Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Θα κάνω το καθήκον μου''
  • [02] 26 χρόνια μετά...

  • [01] ''Θα κάνω το καθήκον μου''

    "Αυτή την στιγμή προέχει η πατρίδα, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χρόνια πίσω, θα κάνω το καθήκον μου, δεν με νοιάζει το σαράκι του μικροκομματισμού και το πολιτικό κόστος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία προς τους τοπικούς φορείς των Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά την επίσκεψή του σήμερα μαζί με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή ο ίδιος επιδίωξε την συνεργασία καθώς η χώρα θα βγει πιο γρήγορα από την κρίση με αυτόν τον τρόπο, ενώ αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι "συγκλίνουμε σε πολλά".

    "Απαιτείται πολιτική βούληση για την υπέρβαση των κομματικών συμφερόντων και αυτό θα φανεί στην πράξη, μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί" επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τόνιζε την εικόνα σοβαρότητας της χώρας και θα έδινε ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Ελλάδα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] 26 χρόνια μετά...

    Λένε ότι για να αποκατασταθεί πλήρως η ιστορική αλήθεια ενός σημαντικού γεγονότος, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Σήμερα συμπληρώνονται 26 από την πιο γνωστή τραγωδία που έπληξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που είχε ως απολογισμό 39 νεκρούς και αποτέλεσε μια από τις μαύρες σελίδες στα χρονικά του αθλητισμού. Είκοσι έξι χρόνια μετά και το συμπέρασμα είναι το εξής: Το "Χέιζελ" των Βρυξελλών ήταν το πλέον ακατάλληλο γήπεδο για να φιλοξενήσει τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, ειδικά δε το Λίβερπουλ-Γιουβέντους.

    Το 1985 η Λίβερπουλ πήγε στο Βέλγιο με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στη Ρώμη, έναν χρόνο πριν. Όμως ο τελικός εκείνος (Λίβερπουλ-Ρόμα) αμαυρώθηκε από τις άνανδρες επιθέσεις Ιταλών, στους δρόμους της "αιώνιας πόλης". Έναν χρόνο αργότερα, η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι και έφερε τους Ιταλούς ξανά στο δρόμο των διψασμένων για εκδίκηση Άγγλων.

    Με έτος κατασκευής το 1930 και χωρίς καμία ριζική ανακαίνιση τα τελευταία 20-25 χρόνια λειτουργίας του, το "Χέιζελ" είχε χωρητικότητα 58.000 θεατών με χιλιάδες θέσεις ορθίων. Πολλοί οπαδοί χωρίς εισιτήρια άνοιξαν τρύπες (!) στο εξωτερική πλευρά του για να καταφέρουν να φτάσουν στις κερκίδες. Εκεί, προς (ευχάριστη γι΄αυτούς) έκπληξη, διαπίστωσαν ότι με λίγη προσπάθεια μπορούσαν να μετακινήσουν το σκουριασμένο προστατευτικό κιγκλίδωμα και να βρεθούν στον στίβο... Πέραν τούτου, η διάθεση εισιτηρίων είχε πάρα πολλές ατέλειες, με τους δύο φιναλίστ να έχουν πάρει εισιτήρια για τα πέταλα, χωρίς "νεκρές" ζώνες ή επαρκή περιφρούρηση.

    Στις 19.00, περίπου μία ώρα πριν τον τελικό, η ρήψη φωτοβολίδων από το ένα πέταλο στο άλλο άναψε τη σπίθα που οδήγησε στην καταστροφή. Το γερασμένο "Χέιζελ" προσέφερε πολεμοφόδια, αφού με λίγη προσπάθεια το τσιμέντο μετατρεπόταν σε πέτρα, ενώ η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο ήταν πανεύκολη. Οι Άγγλοι οπαδοί επιτέθηκαν κατά μέτωπο με μαχαίρια και οι Ιταλοί τράπηκαν σε φυγή. Μόνη τους διέξοδος ήταν να σκαρφαλώσουν στον εσωτερικό τοίχο του γηπέδου για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κερκίδες. Εκατοντάδες άνθρωποι αποπειράθηκαν να το κάνουν και ο τοίχος κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε σε ένα στιγμιότυπο που "πάγωσε" εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την υφήλιο. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 39, ενώ αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 500.

    Ο τελικός διεξήχθη κανονικά και κρίθηκε υπέρ της Γιουβέντους χάρη σε γκολ του Μισέλ Πλατινί. Όμως, είναι σίγουρα μια βραδιά που ο πρόεδρος της UEFA θα επιθυμούσε να διαγράψει από το βιογραφικό του.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 May 2011 - 12:30:17 UTC