Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη δύο αιώνων για τα γλυπτά του Παρθενώνα
  • [02] Η Άνοιξη ήρθε... και επίσημα
  • [03] Ντάρκο Κράλι: Από το κατώφλι του θανάτου στο βάθρο του νικητή
  • [04] Μ. Χρυσοχοΐδης: Επιχείρηση κατά παράνομων μεταναστών
  • [05] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με ελαφρά χαμηλότερο επιτόκιο
  • [06] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο "Σωτηρία"
  • [07] Προς συμψηφισμό του εφάπαξ με τα δάνεια στις τράπεζες

  • [01] Μάχη δύο αιώνων για τα γλυπτά του Παρθενώνα

    Εικοσιένα ανέκδοτα έγγραφα ενός αρχειακού φακέλου με τον τίτλο «Η Ακρόπολις των Αθηνών» ξαναβλέπουν το φως, ύστερα από σχεδόν 200 χρόνια, μέσα από μια προσεγμένη έκδοση, που χρησιμοποίησε τις απαραίτητες τεχνογνωσίες ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τη μορφή του αρχικού.

    Το εκπληκτικό, ωστόσο, δεν έγκειται μόνο ότι τα αρχειακά αυτά τεκμήρια, που χρονολογούνται μεταξύ 1834 και 1842, «ξαναζωντανεύουν» μετά από δύο αιώνες, αλλά αυτό που αποδεικνύουν: από τη σύστασή του το ελληνικό κράτος διεκδικούσε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

    Σε μια ενδιαφέρουσα και άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα, "χρωματισμένη" με την εικόνα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη μέσα από την προβολή ενός σύντομου βίντεο, παρουσιάστηκετηΔευτέραστο Μουσείο της Ακρόπολης, η δημοσίευση των εγγράφων από τις εκδόσεις Αλήθεια. Τα 21 τεκμήρια που επελέγησαν δεν είναι τυχαία.

    Συνιστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για τη διάσωση, την αναστήλωση, την ανάδειξη και την αποκατάσταση της Ακρόπολης από τις επεμβάσεις που είχε υποστεί, του προϋπολογισμού που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξή της, αλλά και των ελληνικών προσπαθειών για την επιστροφή των ανάγλυφων του ναού της Απτέρου Νίκης.

    'Εργο που μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό μέσο στην προσπάθεια του ελληνικού κράτους για την ανάκτηση των περίφημων Γλυπτών.

    [02] Η Άνοιξη ήρθε... και επίσημα

    Η Άνοιξη ξεκίνησε και επίσημα σήμερα το πρωί με την εαρινή ισημερία, πιο πρόωρα σε σχέση με άλλες φορές.

    Οι αστρονόμοι ορίζουν την ισημερία, που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, ως η στιγμή όπου ο Ήλιος λάμπει ακριβώς κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, ενώ αμέσως μετά «μεταναστεύει» αργά προς τα βόρεια, φέρνοντας σιγά-σιγά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

    Φέτος η εαρινή ισημερία έλαβε χώρα στις 05:14 ώρα Γκρίνουιτς της 20ής Μαρτίου, σύμφωνα με το Scientific American και το Space.com, ενώ για την Ελλάδα, όπου υπάρχει διαφορά δύο ωρών, η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και τυπικά στις επτά και τέταρτο σήμερα το πρωί.

    Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

    [03] Ντάρκο Κράλι: Από το κατώφλι του θανάτου στο βάθρο του νικητή

    Η ιστορία του δεν είναι μια ακόμη συνηθισμένη αθλητική βιογραφία. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά. Στον Ντάρκο Κράλι, όμως, τον 41χρονο "γίγαντα" από το Γκρούμπισνο Πόλιε της Κροατίας, η ζωή έπαιξε ένα τέτοιο παιχνίδι, που έδειξε πως η απόσταση από το θάνατο έως, όχι απλά την επιβίωση, αλλά την αναγνώριση και τη διεθνή καταξίωση, δεν είναι τόσο μακρινή όσο θα φανταζόταν κανείς.

    Αναμφίβολα, η διαδρομή δεν ήταν εύκολη ή συνηθισμένη, αλλά τον "απογείωσε" από την προοπτική του θανάτου στην παγκόσμια αναγνώριση. Μια αναγνώριση, η οποία ήρθε αρχικά στα στάδια του αθλητισμού και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην κινηματογραφική οθόνη, μέσα από το ντοκιμαντέρ "Ο βασιλιάς", που υπογράφει ο σκηνοθέτης Ντέγιαν Ατσίμοβιτς. Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του ίδιου του αθλητή, αφηγείται την πορεία της ξεχωριστής ζωής του.

