Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση για τη Λιβύη
  • [02] Η Κρήτη του Ρ. Σβαρτς ο»Ώ

  • [01] Συνάντηση για τη Λιβύη

    Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, κ. Abdul Ilah Khatib, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 το απόγευμα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη και ότι μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν δύναται να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη λύση.

    Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες της Ελλάδος καθώς και η συμμετοχή της χώρα μας στη Διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.

    Χθες, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συμφώνησαν ότι αποστολές στη Λιβύη και το Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις δυο αυτές χώρες.

    Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, οι προσπάθειες στη Λιβύη κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα. "Σταδιακά αποδυναμώνεται η πολεμική μηχανή του Καντάφι και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Εχουμε σώσει πολλές ζωές", υπογράμμισε.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται εναντίον των αμάχων.

    Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι, σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση, είπε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τον φτάσουν επειδή βρίσκεται "στην καρδιά εκατομμυρίων Λίβυων".

    Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει τραυματιστεί.

    Χθες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει ότι ο Λίβυος ηγέτης πιθανότατα έχει τραυματιστεί και έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη , διευκρινίζοντας ότι έχει τις πληροφορίες αυτές από τον καθολικό επίσκοπο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Η Κρήτη του Ρ. Σβαρτς

    Έφτασε στην Κρήτη με τη στολή της Βέρμαχτ, Γενάρη του 1943, αλλά το όπλο του ήταν τα πινέλα και η φωτογραφική μηχανή. Ο Τσέχος στρατιώτης των κατοχικών στρατευμάτων, Ρούντο Σβαρτς, επιστρέφει, μέσα από το έργο του, στην Κρήτη, 67 χρόνια αφότου έφυγε από το νησί.

    Ο Ρούντο Σβαρτς όταν έφυγε, το 1944, είχε στις αποσκευές του εκατοντάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δεκάδες έργα ζωγραφικής και ένα ημερολόγιο με 388 σελίδες, με σχέδια και ακουαρέλες, όπου κατέγραφε την καθημερινή ζωή, τους αρχαιολογικούς χώρους και τη φύση της Κρήτης, από τη Σούδα μέχρι τη Μεσαρά, τα Μάλια, την Κνωσό και τον Άγιο Νικόλαο.

    Τα έργα του φιλοξενούνται στην έκθεση "Ρούντο Σβαρτς- Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ", στο Μουσείο Μπενάκη, που περιμένει τους φιλότεχνους μέχρι τις 29 Μαΐου και σημειώνει ήδη εξαιρετική επιτυχία.

    «Ήταν ένας στρατιώτης της Βέρμαχτ που μέσα στον πόλεμο βρίσκει χρόνο να ζωγραφίζει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, προσθέτοντας ότι ο Σβαρτς στις περιηγήσεις του στην Κρήτη «καταλήγει να καταγράφει ανθρώπους, μνημεία και φύση , με μια ματιά που δεν την έχουμε ξαναδεί».

    Οι γιοι του Ρούντο Σβαρτς, που πέθανε το 1982 στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως ο πατέρας τους δεν έριξε ούτε ένα πυροβολισμό στα έξι χρόνια που υπηρέτησε στη Βέρμαχτ και μάλιστα, το τέλος του πολέμου τον βρήκε αιχμάλωτο στη Γιουγκοσλαβία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2011 - 8:30:16 UTC