Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο"
  • [02] Χρηματιστήριο Ρύπων

  • [01] "Να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο"

    Την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    «Προέχει να σωθεί η χώρα από την άμεση κατάρρευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά την Τρίτη στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παραδειγματιστεί από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην Πορτογαλία.

    «Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορέσει να το περάσει, υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: « Οι εκλογές έχουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να πτωχεύσουμε είτε πριν από τις εκλογές, είτε αμέσως εξαιτίας της αδυναμίας άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης».

    Ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη του 1990 όταν έγινε η οικουμενική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή, όπως είπε, και της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι αυτό επετεύχθη επειδή «τότε υπήρχαν στα κόμματα ηγέτες που έπαιρναν αποφάσεις».

    Κατά τον πρώην πρωθυπουργό ο μεγαλύτερος φόβος είναι «η Ευρώπη να προσπαθεί να μας σώσει και εμείς να θέλουμε να βουλιάξουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης υπογράμμισε ότι "πάση θυσία" η Βουλή πρέπει να μείνει ανοιχτή και οι βουλευτές να πάνε συζητήσουν και να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πάνε.

    Ερωτηθείς για τις προσεχείς εκλογές απάντησε ότι θα αναμετρηθούν οι υπεύθυνοι με τους λαϊκιστές στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι υπεύθυνοι.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Χρηματιστήριο Ρύπων

    Ένα νέο προϊόν κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για τη διεξαγωγή της Δημοπρασίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων, που θα πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Αυτοί που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα είναι το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ως μοναδικός πωλητής μέσω ενός μέλους διαπραγμάτευσης που έχει ορίσει το Χ. Α. και τα μέλη της αγοράς αξιών του Χ. Α. (χρηματιστηριακές εταιρείες) για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό πελατών τους, ενώ και οι ελληνικές βιομηχανίες θα μπορούν να προχωρήσουν πλέον σε αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και από την ελληνική αγορά.

    Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων Δικαιωμάτων Εκπομπής (EUAs).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωτογενώς πελάτες, θα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες θα αγοράζουν ρύπους καθώς με αυτούς θα καλύπτουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον. Αργότερα, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί και δευτερογενής αγορά και να υπάρξουν και ιδιώτες επενδυτές. Συγχρόνως ας σημειωθεί ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να δημιουργήσει και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα έσοδα από τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τα 150 εκατ. ευρώ.

    Τα Χρηματιστήρια Ρύπων

    Όταν στις 16 Φεβρουαρίου 2005 ενεργοποιήθηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο "γεννήθηκε" το Χρηματιστήριο των Ρύπων. Στην αγορά αυτή, χώρες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ρυπαίνουν λιγότερο από τα επιτρεπτά όρια μπορούν πλέον να πωλούν τα περιθώρια τους σε άλλες -που ξεπερνούν τα όρια των επιτρεπόμενων ρύπων- έναντι διόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος. Αντίστοιχα, οι εταιρείες που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο τους έχει χορηγηθεί δωρεάν πρέπει να αγοράζουν άδειες από εταιρείες που δεν έκαναν χρήση των δικών τους αδειών.

    Έως τώρα λειτουργούν εθνικά μητρώα, ενώ από το 2013 αυτά θα καταργηθούν και θα λειτουργεί ένα πανευρωπαϊκό. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων (EUETS) εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 2005 και είναι το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων παγκοσμίως, με αξία περίπου στα 70 δισ. ευρώ το 2009.

    Οι εταιρείες που καλύπτονται από το EUETS είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες χάρτου και οι υαλουργίες. Σε αυτές τις επιχειρήσεις κατανέμονται άδειες εκπομπής για συγκεκριμένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 June 2011 - 22:30:15 UTC