Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εποικοδομητική η συζήτηση στο Eurogroup"
  • [02] Προβληματισμός από το εμπάργκο στο Ιράν
  • [03] Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων
  • [04] Οι Γάλλοι ψήφισαν τον νόμο για τις γενοκτονίες
  • [05] Ξεκινά το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ
  • [06] Επεστράφησαν ανυπόγραφοι στους πρυτάνεις οι προϋπολογισμοί
  • [07] Στην εντατική το «Ερρίκος Ντυνάν»
  • [08] Φόρος τιμής στη Σμύρνη
  • [09] Καμία πρόοδος στο Κυπριακό κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων
  • [10] Δικαστική απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ
  • [11] "Η ευημερία της Αυστραλίας εξαρτάται από την Ευρώπη"
  • [12] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [13] "Αδειάζει" τον Κωνσταντινέα ο Σταθόπουλος της ΕΠΣ Μεσσηνίας
  • [14] Τα βιβλία του 2011 που ξεχώρισε το περιοδικό "Διαβάζω"
  • [15] Δημιουργήθηκε το πρώτο... μαγνητικό σαπούνι στον κόσμο!
  • [16] Μεγάλες πιθανότητες ισχυρού σεισμού στο Τόκιο μέσα στα επόμενα 4 χρόνια
  • [17] Επιτυχής η 1η δοκιμαστική θεραπεία τύφλωσης, με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα

  • [01] "Εποικοδομητική η συζήτηση στο Eurogroup"

    Να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέφεραν ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει η επίσημη προσφορά για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έως τις 13 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, η συζήτηση στο Eurogroup ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική» και θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, αντίθετη σε «σκέψεις να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν» εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ,.

    Η κα Μέρκελ τόνισε, ωστόσο, ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

    [02] Προβληματισμός από το εμπάργκο στο Ιράν

    Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, από 1ης Ιουλίου, επικρατεί στην ελληνική αγορά καυσίμων, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε αργό από το Ιράν.

    Επιπτώσεις πάντως έχουν ήδη φανεί στους καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων, ενόψει της επιβολής του εμπάργκο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο και των λιανικών τιμών.

    Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, και έχει αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) διαμορφώνεται στο 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

    Το μερίδιο του Ιράν στις προμήθειες των ΕΛΠΕ φθάνει στο 20 με 22% και έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

    Πηγές των ΕΛΠΕ διαβεβαίωναν πάντως ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου. Θα αναζητηθούν, δηλαδή, αν δεν έχει αλλάξει ως τότε κάτι στις αποφάσεις της ΕΕ για το Ιράν, άλλες πηγές τροφοδοσίας για να καλύψουν το κενό.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυψε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού των χωρών της ΕΕ. Όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν παράγοντες της ελληνικής αγοράς από τις Βρυξέλες, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα υπάρξει παρέμβαση κεντρικά από την Ένωση προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία με αργό όλων των χωρών - μελών.

    [03] Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων

    Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων ώστε να μην χρονίζουν ειδικά εκείνες που άπτονται των δημοσίων εσόδων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη προβλέπονται ειδικές διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.

    Ο ερωτών βουλευτής ζήτησε να αξιοποιηθούν τα νομικά εργαλεία που υφίστανται για επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιδείξει βούληση και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να τίθενται σε προτεραιότητα οι υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών, να εκδικάζονται οι υποθέσεις και να εκδίδονται αποφάσεις εντός πενταμήνου προκειμένου να εισπράττονται και οι οφειλόμενοι φόροι. Αφού τόνισε πως είναι θετική η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών έστω και καθυστερημένα, ανέφερε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3743 και να κλείσουν τα παράθυρα του πτωχευτικού κώδικα.

    [04] Οι Γάλλοι ψήφισαν τον νόμο για τις γενοκτονίες

    Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα θέμα που έχει οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις των Παρισίων με την Άγκυρα.

    Η Γερουσία ενέκρινε με 127 ψήφους υπέρ, έναντι 86 κατά, το νομοσχέδιο που ήδη είχε εγκρίνει στις 22 Δεκεμβρίου η Εθνοσυνέλευση. Με την έγκριση του κειμένου ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο αποκτά τελεσίδικα ισχύ νόμου και προβλέπει την τιμωρία με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από το γαλλικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων η αρμενική γενοκτονία.

    Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει απειλήσει τη Γαλλία με αντίποινα σε περίπτωση που κυρωθεί ο νόμος.

    [05] Ξεκινά το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

    Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το κυριότερο αντικαπιταλιστικό κίνημα στον πλανήτη, εγκαινιάζει τις εργασίες τουσήμερα στο Πόρτο Αλέγκρε (νότιος Βραζιλία) με μία πορεία στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες διαδηλωτές.

    Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος της διάσκεψης, στις εργασίας της οποίας απόσήμερα έως την Πέμπτη υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν 50.000 σύνεδροι εκπροσωπώντας εκατοντάδες κινήματα, από τις οργανώσεις των Αυτοχθόνων έως το κίνημα «Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ», τονίζουν οι οργανωτές του.

    Το Κοινωνικό Φόρουμ, που θα είναι «θεματικό», στόχο έχει να προετοιμάσει τη Διάσκεψη των Λαών που θα διοργανώσουν τα κοινωνικά κινήματα στα περιθώρια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Rio +20) τον Ιούνιο, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες απ΄ όλον τον κόσμο.

    Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία νεοφώτιστων κινημάτων διαμαρτυρίας, όπως η Αραβική Άνοιξη, οι Καταληψίες της Ουόλ Στριτ, οι Αυτόχθονες και οι φοιτητές της Χιλής.

    [06] Επεστράφησαν ανυπόγραφοι στους πρυτάνεις οι προϋπολογισμοί

    Το υπουργείο Παιδείας επέστρεψε στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και προέδρους ΤΕΙ ανυπόγραφους τους προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος, μέχρι τα ιδρύματα να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, υλοποιώντας το νόμο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Άλλωστε μέχρι να υλοποιηθεί ο νόμος, τα ιδρύματα θα εισπράττουν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011 και αυτό μπορεί να συνεχισθεί μέχρι έξι μήνες.

    Η προθεσμία των εκλογών έληξε στις 15 Ιανουαρίου και μόνο σε δύο ΤΕΙ έγιναν εκλογές, στα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας.

    Ωστόσο, σε συνάντηση του με τους πρυτάνεις ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, είχε πει, ενώπιον των πρυτάνεων, ότι αυτοί δεσμεύθηκαν για την υλοποίηση του νόμου και τα ιδρύματα μέχρι τότε θα χρηματοδοτούνται με δόσεις, ανά μήνα.

    [07] Στην εντατική το «Ερρίκος Ντυνάν»

    Χτίστηκε σε 5 χρόνια με δαπάνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, άνοιξε τις πύλες του στις 9 Φεβρουαρίου του 2000 και χαρακτηρίστηκε τότε ως το πλέον σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

    Δώδεκα χρόνια αργότερα, σήμερα, το υποδειγματικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κινδυνεύει με λουκέτο. Υπολειτουργεί ήδη και αν συνεχίσει έτσι, θα μείνει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και φυσικά, ασθενείς. Θα είναι ένα νέο εγκαταλελειμμένο κτίριο στη θέση του παλαιού. Το «κόσμημα» θάμπωσε στον χρόνο και κάποιοι, κάπως, ξεκίνησαν να στοιβάζουν δυναμίτη στα θεμέλιά του για να το οδηγήσουν εκ νέου στην ισοπέδωση.

    Από την αρχή έγινε ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως ιδιωτικό. Ωστόσο, ο κοινωφελής χαρακτήρας του (σσ. όπως προβλέπει το καταστατικό λειτουργίας του) το διαφοροποιεί από κάθε άλλη ιδιωτική μονάδα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Ως κοινωφελές ίδρυμα αποσκοπεί μέσα από τα έσοδά του να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, να αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του και να ενισχύει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

    Η αρχή του κακού για το «Ερρίκος Ντυνάν» τοποθετείται χρονικά στο 2006. Τότε υπογράφεται μια σύμβαση μεταξύ του Ντυνάν και του γειτονικού Κοργιαλένειου-Μπενάκειου (Ερυθρός), η οποία προβλέπει την εκχώρηση 30 κλινών ΜΕΘ του πρώτου στο δεύτερο.

    Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος καλούν τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Λοβέρδο, να πάρει θέση και υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο εκπροσωπείται με τρία πρόσωπα στο ΔΣ του νοσοκομείου.

    Πάντως, οι εργαζόμενοι, που καθυστερούν να πληρωθούν και βλέπουν μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου να υπολειτουργούν, ζητούν θεραπεία-ΣΟΚ. «Δεν περιμένουμε τη λύση από το χρεοκοπημένο δημόσιο. Παρότι μπορούν ως ένα βαθμό να μας βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η λύση θα έρθει από τον ίδιο τον χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ζητούμε να υπάρξει στιβαρή διοίκηση και να "απογαλακτιστούμε" επιτέλους, από πολιτικές δεσμεύσεις. Ας αφήσουν το νοσοκομείο να λειτουργήσει ξανά ελεύθερο» τονίζει η εκπρόσωπος των γιατρών Νατάσσα Κουτσούρη.

