Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Κυριακή οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Ποιητές της Μεσογείου, φως, ταξίδι, εξορία"
  • [03] Οξεία αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή
  • [04] Ε. Βενιζέλος: "Στις 14 Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση"

  • [01] Την Κυριακή οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην τελική ευθεία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Εθνική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ιπποκράτους, οι αυριανές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν με ομιλίες του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χήνες Σβόμποντα, και του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος εν όψει των εθνικών εκλογών από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

    Οι εργασίες της Κυριακής θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, μετά τη λήξη της οποίας θα συνεχιστεί η Εθνική Συνδιάσκεψη.

    [02] "Ποιητές της Μεσογείου, φως, ταξίδι, εξορία"

    Δώδεκα ποιητές βρέθηκαν στην Αθήνα προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην εκδήλωσημετίτλο «Ποιητές της Μεσογείου, φως, ταξίδι, εξορία».

    «Οι ποιητές της Μεσογείου» μίλησαν στο ΑΜΠΕ για την κρίση που δεν είναι μόνον ελληνική, ούτε μόνον οικονομική, για την Αραβική εξέγερση που δεν είναι βέβαιο ότι φέρνει την Άνοιξη και για τη γυναίκα που σήμερα γιορτάζει, σύμφωνα με το «καλεντάρι» των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Οζντεμίρ Ιντσέ από την Κωνσταντινούπολη, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Στρατής Πασχάλης μας μίλησαν για την αγωνία, τους φόβους και την ελπίδα για το αύριο.

    «Η Μεσόγειος ενώνει;» «Πολιτικά και οικονομικά όχι. Ενώθηκε με τη βία των αυτοκρατοριών του Μ. Αλεξάνδρου, των Ρωμαίων και των Οθωμανών. Αλλά η μεγάλη «προστεθειμένη αξία» αυτής της περιοχής είναι τόσοι πολιτισμοί σε τόσο μικρή γεωγραφία», λέει ο κ. Ιντσέ, ο οποίος δεν είναι πολύ αισιόδοξος για τις αραβικές εξεγέρσεις και εκφράζει φόβους για την πορεία μιας ισλαμικής Τουρκίας. Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη δημοκρατία, ούτε ο Χριστιανισμός είναι, τονίζει.

    Όσο για τις εξεγέρσεις που είδαμε στις χώρες της Β. Αφρικής, πιστεύει ότι ο κόσμος δεν ψάχνει τη δημοκρατία, αλλά καλύτερους όρους διαβίωσης.

    Για την κρίση που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά, λέει ότι ο καπιταλισμός πρέπει να γίνει πιο «κοινωνικός» και πιστεύει ότι η ποίηση είναι επαναστατική, γιατί θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

    Στο βιβλίο επισκεπτών του Γαλλικού Ινστιτούτου, πριν υπογράψει, γράφει τα ονόματα του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καβάφη και του Ρίτσου, σημειώνοντας ότι «εδώ δεν είμαι μόνος».

    «Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία;» Η γυναίκα πρέπει να απαρνηθεί τους όρους κατωτερότητας που κληρονόμησε από τη σχέση Αδάμ και Εύας, αλλά κρατώντας παράλληλα τη γυναικεία της υπόσταση, υποστηρίζει. Η θέση που έχει η γυναίκα στις σκανδιναβικές χώρες είναι υποδειγματική και για τις υπόλοιπες.

    Η «Μεσόγειος ενώνει και διχάζει μαζί», λέει ο Τίτος Πατρίκιος, που κουβαλάει την ποιητική και πολιτική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

    «Η Αραβική εξέγερση θα φέρει την Άνοιξη;» ρωτάμε. «Μα η Άνοιξη είναι η εξέγερση» απαντά. Μετά πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ του θρησκευτικού και του κοινωνικού άξονα.

    «Η κρίση;» Από την κρίση γεννιούνται όλα, όπως στη Θεογονία του Ησίοδου, λέει θερμά, αλλά επιμένει ότι το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης οδηγείται στην αυτοκαταστροφή.

    «Είναι η αφέλεια της τεχνολογίας», λέει εμφατικά, «επειδή νομίζει ότι μπορεί με την επόμενη εφεύρεση να θεραπεύσει τα κακά της προηγούμενης». Η οικολογία, για τον Τ. Πατρίκιο δεν είναι όραμα, είναι η κατάσταση που έρχεται και ένα πρώτο δείγμα της είδαμε στη Φουκουσίμα.

    Μιλώντας για τη γυναίκα, αναλύει με νόημα κάποιες λέξεις που φέρουν τα ίχνη μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, παρότι σήμερα ανεπτυγμένης με διακηρυγμένη την ισότητα των φύλων. Τα στερεότυπα έχουν βάθος! Αλλά αυτό που σημειώνει ως αυξανόμενο σύγχρονο φαινόμενο, είναι η σεξουαλική «δραστηριοποίηση» όλο και μικρότερων κοριτσιών, που είναι ακόμη παιδιά.

