλ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, εναντίον δυτικών πρεσβειών και εναντίον του κοινοβουλίου που βρίσκεται στα δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

    Την ίδια ώρα επιθέσεις σημειώθηκαν και εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ και αφγανικών κυβερνητικών κτιρίων στις επαρχίες Λόγκαρ, Πάκτια και Νανγκαρχάρ. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες είναι από τις πιο ευρείες που σημειώνονται στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001. Σύμφωνα με τους ίδιους, βασικοί στόχοι ήταν η γερμανική και η βρετανική πρεσβεία, αλλά και το αρχηγείο της Isaf.

    «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι' αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. «Η κυβέρνηση της Καμπούλ και οι δυνάμεις κατοχής είχαν πει πριν λίγο καιρό ότι οι Ταλιμπάν δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν εαρινές επιχειρήσεις. Οι σημερινές επιθέσεις αποτελούν την έναρξη των εαρινών μας επιχειρήσεων και τις σχεδιάζαμε για μήνες», πρόσθεσε.

    Οι ένοπλοι έριξαν μια ρουκέτα η οποία έπεσε μπροστά από την πύλη μιας κατοικίας στην οποία διαμένουν μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στο κέντρο της Καμπούλ. Δύο ρουκέτες έπληξαν έναν πύργο ελέγχου της βρετανικής πρεσβείας.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Isaf δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα πιθανόν σε επτά διαφορετικά σημεία. «Η ANSF και η Isaf απαντούν αναλόγως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στη ρωσική, την αμερικανική και τη γερμανική πρεσβεία και σε κάποια κτίρια της Isaf, επεσήμανε ο ίδιος μέσω twitter. Τρεις ακόμη ρουκέτες έπληξαν ένα σουπερμάρκετ κοντά στη γερμανική πρεσβεία, το οποίο είναι δημοφιλές στους ξένους, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Πυρά προέρχονταν από διάφορες κατευθύνσεις στην περιοχή κοντά στην αμερικανική και τη βρετανική πρεσβεία, ενώ καπνός υψωνόταν από τη γερμανική. Οι ένοπλοι έριξαν ρουκέτες εναντίον του κοινοβουλίου, που βρίσκεται στη δυτική Καμπούλ, και της ρωσικής πρεσβείας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν απομακρυνθεί από το κοινοβούλιο προτού δεχθεί επίθεση, σύμφωνα με έναν βουλευτή. Άλλοι πάλι πήραν μέρος στις συγκρούσεις για την απώθηση των Ταλιμπάν. «Είμαι εκπρόσωπος του λαού μου και πρέπει να τον υπερασπιστώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της επαρχίας Κανταχάρ Χαμιντζάι Λάλαϊ.

    Τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star, που βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο και την ιρανική πρεσβεία, και ότι καπνός υψωνόταν από το κτίριο. Στο μεταξύ τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. Οι Ταλιμπάν έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως το γραφείο ανοικοδόμησης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην πόλη, πρόσθεσε ο Αμπντουλζάι.

    Ο Σέντικ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε από την πλευρά του ότι «δύο τρομοκράτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο στην Πουλ-ε-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λόγκαρ» και άνοιξαν πυρ. Ο Σεντίκι πρόσθεσε ότι ένοπλοι έχουν καταλάβει ένα τετραώροφο κτίριο στην επαρχία Πάκτια, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας, και έχουν ανοίξει πυρ. Τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ πυροβολεί εναντίον του κτιρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 April 2012 - 14:30:29 UTC