Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και πάλι στις πλατείες
  • [02] Στο Πακιστάν η Χίλαρι Κλίντον
  • [03] Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο
  • [04] Επιβλητικό κάστρο
  • [05] Διεκόπη η ανάκριση Μλάντιτς

  • [01] Και πάλι στις πλατείες

    Για δεύτερη ημέρα το κάλεσμα στην Πλατεία Συντάγματος φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση στον λαό των «αγανακτισμένων». Παρέες νέων, οικογένειες, ηλικιωμένοι, σχολικές τάξεις με δασκάλους, ποδηλάτες, έδωσαν το «παρών» στη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των απλών πολιτών, για την οικονομική πολιτική, αυτών που δεν θέλουν να μπουν κάτω από σημαία κόμματος, ή συνδικάτων.

    Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκε το πλήθος κάποιους, που εμφανίστηκαν με σημαία του ΚΚΕ. Αντίθετα, με επιφωνήματα θαυμασμού παρατηρούν οι διαδηλωτές μία άλλη σημαία, αυτή της Ιταλίας, που φέρει επάνω στα ιταλικά το σύνθημα «σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς».

    Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνικά συνέχισαν για δεύτερη μέρα την κινητοποίηση τους οι «Αγανακτισμένοι» στο Λευκό Πύργο. Οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει ένα πανό κοντά στην είσοδο του Λευκού Πύργου, που γράφει «πωλείται», εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Στο Πακιστάν η Χίλαρι Κλίντον

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε στο Ισλαμαμπάντ πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την αμερικανική έφοδο σε κατοικία στο Αμποταμπάντ κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι και τον 'Αχμαντ Πάσα, τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών (ISI).

    Η Αμερικανίδα υπουργός συνοδεύεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχο Μάικ Μάλεν.

    Η αμερικανική πλευρά θα ζητήσει από το Πακιστάν περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της Αλ-Κάιντα και των εξτρεμιστών Ταλιμπάν αλλά και βοήθεια για την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο

    Στο κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένο το ελληνικό αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο γίνεται στη σκιά των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση του δανείου. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε επίσης οτι εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να πουν πως η εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ της δόσης της 29ης Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά εφαρμόσιμη, τότε εκείνο που το Ταμείο αναμένει είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό του και να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε τι ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια δεν είναι προετοιμασμένα να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας.

    Στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ή πιστωτικού επεισοδίου», δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Ο Αντ. Σαμαράς σε ομιλία του, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση οτι η ΝΔ δεν δέχεται εκβιασμούς και επανέλαβε οτι στηρίζει τους στόχους της οικονομικής εξυγίανσης, αλλά όχι τους τρόπους.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι στόχος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και πρόσθεσε ότι «ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη.

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στο Συμβούλιο, διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, την μεθόδευση καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Επιβλητικό κάστρο

    Ταξιδεύοντας στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης και φτάνοντας στο νομό Πιερίας, ένα είναι σίγουρο: το βλέμμα σου θα πέσει στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

    Το μεσαιωνικό Κάστρο, με ηλικία περίπου 10 αιώνων, λειτουργεί ως "μαγνήτης" με την επιβλητική παρουσία του, που τις νύχτες παίρνει άλλη διάσταση, καθώς η φωταγώγησή του λειτουργεί προσθετικά στην αναμφισβήτητη αίγλη και γοητεία του.

    Το Κάστρο του Πλαταμώνα θεωρείται "σήμα κατατεθέν" για το νομό και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο της περιοχής. Άλλωστε, μαζί με το Κάστρο της Κασσάνδρας ήταν οι "φύλακες" του Θερμαϊκού κόλπου.

    Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, το Κάστρο πέρασε στα χέρια των Φράγκων το 1204 και εξυπηρετούσε τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία.

    Στη συνέχεια, το κατέλαβαν οι Βυζαντινοί, που έκαναν πολλές προσθήκες, ενώ τον 14ο αιώνα ακολούθησε η κατάληψη από τους Τούρκους. Το ότι το Κάστρο δεν καταστράφηκε κατά την οθωμανική αυτοκρατορία φαίνεται να οφείλεται στη στρατηγική του θέση. Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, ενώ βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σταχτούρη το 1897 και εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί προκάλεσαν αρκετές ζημιές.

    Χάρη στις εργασίες αναστήλωσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Κάστρο δεν είναι μόνο επισκέψιμο από χιλιάδες λάτρεις της ιστορίας από όλο τον κόσμο, αλλά φιλοξενεί τα καλοκαίρια μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    "Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα τείχη, τον κεντρικό πύργο, που σύμφωνα με επιγραφή πρέπει να χτίστηκε στην τέταρτη δεκαετία του 14ου αιώνα, τις εκκλησίες που είναι σε ερείπια, τη στέρνα και να απολαύσει μια καταπληκτική θέα: τη θάλασσα και το βουνό του Ολύμπου", λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχαιολόγος, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

    Ακριβώς απέναντι από το Κάστρο του Πλαταμώνα, επάνω στις πλαγιές του Ολύμπου βρίσκεται χτισμένος ο Παλαιός Παντελεήμονας, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας.

    Σήμερα, ο οικισμός έχει κηρυχτεί διατηρητέος, ενώ τα περισσότερα από τα παλιά σπίτια έχουν ανακαινιστεί.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Διεκόπη η ανάκριση Μλάντιτς

    Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλεται σήμερα ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

    Το ειδικό ποινικό δικαστήριο στο Βελιγράδι διέκοψε την ανάκρισή του λόγω της κακής του υγείας.

    "Η ερευνούσα δικαστική αρχή προσπάθησε να ανακρίνει τον Μλάντιτς και σταμάτησε την ανάκριση γιατί διαπιστώθηκε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος", τόνισε ο δικηγόρος του στον Τύπο.

    Ο Μλάντιντς οδηγήθηκε χθες ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

    Το ειδικό ποινικό δικαστήριο του Βελιγραδίου του ανακοίνωσε το κατηγορητήριο για τον ρόλο του στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

    Ο Μλάντιτς διέφευγε τη σύλληψη από το 1995, όταν και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα γεγονότα της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα.

    Καταζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και συνελήφθη χθες στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, η οποία απέχει περίπου 120 χλμ. από το Βελιγράδι. Ο Μλάντιτς κρυβόταν εκεί με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2011 - 8:30:20 UTC