Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις
  • [02] Αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
  • [03] Συγκροτεί "Ρεύμα Ανανέωσης" στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ραγκούσης
  • [04] "Aphrodisiac" το νικητήριο τραγούδι του ελληνικού τελικού της Eurovision
  • [05] Ε - reader νεότερης γενιάς αλλάζει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού βιβλίου
  • [06] Καταγράφουν φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης
  • [07] Τα καρδιαγγειακά νοσήματα απειλούν νεφροπαθείς και διαβητικούς
  • [08] Σβήστηκε η φωτιά σε πλοίο, που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά
  • [09] Σε ελεύθερη πτώση η οικοδομική δραστηριότητα
  • [10] Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, κατά μια βαθμίδα, προχώρησε η Moody's
  • [11] "Η Κρητικοπούλα" επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή

  • [01] Τι αλλάζει σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις

    Ερμηνευτική εγκύκλιο για τις μειώσεις στον βασικό και τους κλαδικούς μισθούς, καθώς και για τις μεταβολές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

    Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, μειώνονται από τις 14 Φεβρουαρίου κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είχε υπογραφεί στις 15/7/2010.

    Έτσι, ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32%. Ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ. Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας αυτής, η μείωση υπολογίζεται σε σχέση με την ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, ακόμη και αν προσλαμβάνονται σε κλάδους που προβλέπεται μεγαλύτερος βασικός κλαδικός μισθός.

    Από τις 14-02-12 η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δε μπορεί να είναι μικρότερη από 1 έτος και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 έτη. Το όριο της τριετίας για τις συλλογικές συμβάσεις επηρεάζει και το χρονικό όριο των ατομικών συμβάσεων που ενσωματώνουν τους όρους των κλαδικών.

    Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίνεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι κοινωνικοί εταίροι.

    Στο διάστημα αυτό παραμένουν σεβαστές και ισχυρές οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που περιέχουν τους όρους των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει.

    Μετά τη λήξη του τριμήνου, στις 14 Μαΐου, και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.

    [02] Αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

    Νέα κτίρια, που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1990, καθώς και δευτερεύουσες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ενισχύει με επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή ο οικογενειακό χαμηλότερο από 20.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αλλαγή των κουφωμάτων, η αντικατάσταση καυστήρα, κ.α. Το ΥΠΕΚΑ κατήργησε επίσης τον περιορισμό να γίνεται μία μόνο αίτηση ανά πολίτη, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ καταργήθηκε και το όριο που ίσχυε, τα υπό ένταξη κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990. Παραμένει η προϋπόθεση, η τιμή ζώνης στην περιοχή να είναι χαμηλότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    [03] Συγκροτεί "Ρεύμα Ανανέωσης" στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ραγκούσης

    Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση "Ρεύματος Ανανέωσης" εντός του ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, αναρτώντας στην προσωπική του ιστοσελίδα κείμενο που περιλαμβάνει προτάσεις για την "ανανέωση" του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για σειρά οικονομικών, αναπτυξιακών και πολιτικών θεμάτων.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα, αλλά τώρα παραπέμποντας στην πάγια θέση του ότι πριν από κάθε συζήτηση για τα θέματα της παράταξης, προηγείται η ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει αφενός ότι η πρωτοβουλία του αυτή συνειδητά εκδηλώνεται μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών υποψηφιοτήτων, "ώστε να αποφευχθεί κάθε συσχετισμός με επιλογές προσώπων, κάθε εμπλοκή με υπολογισμούς εσωκομματικών φιλοδοξιών" και, αφετέρου, για να συμβάλει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, "όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στις άμεσες και επείγουσες προκλήσεις για μια ριζοσπαστική ανανέωση της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και του πολιτικού συστήματος".

    Το κείμενο-πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση δημόσια και διαδικτυακά, από την ερχόμενη Πέμπτη στην ιστοσελίδα www.proxorame.gr.

