Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δια-δικτυώνεται
  • [02] Προανακριτική για υποβρύχια Video
  • [03] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ και απαισιοδοξία
  • [04] Στο Όσλο ο πρωθυπουργός
  • [05] Οδοιπορικό στην Πόλη ο»Ώ

  • [01] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δια-δικτυώνεται

    Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δια-δικτυώνεται, προσφέροντας ενημέρωση στους χρήστες των ιστοσελίδων διαδικτύωσης, twitter και facebook.

    Βρείτε μας στο facebook στη διεύθυνση www.facebook.com/ampanews.gr και πατήστε στο κουμπί «Μου αρέσει» (Like). Ακολουθήστε μας στο twitter, μπαίνοντας στη διεύθυνση twitter.com/ampa_news και πατώντας το κουμπί «follow» και ενημερωθείτε από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας.

    Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μπαίνει στην εποχή των social media. Ακολουθήστε το!

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προανακριτική για υποβρύχια Video

    Με τις καταθέσεις των δημοσιογράφων Νίκου Χατζηνικολάου, και Τάσου Τέλλογλου άνοιξε τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο κ. Χατζηνικολάου επανέλαβε την εκτίμησή του, την οποία έχει αναφέρει και σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Realnews», ότι μέρος της μίζας έχει καταλήξει στον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Μπέλτσιος ήταν πληρεξούσιος της «Ferostaal».

    Ο κ. Χατζηνικολάου, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης και μετά την λήξη θητείας του κ. Τσοχατζόπουλου, καθώς, όπως ανέφερε επικαλούμενος πληροφορίες του, οι Γερμανοί, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Τσοχατζόπουλου, ανησυχούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπαναχωρούσε από τη σύμβαση, ωστόσο, όπως είπε, η επόμενη κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

    Στην τρίωρης διάρκειας κατάθεσή του, ο κ. Τέλλογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω αν ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος πήρε λεφτά. Δεν προκύπτει από το υλικό, αλλά το γερμανικό κατηγορητήριο με ημερομηνία 11/4/2011 που σχηματίστηκε μετά την απολογία στελεχών γερμανικών εταιριών στη γερμανική δικαιοσύνη, μιλά για δωροδοκία αξιωματούχου σε χώρα μέλος της ΕΕ, είτε αιρετού είτε ανώτερου κρατικού λειτουργού, όχι όμως αξιωματικού». Όπως είπε ο κ. Τέλλογλου, από τις 246 σελίδες του γερμανικού κατηγορητηρίου οι 220 αναφέρονται στην Ελλάδα.

    "Βόρβορο λάσπης", χαρακτήρισε την κατάθεση του Ν. Χατζηνικολάου ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Την Παρασκευή το πρωί θα καταθέσουν οι δημοσιογράφοι Μάκης Πολάτος και Γιάννα Παπαδάκου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ και απαισιοδοξία

    Προβάδισμα τριών εκατοστιαίων μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία των πολιτών, δίνει το βαρόμετρο της εταιρίας Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του "Σκάι" και της "Καθημερινής" και παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του "Σκάι".

    Αναλυτικά, η απήχηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της εταιρίας Public Issue, είναι η ακόλουθη: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 29%, ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3,5, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ 1% συγκεντρώνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και 0,5% το νέο κόμμα "πανελλήνιο Άρμα Πολιτών".

    Στο ερώτημα για την "καταλληλότητα" πρωθυπουργού, "κανένας" δηλώνει το 41%, τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει το 33% και τον Αντ. Σαμαρά το 22%. Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, εξάλλου, διαμορφώνεται ως ακολούθως: Γ. Παπανδρέου 34%, Αντ. Σαμαράς 33%, Αλέκα Παπαρήγα 31%, Αλ. Τσίπρας 30% και Γ. Καρατζαφέρης 29%.