    [08] Φόρος τιμής στη Σμύρνη

    Φόρο τιμής στη Σμύρνη και στην ιδέα του κοσμοπολιτισμού που συμβόλιζε μέχρι την τραγική καταστροφή της, αποτίει η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, με το ντοκιμαντέρ, «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922», το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

    Παράλληλα,σήμερα εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση που συνοδεύει την ταινία.

    Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού προέκυψε μετά από πολύχρονη έρευνα της ίδιας σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές, σε συνεργασία με ιστορικούς. Από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, από τα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Χάρβαρντ, το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Αλμπερτ Καν και άλλα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.

    [09] Καμία πρόοδος στο Κυπριακό κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

    Ελληνοκυπριακή πηγή, θέλοντας να σκιαγραφήσει το τι έγινε στη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο "GreenTree" του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είπε ότι "έγινε συζήτηση για συντήρηση", επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και "τα πράγματα δεν προχωρούν".

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), υποστήριξε ότι "υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα", εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις σημερινές συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο γενικός γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν "αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο".

    Σύμφωνα με την ίδια ελληνοκυπριακή πηγή, φαίνεται ότι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν, αν το σκηνικό δεν αλλάξει ούτε σήμερα.

    [10] Δικαστική απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ΠΑΣΟΚ

    Δικαστική απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το δικαστήριο, για χρέος ύψους περίπου δέκα οκτώ χιλιάδων ευρώ.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, το παραπάνω χρηματικό ποσό αφορά υπόλοιπο χρέους σε ιδιωτική εταιρία, που είχε αναλάβει την τοποθέτηση εξεδρών και πανό, στις εθνικές εκλογές του 2009, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης κατέβαλε το ποσό των 5.000 ευρώ και το υπόλοιπο, των 18.000 ευρώ, αδυνατεί να το αποπληρώσει, λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

    [11] "Η ευημερία της Αυστραλίας εξαρτάται από την Ευρώπη"

    Η ανεργία στην Αυστραλία θα επιδεινωθεί, μόνο σε περίπτωση που δεν εξυγιανθεί σύντομα η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, εκτίμησε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ενώ σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλή κατάκταση και η ανάπτυξή της θα συνεχιστεί.

    Όμως, ο οικονομικός οργανισμός Deloite Access Economics, προειδοποιεί ότι η ευημερία της Αυστραλίας εξαρτάται από την Ευρώπη.

    Ο ίδιος οργανισμός πιστεύει πως "έστω και δύσκολα, έστω και την τελευταία στιγμή, η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση, αλλά αν δεν τα καταφέρει τότε οι συνέπειες και για την Αυστραλία θα είναι οδυνηρές με αύξηση της ανεργίας".

    Ο δείκτης ανεργίας στην Αυστραλία έμεινε σταθερός στο 5,2% τον περασμένο Δεκέμβρη, το γεγονός εντούτοις αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο ότι μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που ζητούσαν εργασία.

    [12] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

    Βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης εξερράγησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν 31.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ομάδα εργατών και η δεύτερη σε πολυσύχναστη διασταύρωση στην βορειοανατολική συνοικία Σαντρ Σίτι της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [13] "Αδειάζει" τον Κωνσταντινέα ο Σταθόπουλος της ΕΠΣ Μεσσηνίας

    "Αδειάζει" τον Πέτρο Κωνσταντινέα η Ενωσή του! Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, χαρακτηρίζει "δικαιολογημένο" το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός (1-0), κάνει λόγο για "αλλοίωση αποτελέσματος" και ζητά από την ΕΠΟ να λάβει μέτρα.

    Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο κ. Σταθόπουλος στην ΚΕΔ:

    «Αξιότιμοι Κύριοι,

    Θεωρώ το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τα σχόλια που επακολούθησαν τον μην καταλογισμό πέναλτι υπέρ του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βασίλη Τοροσίδη, κατά τη διάρκεια του αγώνα SKODA Ξάνθη-Ολυμπιακός, από τον διαιτητή της Ένωσής μας Πέτρο Κωνσταντινέα, εν πολλοίς δικαιολογημένα. Διότι, η απόφασή του αυτή οδήγησε σε αλλοίωση αποτελέσματος. Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσετε το όλο θέμα όπως αρμόζει».

    [14] Τα βιβλία του 2011 που ξεχώρισε το περιοδικό "Διαβάζω"

    Tι διαβάσαμε το 2011; Το περιοδικό "Διαβάζω" στο τελευταίο του τεύχος (Ιανουάριος 2012 ) επιχειρεί ένα κριτικό απολογισμό στον τομέα της ελληνικής πεζογραφίας και της ποίησης. Ο Γιώργος Ξενάριος επισημαίνει ότι, υπό την πίεση της τρέχουσας κρίσης, αυξάνονται και πληθύνονται τα μυθιστορήματα με θέμα τη Μεταπολίτευση, συνεχίζουν να εμφανίζονται αναδρομές για τις «χαμένες πατρίδες» με ένα «επαναγεννημένο εθνολαικισμό», ενώ γιγαντώθηκε το κύμα της παραλογοτεχνίας, με πληκτικά επαναλαμβανόμενη αισθηματολογία και -όπως την χαρακτηρίζει- ιστοριολαγνική ψιμυθίωση.

