Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψύχος και χιονιάς σε όλη την Ελλάδα
  • [02] Η κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών
  • [03] Και στα δύο χέρια η μέτρηση της πίεσης
  • [04] Τρισδιάστατες προβολές των μνημείων της Ακρόπολης
  • [05] Οι υπέρηχοι στην υπηρεσία της ανδρικής αντισύλληψης
  • [06] Σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό επιθυμεί το Ισραήλ

  • [01] Ψύχος και χιονιάς σε όλη την Ελλάδα

    Παγωνιά και χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

    Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα φθάσει στους 12 βαθμούς Κελσίου.

    Χιονόνερο, ασθενείς χιονοπτώσεις και θερμοκρασία που φθάνει τους 5 βαθμούς,έχει η Αττική.

    Νεφώσεις με πιθανή ασθενή χιονόπτωση και θερμοκρασία που φθάνει τους 4 βαθμούς έχει η Θεσσαλονίκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω της κακοκαιρίας

    [02] Η κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών

    Η ξαφνική απώλεια της δουλειάς του ενός εκ των δύο γονέων ή η μείωση των εσόδων, εκ των πραγμάτων γεννά αλλαγές στην καθημερινότητα μιας οικογένειας και κατ' επέκτασιν των παιδιών. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία του γονέα να προσφέρει τον ίδιο όγκο υλικών αγαθών στο παιδί του, σε αύξηση των «όχι» στις διαρκείς απαιτήσεις του, σε μείωση ή ακόμα και διακοπή συνηθειών που είχαν γίνει μέρος της ζωής του παιδιού, όπως ο κινηματογράφος, το λούνα παρκ και τα πολλά παιχνίδια.

    Μία ακόμα όμως δυσάρεστη πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο το παιδί, είναι και η αλλαγή στην συμπεριφορά του γονιού ο οποίος ξαφνικά έμεινε χωρίς δουλειά και η ψυχολογία του πέφτει στο ναδίρ. Η αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά του γονέα μπορεί να μεταφράζεται σε πολλά νεύρα, τάσης απομόνωσης, ψυχρότητα ή στο χειρότερο σενάριο βίαιη συμπεριφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να υφίσταται ένα σοκ. Να μην αναγνωρίζει τον γονέα του, να νιώθει ξένο και ως μέρος του προβλήματος.

    Ο συνδετικός κρίκος γονείς-δάσκαλοι-φίλοι είναι αυτός που με το σωστόν χειρισμό συνθέτει το πέπλο προστασίας για το παιδί, ώστε να βιώσει με τον λιγότερο δυνατό ανώδυνο τρόπο αυτή τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιπέσει οι περισσότερες οικογένειες στη χώρα μας.

    [03] Και στα δύο χέρια η μέτρηση της πίεσης

    Οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια, επειδή η τυχόν διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό μπράτσο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Κλαρκ του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη δική τους έρευνα και παράλληλα επαναξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) 28 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες πάνω στην μέτρηση της πίεσης.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διαφορά της συστολικής πίεσης του αίματος (ο μεγαλύτερος από τους δύο αριθμούς) της τάξης των 10 χιλιοστομέτρων του υδραργύρου (mm Hg) ανάμεσα στα δύο χέρια μπορεί να δείξει ότι κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου.

    Μια διαφορά 15 mm Hg και άνω της συστολικής πίεσης δείχνει αυξημένο αγγειακό κίνδυνο στον εγκέφαλο, αύξηση κατά 70% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο και αυξημένο κατά 60% κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι γιατροί, παρόλο που γνωρίζουν ότι κανονικά θα πρέπει να μετρούν την πίεση και από τα δύο χέρια, ιδίως σε ασθενείς με υπέρταση, συνήθως την παίρνουν μόνο από το ένα χέρι.

    Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι το χέρι με την υψηλότερη πίεση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο (να είναι είτε το δεξί είτε το αριστερό), όμως αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια.

    [04] Τρισδιάστατες προβολές των μνημείων της Ακρόπολης

    Τα μνημεία της Ακρόπολης, φωτογραφημένα και βιντεοσκοπημένα άπειρες φορές, δεν παύουν να καταπλήσσουν με την αρτιότητα και ομορφιά τους.

    Πόσοι όμως γνωρίζουν τα «μυστικά» που κρύβει ο μοναδικός Παρθενώνας, τα μεγαλοπρεπή Προπύλαια ή οι κομψοί ναοί του Ερεχθείου και της Αθηνάς Νίκης;

    Από αυτό το Σαββατοκύριακο (4 και 5 Φεβρουαρίου), τα μνημεία του Ιερού Βράχου «αποκαλύπτονται» στους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης, μέσω τρισδιάστατων προβολών. Στην Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης, κάθε Σάββατο και Κυριακή, θα προβάλλεται η δεκάλεπτη ταινία «Η Ακρόπολη στην Αρχαιότητα», που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική εποπτεία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

    Στην ταινία παρουσιάζονται τα ανεπανάληπτα μνημεία της Ακρόπολης, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση των αρχιτεκτονικών γλυπτών.