    Στην έρευνα καταγράφεται επιβάρυνση όλων των δεικτών του κοινωνικού κλίματος, που αναλύεται ως εξής: το 83% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, το 48% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα, το 66% προβλέπει αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κατάσταση στην προσεχή πενταετία θα χειροτερεύσει.

    Ωστόσο, το 69% των ερωτηθέντων που προκύπτει από δείγμα 1.200 ατόμων, δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, το 37% δηλώνει ότι επιλέγει την αποχή, ενώ στο ερώτημα ποιά κυβέρνηση θεωρούν καλύτερη, το 18% απαντά του ΠΑΣΟΚ, το 7% της ΝΔ και το 71% "καμία από τις δύο".

    Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την έρευνα προβλέπεται μια επτακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σύμφωνα δε με την ανάλυση της εταιρίας, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, αποκλείεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα προαναφερθέντα ευρήματα, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα εξής επίπεδα: ΠΑΣΟΚ, από 128 ως 141 έδρες, ΝΔ, από 72 ως 82 βουλευτές, ΚΚΕ, από 27 ως 35, ΛΑΟΣ, από 19 ως 24, ΣΥΡΙΖΑ, από 15 ως 20, Οικολόγοι, από 8 ως 12 και Δημοκρατική Αριστερά 8 ως 12.

    Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες εκφράζουν προτίμηση σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό όσων προτιμούν μονοκομματική κυβέρνηση. Στη λεγόμενη "παράσταση νίκης", το 40% των πολιτών φαίνεται να εκτιμούν ότι τις επόμενες εκλογές θα προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στο Όσλο ο πρωθυπουργός

    Η πορεία της Ευρώπης, η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και η διακυβέρνηση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και με πιο δίκαιο τρόπο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, στο Όσλο.

    Στη συζήτηση ετέθη, επίσης, και το μεγάλο -όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- θέμα της μετανάστευσης, για το οποίο οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.

    Στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτεταμένα και αναλύθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής καθώς και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Οδοιπορικό στην Πόλη

    Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κωνσταντινούπολης, "σταυροδρόμι" ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, Ευρώπη και Ασία, ανάμεσα σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο, Βορρά και Νότο, αλλά και "σταυροδρόμι θρησκειών", αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας κατά την παρουσίαση, στο υπουργείο Εξωτερικών, του συλλογικού τόμου για την Πόλη που εξέδωσαν οι εκδόσεις Καστανιώτη.

    O τόμος είναι ένα λογοτεχνικό οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούμενο από κείμενα 49 συγγραφέων, που αναπολούν, αναβιώνουν και επιβεβαιώνουν τη μοναδική σχέση ενός εκάστου με τη "θεοφρούρητο Βασιλεύουσα".

    Τα κείμενα των 49 συγγραφέων επιμελήθηκαν οι Θανάσης Νιάρχος και Έλενα Τσαγκαράκη, ενώ το βιβλίο προλογίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

    Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε τη σημασία και τη δύναμη των ελληνικών στοιχείων στο μοναδικό "πολυποίκιλτο συνονθύλευμα" της Πόλης, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την αδιάκοπη συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού από πολύ παλιά χρόνια. Υπογράμμισε την αποδοχή των Ελλήνων και τη φιλική ατμόσφαιρα που συναντούν στη σημερινή Κωνσταντινούπολή, και ανέφερε χαρακτηριστικά τους 500 μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά στο σχολείο που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Προξενείου.

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου υποστήριξε ότι το βιβλίο προβάλλει την ανάγκη επικράτησης του πολιτισμού και του δικαίου, τονίζοντας ότι ο ελληνισμός δίνει ακόμα αγώνα για επιβίωση στην Πόλη, αφού υπέστη, όπως και ο Ελληνισμός της Ίμβρου και της Τενέδου, τις ίδιες διαδικασίες αφανισμού που υπέστη όλος ο ελληνισμός της Μικρασίας, παρά τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2011 - 6:30:20 UTC