Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με συννεφιά το ψήσιμο του οβέλια
  • [02] Ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ για παρατηρητές στη Συρία
  • [03] Πακιστάν: Εκατοντάδες κρατούμενοι απέδρασαν μετά από επίθεση σε φυλακή

  • [01] Με συννεφιά το ψήσιμο του οβέλια

    Με συννεφιά θα γίνει το ψήσιμο του οβελία καθώς τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά προβλέπονται για σήμερα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν πρόσκαιρες νεφώσεις με βροχές στα βόρεια.Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί, ισχυροί στα πελάγη. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στους 20 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 17 στη Θεσσαλονίκη.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι, οπότε θα σημειωθούν τοπικά βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και στις βορειότερες περιοχές υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι στην Κρήτη θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Την Δευτέρα του Πάσχα ανεμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Αρχικά στα δυτικά, και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρειααναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις.

    [02] Ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ για παρατηρητές στη Συρία

    Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που θα φτάσουν σήμερα στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή, αφού δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση.

    "Αν δεν υπάρξει εκεχειρία δεν θα υπάρξει και έναρξη της πολιτικής διαδικασίας: αυτή η αποστολή θα είναι μια από τις δυσκολότερες που έχει αναλάβει ποτέ ο ΟΗΕ", τόνισε διπλωμάτης.

    Η απόφαση 2042 που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή τις επόμενες ημέρες 30 στρατιωτικών άοπλων παρατηρητών, καθιστά υπεύθυνη για την ασφάλειά τους την κυβέρνηση της Δαμασκού.

    Όμως, μετά τις νέες επιθέσεις χθες Σάββατο, πολλοί δυτικοί πρεσβευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για την βούληση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σεβαστεί τον τερματισμό των βιαιοτήτων, ο οποίος ισχύει από την Πέμπτη.

    Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν συχνά παρατηρητές σε εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι είναι "τα μάτια και τα αυτιά του Συμβουλίου Ασφαλείας". Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν έχουν ήδη υπογραφεί επίσημες συμφωνίες εκεχειρίας.

    Οι πρώτοι παρατηρητές, περίπου έξι, αναχώρησαν άμεσα μετά την υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένονται στη Συρία σήμερα, σύμφωνα με τον Κιέραν Ντουάιερ εκπρόσωπο του τμήματος επιχειρήσεων του ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες άλλοι 25. Αν η εκεχειρία διαρκέσει, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως ο αριθμός τους θα φτάσει τους 250 και θα διαθέτουν μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας.

    Πρώτος στόχος της αποστολής αυτής είναι "η δημιουργία ενός επιχειρησιακού γενικού επιτελείου" στην Δαμασκό, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση "για να καταλάβουν και οι δύο πλευρές ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτήρησης και για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ελέγχου".

    Οι παρατηρητές θα δίνουν αναφορά στον Κόφι Αναν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκτιμά την κατάσταση και να αποφασίζει τα επόμενα βήματα της αποστολής.

    Οι επιθέσεις του Σαββάτου, ειδικά ο βομβαρδισμός της Χομς, που συνεχίζεται και σήμερα και οι θάνατοι αμάχων στο Χαλέπι, υπογραμμίζουν τους κινδύνους της αποστολής, όπως δήλωσαν δυτικοί πρεσβευτές στον ΟΗΕ.

    "Η αναζωπύρωση της βίας προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση του συριακού καθεστώτος να σεβαστεί την εκεχειρία", τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις.

    "Οι βιαιότητες περιορίστηκαν, αλλά οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Χομς επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες για το αν πραγματικά το συριακό καθεστώς έχει δεσμευτεί", είπε ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

    [03] Πακιστάν: Εκατοντάδες κρατούμενοι απέδρασαν μετά από επίθεση σε φυλακή

    Σχεδόν 400 κρατούμενοι απέδρασαν από μια φυλακή στο βορειοδυτικό Πακιστάν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αφού το σωφρονιστικό κατάστημα υπέστη επίθεση από ισλαμιστές μαχητές, οπλισμένους με τουφέκια και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, δήλωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ορισμένοι από αυτούς που απέδρασαν από τη φυλακή στην πόλη Μπάνου είναι μαχητές, είπε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν.

    Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν ("Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν"), η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι μαχητές της προέβησαν στην επίθεση, μετά την οποία ξέσπασαν μάχες. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά τις πρώτες πληροφορίες.

    "Απελευθερώσαμε εκατοντάδες συντρόφους μας [που κρατούνταν] στην Μπάνου σε αυτή την επίθεση. Πολλοί από τους δικούς μας έφθασαν στους προορισμούς τους, άλλοι είναι καθ' οδόν", είπε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Εάν πράγματι οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν μαχητές τους, αυτό θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό πλήγμα για το στρατό του Πακιστάν, που διεξάγει μαζικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών. Αξιωματικοί της αστυνομίας και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι μόνο μερικοί από τους δραπέτες είναι μαχητές.

    "Δεκάδες μαχητές επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή της Μπάνου τις πρώτες πρωινές ώρες και πάνω από 300 απέδρασαν", είπε ο Μιρ Σαχίμπ Τζαν, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

    Στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την κεντρική φυλακή της Μπάνου. Από τους συνολικά 944 κρατούμενους στη φυλακή απέδρασαν οι 384, είπε ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν επικεντρώθηκαν σε έξι πτέρυγες της φυλακής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 April 2012 - 8:30:30 UTC