Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νιόκαστρο, το φρούριο της Πύλου
  • [02] Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΛΑΟΣ ο Γ. Κύρτσος
  • [03] Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [04] Απεβίωσε ο Μ. Λένζι, «χρυσός» Ολυμπιονίκης καταδύσεων, το 1992
  • [05] Χαρτογράφηση οικοτόπων στην περιοχή των Πρεσπών
  • [06] Επισημοποιήθηκε η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τη "Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία"
  • [07] «Τρελάθηκε» ο καιρός στην Αυστραλία

  • [01] Νιόκαστρο, το φρούριο της Πύλου

    Ένας πολυεπίπεδος πολιτιστικός χώρος, που θα αναδείξει το φρούριο της Πύλου, το Νιόκαστρο, αλλά και την πλούσια κληρονομιά της πόλης, δημιουργείται, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου Μουσείων, που συνεδρίασαντη Μεγάλη Δευτέρα.

    Με τροποποιήσεις και επεμβάσεις, αλλά κυρίως με μεταφορές εκθεσιακών χώρων, αποκαθίσταται μια «αταξία διαχείρισης», που επί χρόνια χαρακτήριζε το Νιόκαστρο.

    Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, το φρούριο είχε εδώ και πολλά χρόνια θέματα διαχείρισης και σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Οι αλλαγές κινούνται γύρω από τρεις άξονες. Η πρώτη αφορά στη μεταφορά του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου από το κτίσμα της δεκαετίας του ΄60, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στους ανακαινισμένους «Στρατώνες Μαιζώνος» του Νιοκάστρου. Πρόκειται για τους στρατώνες του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος της περιόδου 1827-1830, που πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο επικεφαλής στρατηγό.

    Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη μετεγκατάσταση της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ (Rene Puaux), που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν στο ισόγειο των Στρατώνων. Ο νέος χώρος που θα στεγάσει την ενδιαφέρουσα συλλογή από χαρακτικά, λιθογραφίες, πορσελάνες, μεταλλικά αντικείμενα, έργα τέχνης και όπλα από την εποχή της Επανάστασης του 1821 είναι το διατηρητέο κτίριο της οικίας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα.

    Τέλος, το κτίριο που μέχρι σήμερα λειτουργούσε το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου θα μετατραπεί, με κάποιες μικρές επεμβάσεις, σε επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη.

    [02] Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΛΑΟΣ ο Γ. Κύρτσος

    Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ μετά από απόφαση του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Επίσης, ο κ. Κύρτσος θα αναλάβει την εκπροσώπηση Τύπου του κόμματος, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

    [03] Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στο ασταθές νότιο Αφγανιστάν, τη δεύτερη της ημέρας στη χώρα, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

    Δύο καμικάζι διείσδυσαν σε κυβερνητικό συγκρότημα της επαρχίας Χελμάντ, ενός προπύργιου της εξέγερσης των Ταλιμπάν, και ανατίναξαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους, δήλωσε ο Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπος της επαρχιακής διοίκησης.

    [04] Απεβίωσε ο Μ. Λένζι, «χρυσός» Ολυμπιονίκης καταδύσεων, το 1992

    Σε ηλικία 44 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Μαρκ Λένζι, που ήταν «χρυσός» Ολυμπιονίκης των καταδύσεων το 1992 στη Βαρκελόνη. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπου είχε φοιτήσει, χωρίς να διευκρινίζει τα αίτια του θανάτου του Αμερικανού αθλητή.

    Σύμφωνα, πάντως, με εφημερίδα της γενέτειράς του, Φρέντρικσμπουργκ, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, ο Λένζι είχε υποστεί πολλαπλά επεισόδια απώλειας συνείδησης και εξαιτίας αυτών είχε εισαχθεί για νοσηλεία.

    Ο Λένζι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις από τραμπολίνο 3μ. στους Ολυμπιακούς της Βαρκελόνης το 1992, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ατλάντα, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα. Είχε κατακτήσει επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Περθ, το 1991, ενώ ήταν ο πρώτος καταδύτης που συγκέντρωσε 100 βαθμούς σε μία προσπάθειά του.

    [05] Χαρτογράφηση οικοτόπων στην περιοχή των Πρεσπών

    Συνολικά 49 τύποι οικοτόπων κατεγράφησαν στο πλαίσιο του έργου επικαιροποίησης και χαρτογράφησης των τύπων οικοτόπων στην περιοχή των Πρεσπών, ενώ το 2000, οπότε και έγινε η πρώτη χαρτογράφηση, στο πλαίσιο του Natura 2000, ήταν 30.

    Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και συντονίστηκε από το δασολόγο Μιχαήλ Βραχνάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα) του ΤΕΙ Λάρισας, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα και αλλαγές σε σχέση με το 2000

    Έτσι, βρέθηκαν 49 τύποι οικοτόπων (έναντι 30 το 2000), εκ των οποίων οι 29 αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και εξ αυτών οι επτά είναι προτεραιότητας (2 δασικοί και 5 λιβαδικοί).

    Οι κίνδυνοι για τους οικότοπους των Πρεσπών

    «Γενικά, μπορούμε να αναφέρουμε τέσσερις κινδύνους που η αντιμετώπισή τους θέλει γενικότερη βούληση και ορθό σχεδιασμό από τη μεριά της Πολιτείας. Πρώτα-πρώτα η αλλαγή των χρήσεων γης. Η μείωση της βόσκησης σε πολλές περιοχές και η μείωση των διαχειριζόμενων (με υλοτομίες) δασών, προκαλεί την αλλαγή των τύπων οικοτόπων με αύξηση και πύκνωση των δασών. Άλλη σημαντική απειλή για τους τύπους οικοτόπων που εξαρτώνται από το υγρό στοιχείο, είτε άμεσα είτε έμμεσα είναι από την αύξηση, τη μείωση και την αλλαγή στο ρυθμός αυξομείωσης της στάθμης των λιμνών» σημειώνει ο κ. Βραχνάκης.

    [06] Επισημοποιήθηκε η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τη "Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία"

    Την πολιτική στήριξη στη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) επισημοποίησαν σήμερα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκροτήσει την κίνηση "Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία" και τα οποία παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, το περίγραμμα των πολιτικών τους θέσεων.

    Οι Γιάννης Νικολάου και Στέφανος Μανίκας στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι απώτερος πολιτικός στόχος της κίνησης, είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και πρόσθεσαν πως η δύναμη που σήμερα μπορεί να εκφράσει αυτή την προοπτική είναι η ΔΗΜΑΡ.

    [07] «Τρελάθηκε» ο καιρός στην Αυστραλία

    «Τρελάθηκε» τελείως ο καιρός σε περιοχές της Αυστραλίας και ειδικά στην πολιτεία της Βικτόριας, όπου ο χειμώνας μπήκε απότομα και απειλητικά.

    Για παράδειγμα στην περιοχή Χόπταουν της Βικτόριας η θερμοκρασία, από 35 βαθμούς Κελσίου έπεσε στους 3 βαθμούς σε ένα 24ωρο! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλη την πολιτεία, αλλά όχι στην ίδια έκταση.«Μπήκαμε κατευθείαν από το καλοκαίρι στο χειμώνα» λέει ο μετεωρολόγος Μπρετ Ντάσκεν.

    Στα ορεινά σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ενώ χαλάζι, βροχές, ισχυροί άνεμοι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Μελβούρνημ όπου η ανώτερη θερμοκρασία την Τρίτη ήταν μόλις 12 βαθμοί. Η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πάντως βελτίωση των καιρικών συνθηκών και άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 April 2012 - 10:30:39 UTC