    [04] "Aphrodisiac" το νικητήριο τραγούδι του ελληνικού τελικού της Eurovision

    Σε μία σεμνή αλλά λαμπερή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής και του τραγουδιού "Aphrodisiac" με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Ελευθερίου, που θα ταξιδέψει στο μακρινό Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 57ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

    Η νεαρή τραγουδίστρια με την τετραμελή χορευτική της ομάδα, κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των θεατών αλλά και της κριτικής επιτροπής, οι οποίοι από κοινού, ψήφισαν για την ανάδειξη του τραγουδιού, το οποίο είναι σε στίχους και μουσική των Δημήτρη Στάσσου, Μικαέλα Στένστρομ, Νταϊάνα Λουφ.

    Τη βραδιά παρουσίασαν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Φραντζεσκάκης.

    Με την ιδιαίτερη παρουσία τους συμπλήρωσαν την όμορφη βραδιά οι συμμετοχές άλλων χωρών, όπως αυτή της Ήβης Αδάμου που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο.

    [05] Ε - reader νεότερης γενιάς αλλάζει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού βιβλίου

    Οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού βιβλίου αυξάνουν και οι καινούργιες συσκευές ανοίγουν για τον αναγνώστη τις πύλες ενός νέου, εντελώς διαφορετικού κόσμου. Παρουσιάζοντας το περασμένο Σάββατο, στο i-bank store της Εθνικής Τράπεζας, στον χώρο του The Mall Athens, τον e-reader της νεότερης γενιάς, ο Μιχάλης Καλαμαράς, υπεύθυνος του blog «Ηλεκτρονικός αναγνώστης», παρατήρησε ότι έχουμε περάσει σε μια κατηγορία συσκευών που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα του ηλεκτρονικού βιβλίου.

    Οι καινούριες συσκευές είναι μικρές, φορητές και ελαφρές, διαθέτουν οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και λειτουργούν με μπαταρίες μακράς διάρκειας. Η απουσία οπίσθιου φωτισμού μετατρέπει την οθόνη σε σελίδα βιβλίου, που διαβάζεται άνετα ακόμα κι όταν υπάρχει έντονος εξωτερικός φωτισμός, όπως όταν βρισκόμαστε στο λεωφορείο ή στην παραλία, ενώ η μπαταρία, που έχει λίγες ώρες διάρκειας στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή, διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες στον e-reader, υποστηρίζοντας κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο την ηλεκτρονική ανάγνωση.

    Σε μια εποχή κατά την οποία το βιβλίο για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια δεν έχει σχέση με το χαρτί, όπως παρατήρησε στην προχθεσινή εκδήλωση ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο ηλεκτρονικός αναγνώστης εμφανίζεται με πρωτοφανείς ικανότητες: έχει τεράστιο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρες βιβλιοθήκες, υπάρχει σύστημα αναζήτησης με το οποίο ο χρήστης είναι σε θέση να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο του κειμένου επιθυμεί ενώ παρέχονται ενσωματωμένα λεξικά (προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά).

    [06] Καταγράφουν φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

    Τις φωλιές των πελαργών, στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφει το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο πλαίσιο έργου για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας.

    Στη Βόρεια Ελλάδα φωλιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών πελαργών, εντός οικισμών, που γειτνιάζουν με υγροτόπους ενώ ειδικά στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περίπου το 90% των οικισμών, φιλοξενεί φωλιές πελαργών. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί δείκτη παραγωγικότητας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων (τρέφεται με αμφίβια, ερπετά και υδρόβιους οργανισμούς), άρα οι αυξομειώσεις των πληθυσμών αποτελούν και στοιχείο αξιολόγησης της ποιότητας και παραγωγικότητας των γειτνιαζόντων υγροτόπων.

    Η καταμέτρηση των φωλιών γίνεται σε όλη την επικράτεια του Εθνικού Πάρκου από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.

    Αρχικός στόχος είναι η καταγραφή και χαρτογραφική απεικόνιση των φωλιών και στη συνέχεια θα καταγραφούν ο αριθμός των ενεργοποιούμενων φωλιών, των νεοσσών που θα γεννηθούν αλλά και των απωλειών τους. Παράλληλα, θα γίνουν και δακτυλιώσεις σε επιλεγμένα πουλιά.

