Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι "ανεξάρτητοι" οργανώνονται σε νέα σχήματα
  • [02] Όταν το σινεμά "συναντά" το θέατρο
  • [03] Ποινική δίωξη σε δύο υπαλλήλους του υπ.Ανάπτυξης για δωροδοκία και εκβίαση
  • [04] Αναβλήθηκε ο πρώτος ημιτελικός Ολυμπιακός-ΟΦΗ
  • [05] Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κρίση, διοργανώνουν Έλληνες ποιητές
  • [06] Άνοδος 0,13% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [07] Εικαστική πορεία με "λάβαρα και σημαίες", από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών

  • [01] Οι "ανεξάρτητοι" οργανώνονται σε νέα σχήματα

    Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της "Αίγλης" στο Ζάππειο, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης θα ανακοινώσουν την ίδρυση νέου κόμματος, που θα απαρτίζεται, αρχικά, από στελέχη και μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα δοθεί στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη, το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος.

    Η διακήρυξη θα υπογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περίπου 200 μέλη και στελέχη, μεταξύ των οποίων οι διαγραφέντες, από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Γιώργος Κασάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Βούλα Τεκτονίδου. Στο νέο κόμμα αναμένεται να ενταχθούν και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν τον Γεράσιμο Αρσένη στο "Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα", όπως ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ο Δημήτρης Πιπεργιάς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι θα πράξει ο Αλέξης Μητρόπουλος.

    Στο νέο κόμμα θα υπάρξουν κάποιες καινοτομίες: Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ηγεσία δεν θα είναι μονοπρόσωπη.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Κατσέλη θα είναι η πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Καστανίδης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά τα πρότυπα του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

    Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες στους κόλπους της Κεντροδεξιάς, μετά τη διαγραφή των βουλευτών που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ, η οποία στην πορεία θα ενταχθεί στους "Ανεξάρτητους Έλληνες", το νέο κόμμα, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος με εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή στο Δίστομο.

    Αν και έχουν γίνει συζητήσεις, μέχρι να ανακοινωθεί τίποτε δεν είναι βέβαιο, αφού υπάρχουν κινήσεις στο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, σε σημερινή του δήλωση ανέφερε ότι «οι ψηφοφόροι του της Εύβοιας του ζητούν να μην γυρίσει πίσω».Για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι χρειάζονται κατ' ελάχιστον δέκα βουλευτές.

    Εκτός ΝΔ, πάντως, παραμένουν και οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Καρασμάνης και Μαργαρίτης Τζίμας. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα περιμένουν τις κινήσεις της λεωφόρου Συγγρού: Ενδέχεται κάποιοι να επιστρέψουν στην ΝΔ, ή να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα σε δεύτερη φάση, αν και κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές με κανένα κόμμα.

    [02] Όταν το σινεμά "συναντά" το θέατρο

    Στις θεατρικές σπουδές του στο Παρίσι είχε δάσκαλο του Μπερνάρ Ντορτ και στις κινηματογραφικές σπουδές του στη Ρώμη μαθήτευσε δίπλα στον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Στις παραστάσεις του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιου υπάρχει πάντοτε κάτι κινηματογραφικό. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον «Χορό των Μεταμφιεσμένων» που παρουσιάζεται για επιπλέον τέσσερις παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 9, 11, 15 και 18 Μαρτίου.

    «Το αίμα νερό δεν γίνεται» εξηγεί ο ίδιος στο ΑΜΠΕ. «Από νωρίς γοητευόμουν στην ιδέα της... ζεύξης του σινεμά και του θεάτρου. Πριν από τριανταπέντε χρόνια είχα εντάξει στο Μαχαγκόνυ του Κουρτ Βάιλ τρεις οθόνες με κινηματογραφικές προβολές στην ίδια αίθουσα που παίζεται σήμερα ο «Χορός Μεταμφιεσμένων», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

    «Ήταν πρόκληση εκείνη την εποχή να προβάλλεται κινηματογράφος στη διάρκεια μιας παράστασης και μάλιστα όπερας» διευκρινίζει.

    «Το τόλμημα που μου είχε ζητήσει ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, Μίνως Βολανάκης είχε πετύχει απόλυτα» θυμάται σήμερα που επαναλαμβάνει σχεδόν το ίδιο τόλμημα στο "Χορό των Μεταμφιεσμένων", με πολύ μεγαλύτερη άνεση.

    «Ακόμα και στη δεκαετία του '90 δεχόμουν τα πυρά αρκετών συντηρητικών που θεωρούσαν ιερόσυλη την παρουσία του κινηματογράφου ή του βίντεο, την "εισβολή της τεχνολογίας" μέσα στην αρχαία τέχνη του θεάτρου» αναφέρει ο Δ.Μαυρίκιος και προσθέτει:

    «Αναπαρήγαγαν στην ουσία την στενοκεφαλιά που είχε χαρακτηρίσει, δεκαετίες νωρίτερα, όσους είχαν ενοχληθεί από την ηχογραφημένη μουσική στο θέατρο».

    Είκοσι επτά χρόνια πριν, ο Δ. Μαυρίκιος είχε σκηνοθετήσει την πρώτη του όπερα, τον «Βέρθερο» του Μανσέ. Σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, η σκηνοθεσία του «Χορού των Μεταμφιεσμένων» του αριστουργήματος του Βέρντι λειτουργεί λυτρωτικά, εξηγεί.

