Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον δρόμο για το Eurogroup
  • [02] Η Αθήνα μετράει τις "πληγές" της
  • [03] Ο οίκος Moody's προειδοποιεί με υποβάθμιση Λονδίνο, Παρίσι, Βιένη
  • [04] "Να μην σταματήσει η χρηματοδότηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς"
  • [05] Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου
  • [06] Η Κίνα ανησυχεί για την κρίση στην ευρωζώνη
  • [07] Δύσκολοι καιροί για κορμοράνους
  • [08] Προς την τελευταία της κατοικία μεταφέρεται η Γουϊτνει Χιούστον
  • [09] Εκλογές με απλή αναλογική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [10] Σεισμός 5.1 Ρίχτερ "ταρακούνησε" τη Χαλκιδική
  • [11] Σόιμπλε:"Καλύτερα προετοιμασμένη η ΕΕ για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας"
  • [12] Τα πυρηνικά στο επίκεντρο συνομιλιών ΗΠΑ - Β. Κορέας
  • [13] Στη γλύπτρια Διοχάντη το Α΄ βραβείο των Ελλήνων Τεχνοκριτικών
  • [14] Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

  • [01] Στον δρόμο για το Eurogroup

    Οιτελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα, θα εξετασθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, αύριο.

    Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να δοθούν και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, πιθανόν με επιστολή, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, μετά τη χθεσινή υιοθέτηση του μνημονίου από την ελληνική βουλή. Μέχρι τότε, πρόκειται να εξειδικευτούν και το τι θα αφορούν τα 325 εκατομμύρια που εκρεμμούν ώστε να κλείσει οριστικά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

    Την Παρασκευή επίσης αρχίζει και επίσημα η διαδικασία, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Διαβολοβδομάδες», χαρακτήρισε τις επόμενες τρείς εβδομάδες, για την πορεία υλοποίησης της νεας δανειακής σύμβασης και του PSI, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και πρόσθεσε ότι «ο επόμενος ενάμισης μήνας είναι ο πυκνότερος χρόνος δουλειάς για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου από την κυβέρνηση».

    Με αφορμή αυτή την τοποθέτησή του, ο Παντελής Καψής, ρωτήθηκε για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και είπε ότι «στο τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο έργο της κυβέρνησης, και από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές».

    Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, επισήμανε την ισχυρή πλειοψηφία που καταγράφηκε, παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται στο πολιτικό σύστημα.

    Ερωτηθείς ο Επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε το Eurogroup, που θα συγκληθεί αύριο, να είναι σε θέση να εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, απάντησε ότι η ψήφος στην Ελληνική Βουλή αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την έγκριση του προγράμματος».

    Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, τόνισε ότι η ευρωζώνη ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και ότι, με δεδομένο το εύρος του νέου προγράμματος, απαιτείται ισχυρή πολιτική συναίνεση πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

    Σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί βουλευτές από το κόμμα του, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.

    [02] Η Αθήνα μετράει τις "πληγές" της

    Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν συνολικά 36 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

    «Πρέπει οι πάντες, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και πάνω απ' όλα να αποφύγουν πράξεις που βιάζουν τη Δημοκρατία μας και προσβάλουν τον κάθε Έλληνα πολίτη».

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τα επεισόδια «τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας και προσέβαλαν την Ελληνική Δημοκρατία».

    «Η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αν δεν συνεισφέρουμε όλοι με κάθε τρόπο αυτό δεν θα το πετύχουμε, προς δόξα εκείνων που επιχειρούν να γονατίσουν την Ελλάδα και να μας αφήσουν έξω από την ΕΕ και το ευρωπαϊκό νόμισμα», υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η κατάσταση στις επόμενες μέρες θα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται πολλές αντοχές από την κοινωνία και πάνω από όλα υπευθυνότητα από όλους, θεσμικούς, πολιτειακούς παράγοντες, αλλά πάνω από όλα από κάθε πολίτη ξεχωριστά».

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η διάταξη των δυνάμεων ήταν επαρκής και η προσπάθεια που έγινε ήταν υπεράνθρωπη, επέμεινε ωστόσο ότι ποτέ σε μια χώρα δεν αρκούν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

    [03] Ο οίκος Moody's προειδοποιεί με υποβάθμιση Λονδίνο, Παρίσι, Βιένη

    Η απειλή του οίκου Moody's συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.

