Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις
  • [02] Ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης η μείωση του δημόσιου ελλείμματος στην Ιταλία
  • [03] Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων του 2012
  • [04] Οι «σοβαρές προκλήσεις» του Λ. Παπαδήμου
  • [05] «Σπάει» ταμεία ο Τομ Κρουζ
  • [06] Ρεκόρ επισκεψιμότητας για το Λούβρο το 2011
  • [07] Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2011 σημείωσε η Κροατία
  • [08] Άνοιξαν οι κάλπες για την τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο
  • [09] Απόσυρση επικίνδυνα ακτινοβολημένου αποξηραμένου σκουμπριού

  • [01] Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, θα έχουν την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Οι συναντήσεις, οι οποίες θα είναι διαδοχικές, πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού και σηματοδοτούν την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναζητηθούν κοινές θέσεις ενόψει της επίσκεψης της «τρόικας» στις 16 Ιανουαρίου.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μείωση του κόστους εργασίας, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη των δανειστών.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό έχει αποκλείσει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζοντας, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

    [02] Ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης η μείωση του δημόσιου ελλείμματος στην Ιταλία

    Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μειώθηκε στην Ιταλία πέρυσι περίπου στα 61,5 δισεκατομμύρια ευρώ, (έναντι 67 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλο το 2010), ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών.

    Εξοικονομήσαμε πέρυσι, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του δημοσίου, 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε η ίδια πηγή.

    Η ανωτέρω μείωση του ελλείμματος του δημόσιου τομέα οφείλεται σε έναν συνδυασμό καλύτερης της αναμενόμενης εξέλιξης στον τομέα των δημοσίων εσόδων και της μείωσης, που επιτεύχθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα στις δημόσιες δαπάνες.

    Η κυβέρνηση υπολόγιζε στα τέλη του 2011 ότι το δημόσιο έλλειμμα για όλο το δωδεκάμηνο θα διαμορφωνόταν στα 64,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Προς το παρόν, δεν υπάρχει η αναλογία του ελλείμματος αυτού ως προς το ΑΕΠ δεδομένου ότι το ιταλικό ΑΕΠ για το '11 από την Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας θα διαμορφωθεί--στην οριστική μορφή του--όχι νωρίτερα από το μέσον του Μαρτίου φέτος.

    Προσωρινά πάντως, η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα αντιπροσωπεύσει, για όλο το '11, το 3,9% του ιταλικού ΑΕΠ.

    Οι χρηματαγορές συνεχίζουν να αντιδρούν νευρικά στο ότι το δημόσιο χρέος γειτνιάζει στο 120% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

    Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών αναφέρει, ότι από την ιταλική κυβέρνηση παρασχέθηκε δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα 4 δισ.ευρώ το 2010, και άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

    [03] Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων του 2012

    Όπως κάθε νέο έτος, το 2012 ξεκινάει με μία βροχή διαττόντων αστέρων, τους Τεταρτίδες (Quadrantids), που κορυφώνονται τη νύχτα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου και τα χαράματα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου.

    Αντίθετα με άλλες «βροχές» που «έπεσαν» το 2011 και συχνά έγιναν... θύματα της φωτο-ρύπανσης από την πανσέληνο, στα πρώτα «πεφταστέρια» της νέας χρονιάς δεν θα παρεμβληθεί το φεγγάρι για να δυσκολέψει τη θέα των παρατηρητών, αρκεί φυσικά να είναι ευνοϊκές οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Οι Τεταρτίδες διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου και φθάνουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης μετεώρων στις 3-4 Ιανουαρίου.

    Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων έχει πάρει το όνομά της από ένα αστερισμό -Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο)- που σήμερα πια δεν υπάρχει και από όπου φαίνεται να προέρχεται. Την ονομασία αυτή πήρε το 1795 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζερόμ Λαλάντ, αλλά η ομάδα των αχνών άστρων που αποτελούσαν τον αστερισμό (που τώρα βρίσκεται κάπου κοντά στην Μεγάλη 'Αρκτο), έχει πλέον περιπέσει στη λήθη, αν και το όνομα διατηρείται στη βροχή διαττόντων.

    [04] Οι «σοβαρές προκλήσεις» του Λ. Παπαδήμου

    Μεταξύ των πέντε ηγετών που έχουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» μέσα στο 2012 τοποθετεί η γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πουτίν στη Ρωσία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, ο Ζι Ζινπίνγκ στην Κίνα και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, λόγω εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία.

    Σχετικά με την Ελλάδα, και με τον τίτλο: «Εναλλαγή στην εξουσία εν όψει» ο συντάκτης σημειώνει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κύριος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεν περίμενε τον πρωθυπουργό για να ανακοινώσει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα, πιθανώς στα τέλη Απριλίου».

    Έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας του, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βιάζονται να αναμετρηθούν αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ΝΔ απαιτούσε έως πριν από λίγο να ζητηθεί η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

    Όμως ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει για αναμονή έως μετά το Πάσχα. Για εκείνον η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να γίνει πριν από τα μέσα Απριλίου.

    Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας περίπου το ένα τέταρτο των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου.

    Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γνωρίσει μία ιστορική ήττα της οποίας θα προηγηθεί η έξοδος του τωρινού προέδρου της Γιώργου Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα.

    Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, η «Les Echo» υπογραμμίζει ότι το ποσοστό για το 2011 μπορεί τελικά να είναι διψήφιο, φθάνοντας το 10%: Τούτο προφανώς οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα ήταν λιγότερα από τα προσδοκώμενα λόγω της ύφεσης. Αισθητή ήταν η υποχώρηση στον τομέα του φόρου εισοδήματος κατά -9% σε ετήσια βάση. Αυτό καθιστά τεχνικά αδύνατο να καταφέρουν τα ταμεία να συλλέξουν 7,5 δις ευρώ μέσα μόνο στο μήνα Δεκέμβριο. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ξαφνικά το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το κατά πόσο η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα επαρκέσει ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών.