    «Η Μεσόγειος είναι γένους θηλυκού και μήτρα αρχαίων πολιτισμών. Έχει θέρμη και πλαισιώνεται από θερμούς ανθρώπους, το ταμπεραμέντο των οποίων μπορεί να λειτουργήσει συγκρουσιακά», μας λέει ο Στρατής Πασχάλης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

    «Για τη σχέση ποίησης και κρίσης;» Η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και κοινωνική και εσωτερική κρίση του δυτικού ανθρώπου και η ποίηση ως πνευματικό αγαθό μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο ώστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη στωικότητα τα μεγάλα προβλήματα, απαντά.

    Πιστεύει ότι η ποίηση μπορεί να συντηρήσει την ανθρώπινη ευαισθησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θεωρεί αισιόδοξο το γεγονός ότι η κρίση γεννάει νέους ποιητές κρατώντας ζωντανή την ποιητική φλόγα.

    Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο κ. Ιντσέ μας χάρισε ένα ποίημα-ύμνο στην ελληνοτουρκική φιλία:

    «Ένα πουλί πετούσε ανάμεσα στη Σάμο και το Κουσάντασι και πού να καταλάβω, τούρκικο πουλί ήταν ή ελληνικό, μη κι απ΄αλλού ερχότανε και ποια η φυλή του;

    «Ε πουλί» του είπα, «ποιοί είναι οι δικοί σου, ποιά η χώρα σου;»

    «Γλάρος είμαι» μούπε. «Πόσο χρονών είμαι; Όσο κι ο κόσμος».

    «Από ποια χώρα είμαι; Απ΄τη γη, απ΄ τον ουρανό, απ΄τη θάλασσα».

    «Τα σύνορά μου ποιά; Το χώμα, το νερό, ο αγέρας».

    Είναι οι τελευταίοι στίχοι από το ποίημα «Ένα πουλί».

    Και η υπογραφή: Samos, Karlovassi, Kusadasi, 1978.

    [03] Οξεία αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

    Στην άρνηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, προσέκρουσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για νομοθετημένη, μερική ή ολική, διαγραφή χρεών όσων δανειοληπτών το εισόδημα δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχειας. «Τα προβλήματα των δανειοληπτών, δεν λύνονται με ευχολόγια ή "πιέσεις". Λύνονται με νομοθετήματα» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτησή του, σήμερα στη Βουλή. «Πείτε στους τραπεζίτες πως το πάρτι τελείωσε! Πως δεν μπορεί να παίρνουν και την επανακεφαλαιοποίηση και να μην δέχονται συζήτηση για νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατοχυρώσει τα νοικοκυριά!» προέτρεψε τον υπουργό Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Η νομοθετική οριζόντια λύση δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα» απάντησε ο Ε. Βενιζέλος. «Έχουμε νομοθετήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς δικαστικής προστασίας για τον δανειολήπτη χωρίς δυνατότητα», για τους οποίους «ο λαός θα αντιληφθεί πως αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να λύνουμε προβλήματα πολιτών και επιχειρήσεων».

    «Συνεχώς, σε εβδομαδιαία βάση, συνεργαζόμαστε με την Eνωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να εγκαθιδρυθεί και να λειτουργεί ένας μηχανισμός διακανονισμού των δανείων, γιατί καμία τράπεζα δεν έχει λόγο να εισπράξει από κάποιον χωρίς εισόδημα και περιουσία. Υπάρχουν μηχανισμοί παρέμβασης, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια και αν υπάρξει πρόβλημα η πολιτεία μπορεί να παρέμβει και να το λύσει αμέσως» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.

    Η σημερινή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο ανδρών συνοδεύτηκε από οξύτατες αιχμές και υπονοούμενα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αξιώνει διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών αν αληθεύουν οι πληροφορίες περί εξαίρεσης από το κούρεμα δανείων συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου, κατόπιν πιέσεων υψηλόβαθμων στελεχών εκδοτικών ομίλων και τον Ε. Βενιζέλο να κατηγορεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πως «εκτελωνίζει επιχειρηματικές αθλιότητες».«Δεν είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η εντύπωση πως εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα, μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Σε άλλες συνθήκες και αν δεν είχα την αίσθηση πως βρίσκεστε σε τεταμένη και έκρυθμη κατάσταση, θα σας ζητούσα να ανακαλέσετε αυτήν την αθλιότητα που εκστομίσατε, στη ρητορική σας ευφράδεια και όχι γιατί το πιστεύετε» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Ο καθείς γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη της εγκαθίδρυσης του τριγώνου της αμαρτίας. Δεν παντρευτήκαμε εμείς την διαπλοκή, ούτε εμείς διορίσαμε μέσα απ' τα πολιτικά μας γραφεία τους επικεφαλής συμμοριών του εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

    [04] Ε. Βενιζέλος: "Στις 14 Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση"

    Τις αλλαγές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αρνήθηκαν ή θα συνεχίσουν να αρνούνται τη συμμετοχή τους στο PSI, προανήγγειλε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στις διοικήσεις των ταμείων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» και να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια, βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και ψευτοσυνδικαλιστικούς λόγους που έθεσαν σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μιλώντας για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων».

    Όπως ανέφερε ο υπουργός η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά το PSI, στις 14 Μαρτίου θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και μετά θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά προς τη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 March 2012 - 15:30:28 UTC