Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iστορική διαδρομή του χρυσού στην Ελλάδα
  • [02] Λογοκρισία από το...Twitter
  • [03] Σαν το κολύμπι τίποτα!
  • [04] Νέες σεισμικές δονήσεις "ταρακουνούν" την Κρήτη
  • [05] Το Ιράν προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 150 δολ. το βαρέλι
  • [06] Η αντιπολίτευση καλεί σε αντίσταση, μετά τα βίαια επεισόδια στη Σενεγάλη
  • [07] Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε βιοτεχνία, στο Κολωνάκι

  • [01] Iστορική διαδρομή του χρυσού στην Ελλάδα

    Τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως λειτουργούσαν κατά την αρχαιότητα στην Θάσο, την περιοχή της βορειοανατολικής Καβάλας, του Παγγαίου, της Χαλκιδικής και του Εχεδώρου, από τα οποία παράγονταν μεγάλες ποσότητες χρυσού για εκατοντάδες χρόνια, προσφέροντας στους κατοίκους των περιοχών αυτών πλούτο και ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα μεταλλεία Θάσου, Παγγαίου και Χαλκιδικής λειτουργούσαν από το 1200 - 1300 π.Χ., ωστόσο υπάρχουν αναφορές και ευρήματα ανασκαφών που αποδεικνύουν ότι το πολύτιμο αυτό μέταλλο προέρχονταν από την ανατολική πλευρά της Θάσου ήδη από το 2300 π.Χ. Σύμφωνα με αναφορές του Ησίοδου και του Ομήρου, τα έσοδα από την εξόρυξη χρυσού στο νησί έφταναν τα 200-300 τάλαντα (όπου ένα τάλαντο ισούται με περίπου 20 κιλά), αγγίζοντας την ετήσια παραγωγή σε χρυσό σε περίπου 400 κιλά. Η σημερινή αξία ενός κιλού χρυσού φτάνει τις 40-45.0000 δολάρια.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλη Βαβελίδη, στην Θάσο λειτουργούσαν και άλλα μεταλλεία, εξίσου σημαντικά, όπως χαλκού και ώχρας (χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν π.χ. για τον καλλωπισμό και το μακιγιάζ των αρχαίων ελληνίδων), τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 1500 π.Χ. και 12000 π.Χ. «Τα μεταλλεία αυτά εξόρυξης χρυσού λειτουργούσαν για περισσότερο από 1.000 χρόνια, υπολογίζοντας μία ιστορική περίοδο έρευνας από την αρχαιότητα μέχρι το βυζάντιο. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές εξόρυξης, που αποτελούσε μία ιδιαίτερα επίπονη εργασία, καθώς η διάνοιξη των στοών γινόταν με καλέμι και σφυρί» αναφέρει ο κ.Βαβελίδης.

    Στο Λαύριο λειτουργούσε το μεγαλύτερο μεταλλευτικό κέντρο εξόρυξης αργύρου στην Ελλάδα, από το 3000 π.Χ. με παραγωγή που έφτανε τους 1.700 τόνους.

    Τα μεταλλεία της αρχαιότητας έκλεισαν, όταν ο πλούτος της γης σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα εξαντλήθηκε, εκτός από την περιοχή της Χαλκιδικής που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλα αποθέματα χρυσού. «Σε διάφορες θέσεις της Χαλκιδικής, και σε αυτές που σήμερα γίνεται εξόρυξη, υπάρχουν περισσότεροι από 160 τόνοι χρυσού, που μπορούν να αποφέρουν επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωλογίας.

    [02] Λογοκρισία από το...Twitter

    Το κοινωνικό δίκτυο Twitter ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον την τεχνολογία που του επιτρέπει να μπλοκάρει μηνύματα, από συγκεκριμένες μόνο χώρες. Όπως δήλωσε, μπορεί πια να ''αποσιωπά'', δηλαδή να λογοκρίνει, το περιεχόμενο από χρήστες σε μια συγκεκριμένη χώρα.

    Το δίκτυο διευκρίνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κομμένα μηνύματα θα είναι διαθέσιμα στον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι τώρα, όταν ένα μήνυμα διαγραφόταν από το Twitter (π.χ. επειδή περιείχε μια ηλεκτρονική διεύθυνση παιδικής πορνογραφίας), εξαφανιζόταν σε όλο τον κόσμο και κανείς χρήστης δεν μπορούσε να το δει.

    Όπως εξήγησε, το δίκτυο, καθώς επεκτείνεται διεθνώς, διεισδύει σε χώρες που έχουν διαφορετικές ιδέες για την ελευθερία της έκφρασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία που απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

    Προς το παρόν το Twitter, που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατ. ενεργών χρηστών, δεν έχει κάνει χρήση της νέας δυνατότητας επιλεκτικής λογοκρισίας, όμως διευκρίνισε ότι όταν θα το κάνει, οι ''κομμένοι'' χρήστες θα ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα ειδοποιηθούν ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει μπει σε ''καραντίνα''.