    [05] «Σπάει» ταμεία ο Τομ Κρουζ

    Η τελευταία ταινία του διάσημου ηθοποιού Τομ Κρουζ «Επικίνδυνες Αποστολές» βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην κεφαλή του καταλόγου των εισπράξεων (box-office) κατά το τετραήμερο των διακοπών για το Νέο Έτος, όπως αναφέρεται στα στοιχεία των εκτιμήσεων της εταιρείας παραγωγής της.

    Η ταινία «Επικίνδυνες Αποστολές-Το Πρωτόκολλο Φάντασμα» έφερε εισπράξεις ύψους 38,3 εκατ. δολαρίων στις αίθουσες των ΗΠΑ και του Καναδά στο διάστημα Παρασκευή-Δευτέρα, ανακοίνωσε η εταιρεία διανομής Paramount Pictures.

    Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η συνέχεια της ταινίας «Σέρλοκ Χολμς: Παιχνίδι Σκιών», με εισπράξεις 26,5 εκατ. δολαρίων. Στην τρίτη θέση έπεται η οικογενειακή ταινία «Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked», με 21 εκατ. δολάρια.

    [06] Ρεκόρ επισκεψιμότητας για το Λούβρο το 2011

    Το Μουσείο του Λούβρου κατέγραψε το 2011 μια αύξηση της τάξης του 5% της επισκεψιμότητάς του, γεγονός που επέτρεψε στο μεγάλο παρισινό Μουσείο να επιτύχει τον αριθμό ρεκόρ των 8,8 εκατομμυρίων επισκεπτών και να "εδραιώσει την πρώτη του θέση σε παγκόσμιο επίπεδο" μεταξύ των μουσείων, ανακοίνωσε σήμερα αυτό το δημόσιο ίδρυμα.

    Εδώ και τρία χρόνια, ο αριθμός των επισκέψεων στο μουσείο του Λούβρου είχε σταθεροποιηθεί στα 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες, ένα πολύ υψηλό επίπεδο, που το καθιστούσε ήδη το νούμερο ένα των μουσείων του πλανήτη σε αριθμό επισκέψεων.

    Το 2011, οι μόνιμες συλλογές προσέλκυσαν πάνω από 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή αύξηση κατά 5% σε σχέση με το έτος 2010, διευκρινίζει το μουσείο σε ανακοίνωση του.

    Η αύξηση αυτή προκλήθηκε κυρίως από το μεγάλο μερίδιο των ξένων επισκεπτών (66% των επισκεπτών), "με μια ισχυρή ανάκαμψη της παρουσίας των Αμερικανών και την όλο και πιο έντονη παρουσία επισκεπτών από τις αναδυόμενες χώρες", ανακοίνωσε το Λούβρο.

    [07] Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2011 σημείωσε η Κροατία

    Πλεόνασμα ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε η Κροατία το τρίτο τρίμηνο του 2011, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 36,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας.

    Η αύξηση αποδίδεται κυρίως σε πτώση του ελλείμματος στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών και σε αύξηση του πλεονάσματος στον τομέα των υπηρεσιών, χάρη κυρίως στην τουριστική βιομηχανία.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το πλεόνασμα των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι το υψηλότερο σε τρίτο τρίμηνο έτους από το 1999.

    [08] Άνοιξαν οι κάλπες για την τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο

    Περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια αιγύπτιοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών, των πρώτων από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Τα εκλογικά τμήματαάνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε 9 από τις 27 περιφέρειες και θα παραμείνουν ανοικτά για δύο ημέρες.

    Στις περιφέρειες που ψηφίζουν συμπεριλαμβάνεται αυτή του Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία βρίσκονται σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου όπως το Σαρμ ελ-Σέιχ.

    Επίσης από σήμερα ψηφίζουν και οι περιφέρειες της Άνω και Μέσης Αιγύπτου με μεγάλο πληθυσμό χριστιανών Κοπτών.

    Ο δεύτερος γύρος στις περιφέρειες αυτές προβλέπεται για την επόμενη εβδομάδα.

    Τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων φάσεων δείχνουν μια άνευ προηγουμένου κυριαρχία των ισλαμιστών. Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 36%.

    [09] Απόσυρση επικίνδυνα ακτινοβολημένου αποξηραμένου σκουμπριού

    Για τη διακίνηση προϊόντος σκουμπριού αποξηραμένου και αλατισμένου, προέλευσης Βιετνάμ το οποίο έχει υποστεί μη εγκεκριμένη ακτινοβόληση ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Αφοί Κεσίδης ΟΕ ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ ότι η διακίνηση του προϊόντος, σε συσκευασία των 40 gr με ημερομηνία λήξης 28.07.2013 προέλευσης Βιετνάμ, από τη γερμανική επιχείρηση Monolith Sud GmbH, σύμφωνα με επιστολή της γερμανικής εταιρείας, δεν διακινήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

    Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των ερευνών του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία Αφοί Κεσίδης ΟΕ παρέλαβε τον Ιούνιο 2011 από τη γερμανική επιχείρηση Monolith Sud GmbH το ίδιο προϊόν με ημερομηνία λήξης 04.12.2012 και το οποίο διοχέτευσε στην αγορά και για το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση της εταιρείας Αφοί Κεσίδης ΟΕ, ενημερώθηκε από την προμηθεύτρια εταιρεία με επιστολή την 9/12/2011 ότι πρέπει να προχωρήσει σε ανάκληση μετά από απαίτηση της αρμόδιας Γερμανικής Αρχής.

    Ο ΕΦΕΤ, απαίτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 7:29:21 UTC