    Ο Κράλι τραυματίστηκε τον Ιούλιο του 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ερντούτ της Κροατίας, κοντά στην πόλη Όσιεκ και, ενώ είχε μείνει σε κώμα και οι γιατροί δεν περίμεναν να τα καταφέρει, τελικά επέζησε, παρότι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί.

    Η ζωή του πήρε μια απρόσμενη διαδρομή, αφού το ταλέντο του στον αθλητισμό και τη ρίψη σφαίρας, αποκαλύφθηκε τυχαία. Έχοντας πάει επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου του, αθλητή της σφαιροβολίας, μπήκε στην πρόκληση να δοκιμάσει κι αυτός μια απλή βολή. Ο φίλος του τού είπε πως αν έριχνε την σφαίρα -όντας ανάπηρος- σε απόσταση μεγαλύτερη των 8 μέτρων, θα ήταν μια πολύ καλή επίδοση. Ο Ντάρκο, χωρίς προπόνηση και καθοδήγηση, με μια απλή πρώτη προσπάθεια, έστειλε τη σφαίρα πάνω από τα 10 μέτρα κι αυτό ήταν μόνο η αρχή...

    [04] Μ. Χρυσοχοΐδης: Επιχείρηση κατά παράνομων μεταναστών

    Μεγάλη επιχείρηση τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας κατά παράνομων μεταναστών, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας πως "αρχίζει προσπάθεια να καθαρίσει κάθε δραστηριότητα και φαινόμενα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας .

    "Πρέπει να προβούμε σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι χώρα, όπου μπαίνει όποιος θέλει και εγκληματεί σε συνεργασία με άλλους εγκληματίες", τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αντώνη Σαμαρά, πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας και τον έλεγχο του μεταναστευτικού κύματος.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως "η ελληνική κοινωνία και η χώρα, πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στο έγκλημα που όλο μεγαλώνει και δημιουργεί τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Πρέπει να απασφαλίσουμε τη βόμβα του μεταναστευτικού και να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η κοινωνία ζητά τώρα λύσεις.

    Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο Αντώνης Σαμαράς είναι υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας έτσι ώστε να ανασάνει η πόλη.

    Να σημειωθεί πωςτο υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον κ. Χρυσοχοίδη να προχωρήσει τις ενέργειες ώστε να διαμορφωθεί χώρος φιλοξενίας 1.000 παράνομων μεταναστατών στην Κοζάνη, σε στρατόπεδο που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα περιφρουρεί η ΕΛΑΣ.

    [05] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με ελαφρά χαμηλότερο επιτόκιο

    Το ποσόν των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, (13 εβδομάδων) που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    To επιτόκιο σημείωσε ελαφρά κάμψη και διαμορφώθηκε σε 4,25%, έναντι 4,61% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,69.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ,διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός (1) δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,688 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,69 φορές.

    [06] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

    Συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του νοσοκομείου "Σωτηρία" βρίσκονται από το πρωί οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση τμημάτων του Νοσοκομείου "Σωτηρία" με το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", τη μείωση του αριθμού των κλινών του νοσοκομείου και τη μη καταβολή δεδουλευμένων για τις εφημερίες τους.

    Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στο "Σωτηρία" πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς".

    Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ζητούν επίσης, άμεση πρόσληψη των ήδη κριθέντων εδώ και μια διετία σε θέσεις ειδικευμένων ιατρών για τη στελέχωση των τμημάτων του νοσοκομείου, να μην μειωθεί ο αριθμός των κλινών και αποσυμφόρηση του νοσοκομείου με μείωση των εφημεριών του.

    Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν δοθεί λύση στα αιτήματά τους.

    [07] Προς συμψηφισμό του εφάπαξ με τα δάνεια στις τράπεζες

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα του συμψηφισμού του μέρους ή ολόκληρου του ποσού του εφάπαξ με τις οφειλές των δικαιούχων προς τις τράπεζες. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε τις προηγούμενες ημέρες, για το ίδιο θέμα, επαφές με τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Το μέτρο, θα είναι προαιρετικό για τον δικαιούχο και στοχεύει στην ανακούφιση των δανειοληπτών, στην ταχύτερη καταβολή του εφάπαξ και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται μειώσεις στο εφάπαξ των ασφαλισμένων και τονίζει, ότι "δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο". Προσθέτει, επίσης, ότι το πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία με το οποία ζητούνται από τους φορείς να αποστείλουν προς το υπουργείο Εργασίας οικονομικά στοιχεία "αφορά στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών", η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι, "υπάρχει δυνατότητα επιλογών, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ζητηθεί από τους Φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα".

    Σε παλιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας έχει αναφέρει ότι για ασφαλιστικούς φορείς με μεγάλα ελλείμματα, όπως οι φορείς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να λαμβάνουν με τη συνταξιοδότησή τους το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά δυο χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 March 2012 - 12:30:29 UTC