    Η ανακοίνωση "αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της...συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει" το θέμα του χρέους της, είπε.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν έλαβε υπ' 'όψιν την απόφαση του οίκου Moody's να διατηρήσει το τριπλό "A" της Γαλλίας, καθώς και την μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη νύκτα, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας υπερασπίζεται "τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης" . Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης τωνδημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η απόφαση του οίκου Moody's, ακριβώς έναν μήνα μετά την απόφαση του Standard and Poor's να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό "A" συνδέεται με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.

    Ο Moody's ανακοίνωσε ότι εξετάζει την υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, θέτοντας υπό αρνητική προοπτική το τριπλό "A" με το οποίο αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των τριών χωρών.

    [04] "Να μην σταματήσει η χρηματοδότηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς"

    Με την ευχή να ξεπεράσει η Ελλάδα γρήγορα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα σέβεται τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή νέας γνώσης, οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EU-CHIC) έδωσαν το στίγμα της συνάντησής τους.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-CHIC, στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από επιστημονικά ιδρύματα 11 χωρών: τη Σλοβενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια και αντιπρύτανη Αντ. Μοροπούλου. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιστημονικής έρευνας.

    Με την ευκαιρία της συνάντησης, οι εταίροι απηύθυναν έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει και στο επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το «Horizon 2020», την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για την προστασία των περίπου 25 εκατομμυρίων μνημείων που χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο τέλος του χρόνου, γι' αυτό, όπως επισημάνθηκε, πρέπει να ασκηθεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ της συμμετοχής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο «Horizon 2020», τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Το πρόγραμμα προτείνει στρατηγικές, μεθοδολογίες και εργαλεία που θα βοηθήσουν την προστασία της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται και να ελέγχονται συστηματικά όλοι οι ανθρώπινοι και φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα μνημεία, βοηθώντας στη δημιουργία σχετικών οικονομικών επιλογών ώστε η διατήρησή τους να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβενίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνας, Ρόκο Ζάρνικ, επικεφαλής του προγράμματος EU-CHIC.

    [05] Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου

    «Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν».

    Με τη φράση αυτή, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε περιγράψει τη σχέση του με τη Φλώρινα, την πόλη που διάλεξε για να γυρίσει επτά ταινίες του, για να γνωρίσει τους ανθρώπους της, να πιει τσίπουρο μαζί τους και να μοιραστεί τις «προφητικές» ανησυχίες του για το μέλλον της Ελλάδας.

    Οι άνθρωποι της Φλώρινας λένε ότι τον τράβηξαν σε αυτήν τα στοιχεία της φθοράς στα μισοχαλασμένα κτίρια, οι όχθες του ποταμού Σακουλέβα, ο παλιός σταθμός με τις ώχρες και τα κόκκινα κεραμίδια, η ομίχλη που περίμενε για μέρες να καλύψει τις σκεπές των σπιτιών, ο μουντός και βροχερός καιρός, η μοναχικότητα του τόπου. Όλα αυτά τα αποτύπωσε με τα κινηματογραφικά του μάτια στις ταινίες του, που γύρισαν τον κόσμο, ανέδειξαν την πόλη και την έκαναν γνωστή. Και παρόλο που τον πλήγωσε, με αφορισμούς και διαμαρτυρίες, εκείνος έλεγε πάντα ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή κοντά της, δεν θα την ξεχάσει.

    [06] Η Κίνα ανησυχεί για την κρίση στην ευρωζώνη

    Συνάντηση κορυφής Κίνας-ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πεκίνο με κυρίαρχο θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, στην επίλυση της οποίας έχει την πρόθεση να συμβάλει η κινεζική ηγεσία φοβούμενη ότι θα συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

    Η σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης χρέους χωρών της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.

    Η Κίνα ανησυχεί για το γεγονός ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν, ενώ οι κινέζοι εξαγωγείς ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους.

    Απέναντι στις ανησυχίες που προκαλεί στην Ευρώπη μία αυξημένη εξάρτησή της από την Κίνα, το χθεσινό κύριο άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας διαβεβαίωνε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση "να εξαγοράσει την Ευρώπη".

