Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο πρωθυπουργός
  • [02] Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε "C" το αξιόχρεο της Ελλάδας
  • [03] Να γίνει γνωστός ο βουλευτής με το 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία ζητά ο Β. Αργύρης

  • [01] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο πρωθυπουργός

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλιαέγινε οπρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup.

    Προσερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδήμοςχαρακτήρισε ωςιδιαίτερα ικανοποιητικό το τελικό αποτέλεσμα των μαραθωνίων διαπραγματεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

    Να σημειωθεί ότι με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.

    Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι' αυτό έγινε πολλή δουλειά».

    Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

    [02] Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε "C" το αξιόχρεο της Ελλάδας

    Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία C από την κατηγορία CCC. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ευθυγραμμισμένη με την ανακοίνωσή του στις 6 Ιουνίου του 2011, με την οποία είχε περιγράψει την προσέγγιση που θα ακολουθήσει σε σχέση με το θέμα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

    Η νέα αξιολόγηση έρχεται μετά το χθεσινό ανακοινωθέν του Eurogroup για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών (PSI) και την εν συνεχεία ανακοίνωση από τις ελληνικές αρχές των όρων για την προτεινόμενη ανταλλαγή των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.

    Κατά την άποψη του Fitch, η ανταλλαγή ομολόγων, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι -με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιεί- επιζήμια και κατά συνέπεια οι χθεσινές ανακοινώσεις έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία για την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας. Η υποβάθμιση του αξιόχρεου στην κατηγορία C υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα. Η αξιολόγηση των ομολόγων που θα είναι αντικείμενο ανταλλαγής υποβαθμίστηκε επίσης στη βαθμίδα C από τη βαθμίδα CCC.

    Ο Fitch θεωρεί ότι, όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα θα τεθεί στην αξιολόγηση της «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default). Επίσης, θα υποβαθμισθούν στην ίδια κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας» και τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, όπως και όσα ομόλογα δεν προσφερθούν για ανταλλαγή, αλλά αναδιαρθρωθούν με βάση τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses).

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής και την έκδοση των νέων ομολόγων, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μετακινηθεί από την κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας» και θα επαναξιολογηθεί σε επίπεδο που είναι συνεπές με την εκτίμηση του οίκου για τη διάρθρωση του χρέους και το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Ο Fitch θεωρεί ως ουσιωδώς δυσμενή αλλαγή των όρων και συνθηκών των ελληνικών ομολόγων την εισαγωγή εκ των υστέρων των CACs, αλλά σημειώνει ότι πρωταρχικό πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του οίκου Fitch.

    Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI και επισήμανε πως τώρα αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση τους.

    [03] Να γίνει γνωστός ο βουλευτής με το 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία ζητά ο Β. Αργύρης

    Επιστολή με την οποία ζητά από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», Παναγιώτη Νικολούδη, να σταλούν όλα τα στοιχεία για τον βουλευτή, που φέρεται να κατέθεσε, τον Μάιο του 2011, ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελβετική τράπεζα, απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το «Πόθεν έσχες» των πολιτικών, Βαγγέλης Αργύρης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολούδης είχε αναφέρει το γεγονός με τον βουλευτή, χωρίς να τον κατονομάσει, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά την ενημέρωση που έκανε σχετικά με τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Παράλληλα, ο κ. Αργύρης αναμένεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νικολούδη, τον οποίον αναζήτησε προκειμένου να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες.

    «Δεν ξέρουμε αν νόμιμα ή παράνομα έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού στο εξωτερικό από τον βουλευτή, ούτε ποιος είναι, καθώς αφορά τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 των πολιτικών, οι οποίες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Πάντως, ο κ. Νικολούδης όφειλε να είχε επικοινωνήσει και να είχε στείλει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όλα τα στοιχεία που προέκυψαν για τον βουλευτή, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων και να διαπιστωθεί αν το έμβασμα στο εξωτερικό έχει δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση, το 2011», δήλωσε ο κ. Αργύρης.

    Το θέμα συζητιέται από χθες, έντονα, στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, ενώ έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, να δώσει η Βουλή το όνομα του βουλευτή, έτσι ώστε να μην αιωρούνται σκιές κατά όλων των βουλευτών.

    Ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Θανάση Οικονόμου, Μιχάλη Κατρίνη, Φραγκίσκο Παρασύρη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αφροδίτη Παπαθανάση, ότι θα κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2012 - 13:30:25 UTC