Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυλαία στις αθηναϊκές σκηνές
  • [02] Υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά το ναυάγιο του Τιτανικού
  • [03] Επαναλειτουργεί ο αγωγός που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο στην Τουρκία
  • [04] Α. Τσίπρας: "Ο ελληνικός λαός να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε ψήφο ανατροπής"
  • [05] ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα
  • [06] "Εκτροπή" ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία προς... εξωτικούς προορισμούς, διαπιστώνει το υπ.Οικονομικών

  • [01] Αυλαία στις αθηναϊκές σκηνές

    Η Κυριακή των Βαΐων παραμένει η ημερομηνία - σταθμός για τη λήξη της χειμερινής σεζόν και, ως είθισται, πολλά θέατρα κατεβάζουν την αυλαία τους, δίνοντας ραντεβού για τον προσεχή Οκτώβριο. Έπειτα από 13 συνεχόμενες σεζόν, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το «Σεσουάρ για δολοφόνους» στο θέατρο Αποθήκη.

    Τελευταίες παραστάσεις όμως και για την απολαυστική κωμωδία «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στη σκηνή του Μικρού Παλλάς . Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που παρουσιάζεται στην Α΄ σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με την Μπέττυ Αρβανίτη στον επώνυμο ρόλο καθώς και το «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη που παίζεται στην Β΄σκηνή, σε σκηνοθεσία 'Aρη Τρουπάκη ολοκληρώνουν τον κύκλο των παραστάσεών τους την Κυριακή 8 Απριλίου.

    Ακόμη, την Κυριακή των Βαϊων ρίχνουν αυλαία στο Θέατρο Χορν «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουΐλλιαμς σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο Επί Κολονώ το «Λα Τσούνγκα» του νομπελίστα συγγραφέα Βάργκας Λιόσα,με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον επώνυμο ρόλο και στο Θέατρο Πορεία το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Αμερικάνικος Βούβαλος».

    Την ίδια μέρα ολοκληρώνονται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο - Πεσμαζόγλου 5), οι παραστάσεις του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με τους Γιάννη Φέρτη και Μαρίνα Ασλάνογλου, καθώς και το γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, «Πινόκιο», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαϊτη και διασκευή 'Ανδρης Θεοδότουπου παίζεται στην Παιδική Σκηνή. Επιπλέον, τελειώνουν και οι κωμωδίες «Ράους», στο θέατρο της Πειραιώς 131 και «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στην Κιβωτό.

    Τέλος, ολοκληρώνουν στο Τρένο στο Ρουφ το «'Ενας Όμηρος» και «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνατίου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα», στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης «Η Κωμωδία του Τυχαίου Θανάτου Ενός Αναρχικού», στο θέατρο Διάνα ο «Καταδικός μου», στο θέατρο Ζίνα «Ο Τζιμ το Τζιτζίκι», στο θέατρο Αλμα οι «Ιδιωτικές Ζωές» (από 18 Απριλίου και για 3 εβδομάδες θα είναι στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης) και στο Studio Μαυρομιχάλη ο «Ριχάρδος ο Τρίτος - Μόνο της Φήμης το Πρόσκαιρο Κενό» και το «Γιατί Φυσάει ο 'Ανεμος ή Αστράμαξα». Αυλαία ρίχνει και ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου στη Μικρή Πόρτα.

    [02] Υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά το ναυάγιο του Τιτανικού

    Το ναυάγιο του Τιτανικού, του υπερωκεάνιου το οποίο βυθίσθηκε πριν από 100 χρόνια αφού προσέκρουσε σ' ένα παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό, προστατεύεται πλέον από τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ.

    "Τα απομεινάρια του Τιτανικού κείτονται σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων στα ανοικτά της Νέας Γης. Καθώς το ναυάγιο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, κανένα κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστική δικαιοδοσία", υπενθυμίζει ο οργανισμός του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

    [03] Επαναλειτουργεί ο αγωγός που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο στην Τουρκία

    Επανελήφθη η τροφοδοσία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει το ιρακινό πετρέλαιο προς το τουρκικό λιμάνι, έπειτα από τις τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν τη νύκτα στο ύψος της τουρκικής πόλης Ιντίλ, της επαρχίας Σιρνάκ, που συνορεύει με το Ιράκ, και οφείλεται σε δολιοφθορά.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε ότι επανελήφθη η λειτουργία του αγωγού μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ οι αρχές της επαρχίας του Σιρνάκ ανακοίνωσαν ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

    Ο αγωγός έχει γίνει και κατά το παρελθόν στόχος επιθέσεων από ομάδες ανταρτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε το 2010 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

    Ο πετρελαιαγωγός, μήκους 970 χιλιομέτρων, συνδέει τις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, όπου το πετρέλαιο φορτώνεται σε πλοία.

    [04] Α. Τσίπρας: "Ο ελληνικός λαός να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε ψήφο ανατροπής"

    Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε πολιτική πρόταση και ψήφο ανατροπής και με αυτήν τη θέση να προσέλθει στις κάλπες, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή και τη χθεσινή αυτοκτονία συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος, την οποία χαρακτήρισε συνειδητή πολιτική πράξη.

    Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των αγροτικών χρεών, αλλά και για το θέμα του μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου σε πνευματικούς ανθρώπους για τον κίνδυνο εκφασισμού, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι προκλητικό να λέγονται αυτά από τον κ. Βενιζέλο, από τον «φυσικό αυτουργό αυτής της βίαιης πολιτικής» και από αυτούς που προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, από τη «βάρβαρη» πολιτική, στην ανάδειξη του μεταναστανευτικού, με όρους καιροσκοπισμού. Είναι οι ίδιοι και η πολιτική τους, επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν καταστήσει τη Χρυσή Αυγή υποψήφια για είσοδο στο κοινοβούλιο.

    [05] ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

    Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα παρατηρείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

    Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται οριακά ανοδικά τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 75,7 μονάδες. Οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αμβλύνονται ελαφρώς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια. Αντίθετα, το κλίμα στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνεται.

    Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η άρση του νομισματικού κινδύνου, η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής της ομολόγων και οι προσδοκίες από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο οι αβεβαιότητες, για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς οι απαιτήσεις υλοποίησης του νέου προγράμματος χρηματοδότησης είναι πολλές και σύνθετες.

    Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος, αλλά ενδεχομένως και η μετεκλογική ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

    Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από το 1981 που διεξάγονται αυτές οι έρευνες στην Ελλάδα, πάντα τους προεκλογικούς μήνες σημειώνεται βελτίωση του κλίματος, καθώς η προσέγγιση σε μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί θετικές προσδοκίες.

    [06] "Εκτροπή" ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία προς... εξωτικούς προορισμούς, διαπιστώνει το υπ.Οικονομικών

    Μπορεί να είναι σχεδόν καθημερινή η κατάθεση ερωτήσεων βουλευτών για την πορεία σύναψης συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας σχετικά με την φορολόγηση των καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταθετών, φαίνεται όμως ότι από το 2008 είχε ξεκινήσει μεταφορά ελληνικών καταθέσεων από την Ελβετία σε χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη δείχνουν ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».

    Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας».

    Τα στοιχεία που δείχνουν μείωση φορολογικών εσόδων από τις αποταμιεύσεις Ελλήνων στην Ελβετία διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του, έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και την πορεία υπογραφής διακρατικής συμφωνίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην έγγραφη απάντησή του επισημαίνει τον όρο που προβλέπεται σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

    Επιπλέον , ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για συμφωνίες τέτοιου τύπου, ιδίως ενόψει της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Ελβετία για μια νέα διευρυμένη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 April 2012 - 12:30:29 UTC