    [07] Δύσκολοι καιροί για κορμοράνους

    Οι ψαράδες τα αποκαλούν "συνεταιράκια" γιατί μοιράζονται μαζί τους τα ψάρια της λίμνης Βιστωνίδας. Οι κορμοράνοι, αν και είναι από τους πλέον τακτικούς θαμώνες της περιοχής, κατά τους χειμερινούς μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των αλιευμάτων από τα πουλιά, μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.

    Η αντικατάστασή τους εξαγγέλθηκε μεν από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη, ύστερα και από πιέσεις αλιέων και ανθρώπων του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει, ελλείψει κονδυλίων.

    Πρόκειται για δίχτυα που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στο νερό, στις λεκάνες διαχείμασης, όπου οι αλιείς προφυλάσσουν τα νεαρά ψάρια τους χειμερινούς μήνες από τον παγετό.

    "Είναι πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις λεκάνες διαχείμασης των λιμνοθαλασσών, με τους αλιείς να κρατάνε στα τεχνητά κανάλια τα μικρά ψάρια, κυρίως κέφαλους, λαυράκια και τσιπούρες, να τα σκεπάζουν με δίχτυα για να τα προφυλάξουν και να τα απελευθερώνουν την άνοιξη στις λιμνοθάλασσες" εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Μάνος Κουτράκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης.

    Με το πέρασμα, όμως, των χρόνων προκαλούνται φθορές στα δίχτυα και οι τρύπες που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία επιτρέπουν στα πουλιά να εισέρχονται στις λεκάνες σε αναζήτηση τροφής, αλλά δεν μπορούν να ξαναβγούν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να πεθαίνουν.

    "Η κατάσταση επιβαρύνθηκε με τον παγετό και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις υποδομές" συμπληρώνει ο κ.Κουτράκης.

    Πάντως, για τη Μαρία Παναγιωτοπούλου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις λεκάνες διαχείμασης των αλιέων, ο αριθμός των ψαριών είναι τόσο μεγάλος, που είναι λογικό να λειτουργούν ως "εστιατόρια" για τους κορμοράνους.

    [08] Προς την τελευταία της κατοικία μεταφέρεται η Γουϊτνει Χιούστον

    Προς την τελευταία της κατοικία "οδεύει" η πρόωρα χαμένη Γουϊτνει Χιούστον, καθώς αεροσκάφος, που μεταφέρει τη σορό της, απογειώθηκε από το Λος Άντζελες με προορισμό το Νιου Τζέρσι, όπου έμενε η διάσημη, πλούσια, ταλαντούχα αλλά τραγική τραγουδίστρια της ποπ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Γουϊτνει Χιούστον βρέθηκε από τους σωματοφύλακές της στην μπανιέρα της σουίτας του ξενοδοχείου Beverly Hills, στο Λος Άντζελες, όπου προφανώς είχε χάσει τις αισθήσεις της πριν πεθάνει, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις που να οδηγούν στα αίτια του θανάτου της.

    [09] Εκλογές με απλή αναλογική ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

    Εκλογές με απλή αναλογική, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό είναι το μοναδικό αίτημα σωτηρίας της χώρας, ενώ απηύθυνε έκκληση για κοινή δράση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: "Η Δημοκρατία σε κρίση", που διοργάνωσε η εφημερίδα "Αυγή" στη Θεσσαλονίκη.

    "Το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα αποσυντίθεται και καταρρέει. Και έτσι, όμως, συνεχίζει να μας οδηγεί στη διάλυση. Τα δύο τρία της Βουλής δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το ένα δέκατο της λαϊκής βούλησης. Συνεπώς το μοναδικό αίτημα σωτηρίας είναι να επιστρέψει σε αυτή τη χώρα η δημοκρατία. Και πιστεύω ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου, να αρθούν στο ύψος της ευθύνης, να αναλάβουμε από κοινού δράση προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός να ξαναγίνει κυρίαρχος, να ξαναπάρει τα πράγματα στα χέρια του", είπε κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

    Σε ερώτηση για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που δεν ψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση και τέθηκαν εκτός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Είναι αργά για δάκρυα. Έχουν ευθύνη που μας οδήγησαν ως εδώ. Αυτή η Βουλή της ντροπής έχει πάρει αποφάσεις που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε φτώχεια και σε εξαθλίωση. Συνεπώς από αυτή τη Βουλή εμείς δεν έχουμε καμιά αυταπάτη. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την κυριαρχία του και να μπορέσει να επιλέξει αυτός τις πολιτικές δυνάμεις και την πολιτική εκείνη που θα τον οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Το αίτημα για εκλογές με απλή αναλογική είναι ένα αίτημα σωτηρίας πια για τη χώρα και για τον λαό".