    «Η μουσική είναι πάνω από όλα κάθαρση ψυχής. Είναι πρωταγωνίστρια, και μια τέτοια μουσική, σε λυτρώνει. Η σκηνοθεσία στην όπερα έχει κάτι πιο πηγαίο από ό, τι στο θέατρο ή στο σινεμά, καθώς κυριαρχείται από μια τέχνη που σου επιτρέπει όσο καμία άλλη να παραμερίζεις την λογική μπρος στην συγκίνησή σου, να προχωράς με το αισθητήριο και να ακολουθεί το κριτήριο»ξεκαθαρίζει ο Δ.Μαυρίκιος.

    [03] Ποινική δίωξη σε δύο υπαλλήλους του υπ.Ανάπτυξης για δωροδοκία και εκβίαση

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού και κατ' επάγγελμα, άσκησε ο εισαγγελέας.

    Οι δυο κατηγορούμενοι υπάλληλοι συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να εισπράττουν 120.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, από επιχειρηματία, τα οποία απαίτησαν για να προχωρήσει η διαδικασία και να εισπράξει εγκεκριμένη επιχορήγηση.

    Ο εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των δύο κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους Λοάκο Η. Κωνσταντίνο και Καζαζάκη Ι. Κωνσταντίνο.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την εταιρία του εκβιαζόμενου είχε εγκριθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης επιχορήγηση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, πλην όμως οι δύο αρμόδιοι υπάλληλοι κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες απαιτώντας να έχουν οικονομικό αντάλλαγμα.

    [04] Αναβλήθηκε ο πρώτος ημιτελικός Ολυμπιακός-ΟΦΗ

    Την αναβολή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η αναμέτρηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 21 Μαρτίου και απόφαση για την αναβολή ελήφθη μετά από αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, λόγω των υποχρεώσεων των «ερυθρόλευκων» στο Γιουρόπα Λιγκ. Η νέα ημερομηνία θα οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Κυπέλλου, την οποία εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

    Επίσης, με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κυπέλλου, ο πρώτος αγώνας για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης, ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 21 Μαρτίου, θα ξεκινήσει στις 19:00 και όχι στις 16:30, όπως είχε αρχικά οριστεί, δηλαδή θα ξεκινήσει την ώρα που είχε προγραμματιστεί ο ημιτελικός Ολυμπιακός-ΟΦΗ.

    [05] Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κρίση, διοργανώνουν Έλληνες ποιητές

    «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία»

    Μιχάλης Κατσαρός

    Στίχοι ελληνικής ποίησης θα ηχήσουν στην πρώτη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κρίση, που διοργανώνουν Έλληνες ποιητές, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Συνοδοιπόροι και υποστηρικτές τους σε αυτή την πορεία είναι έως στιγμής εκατό εκδοτικοί οίκοι, καλλιτεχνικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξένα πανεπιστήμια και οι πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά«επειδή η απειλή μιας Έρημης Χώρας, γίνεται όλο και πιο πραγματική ως προοπτική μέλλοντος για τον τόπο μας».

    Ο κατάλογος των συμμετοχών για την πορεία διαμαρτυρίας κατά της κρίσης, παραμένει ανοιχτός στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.21martiou.blogspot.com

    [06] Άνοδος 0,13% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Με αναιμική άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, μετά από την πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί απώλειες 4,55%. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ήπια αντίδραση, μετά τις συνολικές απώλειες 11,3% που σημείωσε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 734,88 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,13%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 747,88 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,91%, κέρδη τα οποία περιορίσθηκαν σημαντικά προς το τέλος των συναλλαγών.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46, 333 εκατ. ευρώ.

    [07] Εικαστική πορεία με "λάβαρα και σημαίες", από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών

    Tριανταπέντε νέοι δημιουργοί, σπουδαστές όλοι του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση «Χρώμα στην Πατρίδα των Kαιρών», που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, από τις 19 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2012, με τη συμμετοχή 24 Ελλήνων ζωγράφων.

    Η συμμετοχή των 35 νέων δημιουργών, αποτελείται από πραγματικές σημαίες και λάβαρα, εμπνευσμένα από την κοινωνική πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που ζούμε.

    Με κριτικό βλέμμα και εικαστική τόλμη «διαδηλώνουν» με σημαίες που αναφέρονται στις γενικότερες ανθρώπινες συνθήκες, μέχρι και στην ελληνική ταυτότητα, την Ευρώπη και την κρίση. Η νεότατη αυτή γενιά των καλλιτεχνών δίνει με αίσθημα, φαντασία και δύναμη το δικό της στίγμα, στις μέρες μας.

    Η καλλιτεχνική δράση των σπουδαστών, ξεκινά με πορεία τους, κατά την οποία θα μεταφέρουν τα λάβαρα και τις σημαίες τους από την ΑΣΚΤ, την Παρασκευή 16 Μαρτίου και ώρα 15:00, στο Ιδρυμα Κακογιάννη όπου και θα εναποθέσουν τις σημαίες - έργα τους, για να εκτεθούν μαζί με τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 March 2012 - 16:30:28 UTC