Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα χρηματοδότηση της χώρας
  • [02] Μείωση αφορολογήτου, αύξηση εισφοράς
  • [03] Μείωση 31,1% στο εμπορικό έλλειμμα
  • [04] "Όλα τα ονόματα στο φως"
  • [05] Ο τουρισμός στο επίκεντρο

  • [01] Νέα χρηματοδότηση της χώρας

    Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για νέα χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του 2014, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της για εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου , υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

    Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα Β¨πράσινο φωςΒ¨". Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.

    O πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

    Το πλήρες ρεπορτάζ των Μ.Σπινθουράκη και Β.Δεμίρη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Μείωση αφορολογήτου, αύξηση εισφοράς

    "Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης".

    Αυτό τόνισε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Χθες, ο κ. Βενιζέλος, μετά τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

    Β· Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται, περίπου 600.000 άτομα συνολικά, ήτοι οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, και τα Άτομα με Αναπηρία. Στο κλιμάκιο από 8.000 έως 12.000 ευρώ, μπαίνει νέος φορολογικός συντελεστής 10%.

    Β· Η εισφορά αλληλεγγύης (έκτακτη εισφορά) έως το 2015, κλιμακώνεται ως εξής: Για εισόδημα 12.000- 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%. Για 20.000- 50.000 ευρώ, συντελεστής 2%. Για 50.000- 100.000 ευρώ, συντελεστής 3%. Για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 4%. Στους βουλευτές, τους αιρετούς των ΟΤΑ και στα μετακλητά στελέχη (γενικοί και ειδικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, κ.λπ.) επιβάλλεται έκτακτη εισφορά με συντελεστή 5%. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην τελευταία περίπτωση είναι «ηθική υποχρέωση». Η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, με ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή. Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.

    Β· Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 300 ευρώ ετησίως, που δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

    Β· Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα (π.χ. ειδικό τέλος στην αντικειμενική αξία, μέσω ΔΕΗ).

    Β· Αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

    Β· Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.

    Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου. Σήμερα, ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Ό. Εμμανουηλίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Μείωση 31,1% στο εμπορικό έλλειμμα

    Νέα μείωση 31,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα στο τέλος του α΄ τετραμήνου εφέτος το εμπορικό έλλειμμα να έχει συρρικνωθεί κατά 32,9%.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εμπορευματικές συναλλαγές, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και της κάθετης πτώσης των εισαγωγών, λόγω και του περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης στην Ελλάδα.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, το α΄ τετράμηνο εφέτος, ανήλθε σε 5.828,3 εκατ. ευρώ έναντι 8.688,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 32,9%.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Ο. Εμμανουηλίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ομ.Εμμ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] "Όλα τα ονόματα στο φως"

    Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων εμπλεκομένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων, πέραν των 15 για τους οποίους χθες εκδόθηκε διάταξη, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Πρόκειται για παράγοντες του ποδοσφαίρου, νυν και πρώην διαιτητές, ποδοσφαιριστές, "μπούκερ", παίκτες στοιχήματος και ένα δικηγόρο.

    Τα ονόματα για τα οποία εξέδωσε διάταξη η εισαγγελία είναι:

  • Βαγγέλης Μαρινάκης και Θανάσης Κανελλόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και για απλή συνέργεια σε δωροδοκία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση.

  • Θωμάς Μητρόπουλος, Ιωάννης Κομπότης, Σπύρος Καλογιάννης, Αντώνης Μανίκας, Ευάγγελος Κιοτζένης. 'Άγγελος Τραυλός, Γεώργιος Πουλόπουλος, Ευστάθιος Προβατίδης, Πέτρος Ρουτζιέρης, Τάκης Γιαννόπουλος, Γιώργος Μποροβίλος, Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Ναυρινιάδης, Βασίλειος Αδαμάκης, Ιωάννης Αρφάνης, Αθανάσιος Γιάχος, Δημήτρης Λυμπαντσής, Περικλής Αδαμαντίδης, Παύλος Δήμου, Παναγιώτης Σπάρταλης, Γιώργος Σαλαμαστράκης, Χοσέ Λουίς Ρέγιες, Μαρσέλο Γκούντμαν, Ιωάννης Τσιγιάννης, Δημήτρης Καλόπουλος, Σπυρίδων Τρύφωνας, Άκης Πάσσαρης, Γεώργιος Χριστοβασίλης, Γεώργιος Γρηγορόπουλος, Κώστας Χρυσοχοΐδης και Ιωάννης Σπάθας. Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα) και δωροδοκίας και δωροληψίας για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

  • Κατηγορούμενοι επίσης είναι και οι: Γιώργος Γεωργιάδης, Έλενα Νεούζα-Θεοσόγλου-Ζοσέ-Λαορένσο, Λουκάς Αποστολίδης, Γιώργος Πράττος, Γιώργος Βαρούτσικος, Γιώργος Τόρης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Ιωάννης Τσιγιάννης, Ευθύμιος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Μουστάκας, Άνθιμος Καραμανίδης, Λουκάς Καραμανής, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαβενετίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Βαγγέλης Δήμου, Σταμάτης Φασουλής, Μανόλης Αρβανιτάκης, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Λυράκης, Σάββας Παντελίδης, Χρήστος Σφήκας, Νικόλαος Θεοχαρίδης, Λεωνίδας Παπασταθόπουλος, Ιωάννης Καλυβίτης, Κωνσταντίνος Μενδρινός, Δημήτρης Βίλλας, Μιχαήλ Τζιβελέκης, Μιχαήλ Αλβέρτης, Γιαννάκης Ανδρέου, Μάριος Μπουλουγούρης, Μαρία Αυγίδου, Διονύσης Κοτίνης, Μαρία Βυθοπούλου και Αθανάσιος Κωστουλέας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ανά περίπτωση, για απάτη, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα) και παραβάσεις του νόμου περί στοιχημάτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

    Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία για πρόσωπα που βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Μάκης Ψωμιάδης που, κατά τις εισαγγελικές αρχές, είχε διευθυντικό ρόλο, μαζί με τους Αχιλλέα Μπέο και Γιώργο Τσακογιάννη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι εγκληματικές ομάδες ήταν τρεις, με κοινά πρόσωπα ωστόσο στην καθεμία.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Τζ. Βινιεράτου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Ο τουρισμός στο επίκεντρο

    Επενδύσεις και τουριστική πολιτική θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην συνάντηση εργασίας, που θα έχουν τα μέλη γερμανικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Ernst Burgbacher, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, επιχειρηματίες της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας, θα ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές για τις δράσεις του ελληνικού υπουργείου στον άξονα του τουρισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στον άξονα των επενδύσεων θα εστιαστεί στην τουριστική κατοικία, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ποντάρει στον τομέα αυτόν, προκειμένου να επιτύχει αύξηση εσόδων.

    Παράλληλα, θα δοθούν λεπτομέρειες για την κρουαζιέρα και την άρση του καμποτάζ, ενώ θα γίνει ειδική αναφορά και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την κατάργηση των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια, που στόχο έχουν την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

    Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι δράσεις για την προσέλκυση περαιτέρω τουριστών από τη Γερμανία.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Κ.Χαλκιαδάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2011 - 10:30:23 UTC