    [07] Τα καρδιαγγειακά νοσήματα απειλούν νεφροπαθείς και διαβητικούς

    Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα 1.000.000 άτομα πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, άλλοι τόσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς νεφροπαθείς έχουν και διαβήτη. Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία εικόνα για το μέγεθος του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται 40.000 νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και 15.000 θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ), καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΕΑΒΕ που θα διεξαχθεί 15-17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hyatt καθώς και τη Γιορτή Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    [08] Σβήστηκε η φωτιά σε πλοίο, που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά

    Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στο οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Ro) ALLIANCE NORFOLK, με σημαία ΗΠΑ, στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

    Η φωτιά στο πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 23 άτομα πλήρωμα και 5 επιβάτες, εκδηλώθηκε τις βραδυνές ώρες χθες, απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε κάποιο από τα καταστρώματα του πλοίου που ήταν φορτωμένο με οχήματα.

    Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη της πυροσβεστικής με 30 άτομα δύναμη, πλωτά του Λιμενικού και δύο ρυμουλκά.

    Η φωτιά σβήστηκε τις πρωϊνές ώρες σήμερα χωρίς να διακινδυνέψει κανείς από το πλήρωμα και τους επιβάτες.

    Ο απόπλους του πλοίου, που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά για ασφαλιστική επιθεώρηση και είχε προορισμό το λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, απαγορεύτηκε.

    [09] Σε ελεύθερη πτώση η οικοδομική δραστηριότητα

    Νέα υποχώρηση σημειώνει ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, συμπαρασύροντας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μια σειρά άλλων κλάδων που συνδέονται με την οικοδομή. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα επιδείνωση εντός του 2012.

    Οι δείκτες είναι χαρακτηριστικοί και δίνουν την πολύ δύσκολη εικόνα που επικρατεί στον κλάδο τους τελευταίους μήνες, με την τάση να επιδεινώνεται: Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος των νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) παρουσίασε νέα πτώση κατά -25,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2011 από πτώση κατά -49,9% τον Οκτώβριο του 2011, έναντι της μείωσής του κατά -21,7% τον Σεπτέμβριο του 2011 και επίσης κατά -31,2% τον Νοέμβριο του 2010. Έτσι, στο ενδεκάμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά -36% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -25,2% στο ενδεκάμηνο του 2010.

    Ήδη, η δραστηριότητα στον κλάδο έχει μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα 23.14 εκατ. m2 το 2011, από 102,24 εκατ. m2 το 2005 και από 59,41 εκατ. m2 το 1999, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται ενδείξεις ανάκαμψης.

    [10] Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, κατά μια βαθμίδα, προχώρησε η Moody's

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο της Κύπρου, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης επί του τραπεζικού της συστήματος.

    Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας από το επίπεδο "Baa3" στο επίπεδο "Ba1" και το βραχυπρόθεσμο από το επίπεδο "Prime-3" σε "Not Prime".

    Παράλληλα, διατηρεί ως αρνητικές τις προοπτικές του κυπριακού αξιόχρεου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποθάθμισής του στο άμεσο μέλλον.

    [11] "Η Κρητικοπούλα" επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή

    Η Κρητικοπούλα, το ξεχασμένο αριστούργημα του Σπύρου Σαμάρα, που ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα, επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή στις 24 Μαρτίου για οκτώ νέες παραστάσεις.

    H κωμική όπερα παντρεύει τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με την ευρωπαϊκή μουσική και τα βιεννέζικα βαλς. Με απλό τρόπο μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

    Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), όμως θεωρείται ότι αφορμή για την σύνθεση του στάθηκαν οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912/3.

    Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης του έργου είναι η όμορφη Κρητικοπούλα Αρετή, η οποία ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες του αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την «πολιτική» αυτή διάσταση, σε πρώτο επίπεδο πλέκεται ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 March 2012 - 8:30:31 UTC