Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI
  • [02] Στη ΔΕΗ επιστρέφουν οι 200.000 πελάτες των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER
  • [03] "Τελευταίο αντίο" στον Γιάννη Κεφαλογιάννη
  • [04] Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα
  • [05] Στα 21,726 δισ. ευρώ το έλλειμμα

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    «Έχουμε την έγκριση και τη στήριξη του Eurogroup να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις λίγες επόμενες μέρες», τόνισε ο υπουργός οικονομικών. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οχταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου. «Χρειάζονται κάποιες μέρες μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων και της επίσημης αναγγελίας», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

    Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει την ενεργό συμμετοχή της Τρόικας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους μίας μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Οι κίνδυνοι αυτής της εξέλιξης έχουν υποτιμηθεί από κάποιους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF, το οποίο διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους.

    "Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κατανοήσουν πόσα διακυβεύονται, να εργαστούν και να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία λύση", υπογράμμισε ο Νταλάρα.

    [02] Στη ΔΕΗ επιστρέφουν οι 200.000 πελάτες των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER

    Στη ΔΕΗ επιστρέφουν από τα μεσάνυχτα οι περίπου 200.000 πελάτες των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER, ύστερα από την απόφαση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρίες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνουν ότι οι δύο εταιρίες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους, ούτε απαιτείται από την πλευρά των καταναλωτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

    Η μετάβασή τους από τα μεσάνυχτα στη ΔΕΗ θα γίνει αυτόματα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους (ΔΕΗ ή κάποιον τρίτο) και να υπογράψουν νέα σύμβαση. Στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές θα τιμολογούνται με τα γνωστά δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν για όλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποφάσεις για την καταγγελία των συμβάσεων των δύο εταιριών, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται:

    - Για την Hellas Power (νυν «Νέα Εφαρμογή») ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 44.000.000 ευρώ οι οποίες ρυθμίστηκαν το Δεκέμβριο με πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς όμως η εταιρία να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονταν. Αναφέρει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ ότι η εταιρία έκανε τον Ιανουάριο μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα, με κίνδυνο να αυξηθούν κατά πολύ οι υποχρεώσεις της προς τον Διαχειριστή αφού τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εισπράττονταν εκτός Ελλάδος. Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται επίσης τη δέσμευση των λογαριασμών της εταιρίας από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    -Για την Energa ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000.000 ευρώ και τη δέσμευση, επίσης, των λογαριασμών της. Ο ΔΕΣΜΗΕ απέρριψε επίσης το αίτημα της εταιρίας «Κέντωρ» που εμφανίσθηκε ως διάδοχος της Energa, να εγγραφεί στο μητρώο προμηθευτών.

    [03] "Τελευταίο αντίο" στον Γιάννη Κεφαλογιάννη

    Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι, καθώς και απλοί πολίτες, αποχαιρέτησαν τον βετεράνο πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας το μεσημέρι και πλήθος κόσμου με την παρουσία τους είπαν το τελευταίο αντίο στον Κρητικό πολιτικό.

    Το επικήδειο λόγο εκφώνησε η κόρη του εκλιπόντος, βουλευτής της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη. "Μια αστραπή είναι η ζωή πατέρα, μα προλαβαίνουμε. Καλό ταξίδι. Σε λατρεύουμε", είπε σε κλίμα συγκίνησης ενώ μίλησε για όλη την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

    Από τον πολιτικό κόσμο παρόντες στη νεκρώσιμο ακολουθία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πλήθος βουλευτών της Ν.Δ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με τους τρεις βουλευτές του κόμματός της, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τασούλας.

    [04] Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα

    "Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για όψιμη κριτική.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" πως συμφωνεί με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού, γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.

    "Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια, και έκανε την αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο, αλλά πολλές φορές δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [05] Στα 21,726 δισ. ευρώ το έλλειμμα

    Στα 21,726 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 21,712 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δωδεκάμηνο Ιανουάριου - Δεκεμβρίου 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι το 2010 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονταν στα 21,457 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το 2011 με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επίσης όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, στα έσοδα δεν έχουν προσμετρηθεί οι εισπράξεις φόρων και τελών έως τις 20 Ιανουαρίου λόγω της παράτασης που είχε δοθεί στην καταβολή τους, κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι τελικές εισπράξεις των εσόδων θα προκύψουν αφού συνυπολογιστούν και έσοδα τα οποία είχαν βεβαιωθεί το 2011 αλλά εισπράχθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους ( έκτακτες εισφορές κά).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 January 2012 - 17:29:02 UTC