    Ακολουθούν βιβλία που ξεχώρισαν , σύμφωνα με τη ματιά του περιοδικού:

    Κώστα Μουρσελά «Στην άκρη της νύχτας», Μάνου Ελευθερίου «Πριν από το ηλιοβασίλεμα», Πέτρου Μάρκαρη «Περαίωση», Γιώργου Συμπάρδη «Υπόσχεση», Αλέξη Πανσέληνου «Σκοτεινές επιγραφές» Ευγενίας Φακίνου «Το τρένο των νεφών», Τάκη Θεοδωρακόπουλου«Η επιδημία», Χρήστου Αγγελάκου «Το δάσος των παιδιών», Γιώργου Αριστηνού «Φλας τη νύχτα», Σώτης Τραιανταφύλλου «Για την αγάπη της γεωμετρίας», Τεύκτρου Μιχαηλίδη «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού», Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω», Κώστα Καβανόζη «όλο το φως από τα φεγγάρια». Από τους πρωτοεμφανιζόμενους: Γιώργου Μητά «Ιστορίες του Χαλ», Σπύρου Γιανναρά «Ζωή χαρισάμενη».

    Ο Γιάννης Δούκας, επισκοπώντας τα ποιητικά της χρονιάς που πέρασε- χρονιά αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής- επισημαίνει ότι η ελληνική ποίηση παραμένει παροπλισμένη από τον κοινωνικό της ρόλο, μετατοπισμένη -εδώ και δεκαετίες- προς το ιδιωτικό πεδίο. Από την υπερπαραγωγή του 2011 ξεχωρίζει:

    Τίτου Πατρίκιου «Συγκατοίκηση με το παρόν», Κατερίνας Αγγελάκη -Ρουκ «Η ανορεξία της ύπαρξης», Χάρη Βλαβιανού «Σονέτα της συμφοράς», Παυλίνας Παμπούδη «Το σπίτι στους 40 δρόμους», Γιάννη Βαρβέρη «Βαθέος γήρατος», Νάνου Βαλαωρίτη «Ουρανός χρώμα βανίλιας», Τάκη Βαρβιτσιώτη «Δακτυλιόλιθοι», Γιάννη Δάλλα "Περίακτος», Βερονίκης Δαλακούρα «Καρναβαλιστής», Κλαίτης Σωτηριάδου «Αντίδωρα».

    [15] Δημιουργήθηκε το πρώτο... μαγνητικό σαπούνι στον κόσμο!

    Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο σαπούνι στον κόσμο, που ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία και συνεπώς δικαιούται τον τίτλο του πρώτου μαγνητικού σαπουνιού στην ιστορία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζούλιαν Ιστόου του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο γερμανικό χημικό περιοδικό "Angewandte Chemie", σύμφωνα με το BBC, δημιούργησαν ένα σαπούνι που μοιάζει απολύτως με κανονικό σαπούνι, όμως περιέχει μικροσκοπικά άτομα σιδήρου, με αποτέλεσμα να έλκεται από μαγνήτες, όταν τοποθετείται σε οργανικό διάλυμα.

    Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι τόσο το ίδιο το υλικό του σαπουνιού, όσο και τα υλικά που αυτό διαλύει και καθαρίζει, μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν με την εφαρμογή ενός κοντινού μαγνητικού πεδίου. Μετά από περαιτέρω βελτίωση, το σαπούνι θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων ή νερού με απόβλητα.

    [16] Μεγάλες πιθανότητες ισχυρού σεισμού στο Τόκιο μέσα στα επόμενα 4 χρόνια

    Ενας μεγάλος σεισμός στο Τόκιο είναι πολύ πιο πιθανός από όσο προβλέπει η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, προειδοποιώντας κυβέρνηση και πολίτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Υπάρχουν 70% πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών στο νότιο τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών του πανεπιστημίου.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχουν 70% πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

    [17] Επιτυχής η 1η δοκιμαστική θεραπεία τύφλωσης, με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα

    Για πρώτη φορά στον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν εν μέρει δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες. Το επίτευγμα που επέφερε μερική αποκατάσταση της όρασης, χαιρετίστηκε ως ελπιδοφόρο από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

    Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, το "Science" και τους "Τάιμς της Ν.Υόρκης", ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές (προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ) ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής. Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 January 2012 - 7:29:14 UTC