    [03] Σαν το κολύμπι τίποτα!

    Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, που αρχίζουν να κολυμπούν στην πισίνα, ωφελούνται γιατί πέφτει η πίεση του αίματός τους, πράγμα καλό για την υπέρταση και την καρδιά τους γενικότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι το κολύμπι είναι ανώτερο ακόμα και από τις ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, όσον αφορά την πτώση της πίεσης.

    Οι ερευνητές μελέτησαν 43 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών και βρήκαν ότι όσα άρχισαν να κολυμπούν έως 45 λεπτά επί τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική πίεση (το πάνω όριο). Κατά μέσο όρο οι κολυμβητές, πριν ξεκινήσουν το κολύμπι, είχαν πίεση 131 mm Hg, ενώ μετά από τρεις μήνες κολύμπι αυτή είχε πέσει στο 122. Το ίδιο όφελος όμως δεν παρατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όσους εναλλακτικά έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

    Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει σαφώς ότι το κολύμπι ωφελεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των ηλικιωμένων και ρίχνει την υψηλή πίεση. Οι ερευνητές, με την βοήθεια υπερήχων, μέτρησαν πόσο καλά έρρεε το αίμα στα αγγεία των εθελοντών και διαπίστωσε βελτίωση στην ομάδα των κολυμβητών, αλλά όχι σε αυτούς που έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

    Το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείτο ότι κρύβει κινδύνους, επειδή το κρύο νερό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα. Όμως αυτό δεν ισχύει σε μια πισίνα, όπου το νερό είναι θερμαινόμενο.

    [04] Νέες σεισμικές δονήσεις "ταρακουνούν" την Κρήτη

    Νέες σεισμικές δονήσεις, σημειώθηκαν και σήμερα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, απ το ίδιο επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών και έγιναν αισθητές στο Ηράκλειο.

    Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 11.55 και είχε ένταση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 243 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

    Νωρίτερα σήμερα, στις 08:32 το πρωί, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και στις 7.05 δόνηση 3,7 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

    [05] Το Ιράν προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 150 δολ. το βαρέλι

    Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι λόγω της απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν.

    [06] Η αντιπολίτευση καλεί σε αντίσταση, μετά τα βίαια επεισόδια στη Σενεγάλη

    Η αντιπολίτευση της Σενεγάλης ζήτησε "αντίσταση" κατά του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ, 85 ετών, παρά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου από το Συνταγματικό Συμβούλιο, η οποία προκάλεσε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια σε αρκετές πόλεις της χώρας.

    Οι υποστηρικτές της "αντίστασης" καταγγέλλουν το κύμα συλλήψεων στελεχών του αντιπολιτευόμενου Κινήματος της 23ης Ιουνίου (Μ23) που συσπειρώνει κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και ζητούν να ακυρωθεί η υποψηφιότητα Ουαντέ και να αποκατασταθεί το δίκαιο.

    Σύμφωνα με το Μ23, "δεκάδες υποστηρικτές του και στελέχη του συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων ο συντονιστής τους, ο Αλιούν Τιν, γνωστός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική, ο οποίος βρισκόταν μέχρι αργά χθες στην αστυνομική διεύθυνση στο Ντακάρ. Συνελήφθη χωρίς ένταλμα και ανακρίθηκε, αναφέρει η Αφρικανική Συνάντηση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RADDHO), η μη κυβερνητική οργάνωση της οποίας ο Τιν είναι επικεφαλής, σε ανακοίνωσή της.

    Ο τραγουδιστής Γιουσού Ν΄Ντουρ, του οποίου η υποψηφιότητα απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο, "κακοποιήθηκε" από αστυνομικούς ενώ είχε μεταβεί στην αστυνομική διεύθυνση για να στηρίξει τον Αλιούν Τιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντούντου Σαρ.

    [07] Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε βιοτεχνία, στο Κολωνάκι

    Πυρκαγιά, απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βρίσκεται σε εξέλιξη σε βιοτεχνία ενδυμάτων στη συμβολή των οδών Πατριαρχου Ιωακείμ και Φιλικής Εταιρείας, στο Κολωνάκι.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η βιοτεχνία βρίσκεται στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται και οι πρεσβείες του Μεξικού και της Βραζιλίας (στον τρίτο και στον πέμπτο όροφο, αντίστοιχα).

    Η βιοτεχνία καίγεται απ' άκρη σ' άκρη και καταβάλονται προσπάθειες να μην επεκταθεί η πυρκαγια σε άλλα διαμερίσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 January 2012 - 11:29:05 UTC