    [10] Σεισμός 5.1 Ρίχτερ "ταρακούνησε" τη Χαλκιδική

    Σεισμός 5.1 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής, στις 1.34 μετά τα μεσάνυχτα. Η σεισμική δόνηση εντοπίζεται 243 χλμ βόρεια της Αθήνας και 110 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

    [11] Σόιμπλε:"Καλύτερα προετοιμασμένη η ΕΕ για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας"

    Καλύτερα προετοιμασμένες είναι σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε ότι το Βερολίνο θέλει να βοηθήσει την Αθήνα.

    Σε συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, επισήμανε πάντως ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Υποστήριξε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».

    [12] Τα πυρηνικά στο επίκεντρο συνομιλιών ΗΠΑ - Β. Κορέας

    Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο Πεκίνο στις 23 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν για τα πυρηνικά, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νάλαντ.

    Πρόκειται για τον τρίτο γύρο απ΄ ευθείας συνομιλιών που έχουν εγκαινιασθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρειο Κορέα και αποβλέπουν στην αναθέρμανση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, σε μία στιγμή που αυτή έχει περιέλθει και βρίσκεται ακόμη σε τέλμα, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

    [13] Στη γλύπτρια Διοχάντη το Α΄ βραβείο των Ελλήνων Τεχνοκριτικών

    «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να μην παραιτείστε ποτέ» προέτρεψε σταθερά η Άσπα Στασινοπούλου, παραλαμβάνοντας το «βραβείο έργου ζωής» που της απένειμε απόψε, και εκτός συναγωνισμού, η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, μέσα στο βαρύ κλίμα της επόμενης ημέρας, ένα μόλις εικοσιτετράωρο από την θλιβερή βραδιά της Αθήνας.

    Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, οι Έλληνες τεχνοκριτικοί απένειμαν τα βραβεία της καλλιτεχνικής διετίας 2009-2010, στην τρίτη εκδήλωση απονομής τους από το 1997.

    Το Α' βραβείο των Ελλήνων Τεχνοκριτικών κέρδισε η γλύπτρια Διοχάντη, για την έκθεση- εγκατάσταση στον χώρο του ελαιουργείου της Ελευσίνας το 2010. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε σας ευχαριστώ» είπε με σεμνότητα η καλλίτεχνις παραλαμβάνοντας το βραβείο.

    Η Ένωση Τεχνοκριτκών απένειμε στη συνέχεια επαίνους σε τρεις καλλιτέχνες για την εκθεσιακή-καλλιτεχνική τους δραστηριότητα κατά την περίοδο 2009-2010. Την Ευγενία Αποστόλου για τις εκθέσεις της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2009) και στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (2010). Τη Μαίρη Ζυγούρη για την καλλιτεχνική της δράση στο Palazzo dell' Sperimentazioni Fondazione Mora (Νάπολη 2009) και στο Studio Stefania Miscetti (Ρώμη 2010). Τον Άγγελο Σκούρτη για την ατομική του έκθεση στην γκαλερί Fizz (2009).

    Τα βραβεία δεν συνοδεύονται από χρηματικό πόσο και απονέμονται ανά διετία, έπειτα από προτάσεις που καταθέτουν τα μέλη της AICA HELLAS. Η τελική επιλογή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

    «Στην τέχνη θα ακουμπήσουμε παρά τις όποιες διαφορές και επιμέρους διαφωνίες μας, γιατί αυτή είναι που θα εκφράσει τα παρόντα και μελλοντικά μας, δυσάρεστα και ευχάριστα» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Τεχνοκτριτικών, Μαρία Μαραγκού, ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους, ανθρώπους της τέχνης, που συγκεντρώθηκαν στην τελετή, μέσα «στο κακοποιημένο κέντρο της πόλης».

    [14] Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αναμένεται να συνεδριάσει, στις 3 το μεσημέρι, το υπουργικό Συμβουλίο με θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του νέου μνημονίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2012 - 7:28:55 UTC