    Οι προβολές θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα (11 π.μ.) και στην ελληνική (12 το μεσημέρι), με συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 1 ευρώ.

    Για την παρακολούθηση των προβολών από ομάδες επισκεπτών άνω των 10 ατόμων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ., στο 210 9000903. Πρόκειται για δραστηριότητα που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης».

    [05] Οι υπέρηχοι στην υπηρεσία της ανδρικής αντισύλληψης

    Η αποστολή υπερήχων στα γεννητικά όργανα, η οποία θα σταματά την παραγωγή σπέρματος, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς Τσουρούτα,έκαναν πειράματα με αρουραίους και έδειξαν ότι η «ακτινοβόληση» των όρχεων με υπερήχους υψηλής συχνότητας, από τα υπάρχοντα ευρέως χρησιμοποιούμενα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων, μπορεί να αραιώσει το σπέρμα τόσο πολύ που να προκαλείται στειρότητα.

    Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι υπέρηχοι συνιστούν μια «πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική μέθοδο αντισύλληψης». Η τεχνική προτάθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70, αλλά μόλις τώρα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι αρκούν δύο δόσεις υπερήχων, διάρκειας 15 λεπτών η κάθε μια, για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κυττάρων που παράγουν σπέρμα και, κατά συνέπεια, του ίδιου του σπέρματος. Η τεχνική φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική, όταν ανάμεσα στις δύο δόσεις μεσολαβούσε χρονικό διάστημα δύο ημερών και όταν οι υπέρηχοι περνούσαν μέσα από θερμό αλμυρό νερό.

    Οι άνθρωποι θεωρούνται «υπογόνιμοι», όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειώνεται κάτω από τα 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο. Στην περίπτωση των αρουραίων έπεσε κάτω από τα 10 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο, παρόλο που τα ζώα αυτά είναι πολύ πιο γόνιμα από τους ανθρώπους. Τεχνικές μόνιμης στείρωσης, όπως η αγγειεκτομή, επιτυγχάνουν αραίωση του σπέρματος κάτω από τα 3 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο.

    Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί η αραίωση του σπέρματος και συνεπώς η αντισύλληψη και αν η μέθοδος είναι ασφαλής για να χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη.

    [06] Σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό επιθυμεί το Ισραήλ

    Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η χωροθέτηση του σταθμού υγροποίησης υδρογονανθράκων στο Βασιλικό της Κύπρου, υποστηρίζει ο καθηγητής Εϊτάν Σεσίνσκι, ο οποίος διορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ για να προεδρεύσει επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης του φυσικού αερίου στη χώρα του.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, ο Ισραηλινός καθηγητής δήλωσε ότι η επιλογή της κατασκευής αγωγού, μήκους 1200 χιλιομέτρων, προς την Κρήτη και απ' εκεί στην Ευρώπη, είναι ένα πολύ δαπανηρό εγχείρημα. Η πλωτή μονάδα υγροποίησης, η οποία δοκιμάζεται στο Ισραήλ, είναι πολύ καινούργια τεχνολογία, επισημαίνει, και μάλλον μόνο μικρές ποσότητες αερίου μπορεί να ικανοποιήσει.

    Ως εκ τούτου, η μόνο διέξοδος που βλέπει για εξαγωγή του ισραηλινού αερίου είναι η υγροποίηση σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο. Αυτό ευνοείται και από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Ισραήλ, εκ μέρους των περιβαλλοντιστών, για χωροθέτηση μίας μονάδας υγροποίησης σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ.

    Ο κ. Σεσίνσκι πιστεύει πως τη συνεκμετάλλευση εξυπηρετεί το γεγονός ότι οι αδειούχοι εργολάβοι για έρευνα και εξόρυξη στα δύο τεμάχια, στο "Λεβιάθαν" του Ισραήλ και στην "Αφροδίτη" της Κύπρου , είναι η Noble Energy, σε συνεργασία με την Delek, συνεπώς, επισημαίνει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας για σκοπούς εξαγωγής, ώστε το κυπροϊσραηλινό αέριο να πωλείται στις διεθνείς αγορές σε ανταγωνιστικές τιμές.

    Στα επτά με δέκα χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε, το Ισραήλ θα μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Κύπρο από το κοίτασμα του τεμαχίου "Ταμάρ" για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ποσότητες οι οποίες μπορούν να επιστραφούν στο Ισραήλ, όταν αρχίσει η εκμετάλλευση της "Αφροδίτης", αναφέρει ο καθηγητής.

    Η εξόρυξη από το "Ταμάρ" θα αρχίσει τέλη του 2013 και μέχρι τότε, προσθέτει, μπορεί να κατασκευαστεί και ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέει το "Ταμάρ" με το Βασιλικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 January 2012 - 9:29:12 UTC