Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές συσκέψεις για την οικονομία
  • [02] Οι Γάλλοι προτιμούν το ευρώ
  • [03] Εξηγήσεις για Μπιν Λάντεν Video
  • [04] "Πλούσιο" το ανασκαφικό έργο το 2010
  • [05] Διάσκεψη για τις φτωχότερες χώρες
  • [06] Υποχώρησε ο πληθωρισμός
  • [07] Στην Απαγορευμένη Πόλη
  • [08] Στο εδώλιο ο "Καβαλιέρε" ο»Ώ

  • [01] Κυβερνητικές συσκέψεις για την οικονομία

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στo πλαίσιο των προετοιμασιών της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, συνεχίζει τις τακτικές συνεργασίες του με τους υπουργούς.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντάται στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

    Αμέσως μετά θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με παρόντα και σε αυτή τη συνάντηση τον υπουργό Οικονομικών.

    Αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής της "τρόικας" θα έχουν κρίσιμες συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

    Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων της χώρας για το 2012 και 2013, συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο

    Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δισ. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Οι Γάλλοι προτιμούν το ευρώ

    Η πλειοψηφία των Γάλλων (67%) επιθυμεί να διατηρηθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ μόλις το 30% προτιμά να επανέλθει το φράγκο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Aujourd'hui en France.

    Η δημοσκόπηση που διεξήχθη με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, αποκαλύπτει ότι αν το 67% των Γάλλων πιστεύει πως πρέπει να διατηρηθεί το ευρώ, μια μεγάλη πλειοψηφία (82%) εκτιμά ωστόσο ότι το ευρώ ευθύνεται για την αύξηση του κόστους ζωής.

    Όταν ερωτούνται οι Γάλλοι για τις ιδέες που πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αναφέρουν πρώτα την "οικονομία της αγοράς", που στη δημοσκόπηση λαμβάνει το ίδιο ποσοστό με την "ειρήνη" (21%), ενώ η "δημοκρατία" λαμβάνει ποσοστό 12%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες επικρίνουν την Ευρώπη κυρίως για την "πολυπλοκότητά" της (77%). Επιπλέον ένα ποσοστό 60% μεταξύ αυτών συνδέει την ΕΕ με την "ανεργία".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εξηγήσεις για Μπιν Λάντεν Video

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι, θα απευθυνθεί σήμερα στο πακιστανικό κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, ενώ η Ουάσινγκτον και η πακιστανική αντιπολίτευση κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ είτε για ανικανότητα είτε για συνέργεια στην παρουσία του στο έδαφος του Πακιστάν.

    Η Ουάσινγκτον έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι το Ισλαμαμπάντ δεν είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν "διαρροές", ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συνέργεια του πακιστανικού στρατού και των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην επί χρόνια παρουσία του Μπιν Λάντεν στο έδαφος του Πακιστάν.

    Παράλληλα, η κοινή γνώμη του Πακιστάν κατήγγειλε τη νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και την ανικανότητα του πακιστανικού στρατού να διαπιστώσει την πραγματοποίηση της αμερικανικής επιχείρησης στο πακιστανικό έδαφος.

    Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση ή να παραιτηθούν.

    Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Πακιστάν να ερευνήσει για το δίκτυο που επέτρεψε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν να παραμείνει κρυμμένος επί χρόνια στη χώρα, ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα, επανέλαβε, σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του, τις απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να διεξαγάγει έρευνα για το δίκτυο υποστήριξης που χρησιμοποίησε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Πλούσιο" το ανασκαφικό έργο το 2010

    "Το 2010 ήταν η δυσμενέστερη χρονιά από όσες ζήσαμε μετά τον πόλεμο. Η Αρχαιολογική Εταιρεία δέχθηκε μεγάλο οικονομικό πλήγμα, που είχε άμεσες κακές συνέπειες για το επιστημονικό της έργο. Και το πλέον δυσάρεστο και σκοτεινό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα, οπωσδήποτε μετά από πολλά χρόνια".

    Με αυτές τις δυσοίωνες, αλλά εντός ελληνικής πραγματικότητας δηλώσεις, ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλειος Πετράκος, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Εταιρείας για τη χρονιά που μας πέρασε.

    Πλούσιο ήταν το ανασκαφικό έργο της Εταιρείας μέσα στο 2010, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Πετράκο, αλλά και όπως αποτυπώθηκε στην έκδοση "Το Έργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας. 2010".

    Μεταξύ των ερευνών που συνεχίστηκαν, ήταν αυτή για τον καθορισμό της μορφής των δύο λιμανιών του Ραμνούντα.

    Ανασκαφές συνεχίστηκαν και στη Σκάλα Ωρωπού, στον οικισμό των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, δυτικά της σημερινής πόλης, αλλά και στις Μυκήνες, τις "πολύχρυσες", όπως τις ύμνησε ο Όμηρος. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν, για δεύτερη χρονιά, και στη Θουρία, στη δυτική Μεσσηνία, μια περιοχή με πλούσια ευρήματα και ιστορία.

    Κατά την παρουσίαση, έγινε λόγος και για τις σημαντικές ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.

    Οι τελευταίες αναφορές της έκδοσης της Ελληνικής Εταιρείας είναι αφιερωμένες σε τρία νησιά, την Τήνο, την Άνδρο και την Κρήτη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Διάσκεψη για τις φτωχότερες χώρες

    Άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ οι εργασίες της διάσκεψης για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα νέο εξαετές πρόγραμμα βοήθειας προς τις χώρες αυτές.

    Παρόντες στην τελετή έναρξης της διάσκεψης που θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Οι επικεφαλής των 48 ΛΑΧ, των χωρών δωρητών και των αρμόδιων οργανώσεων θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα παροχής βοήθειας που υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες το 2004 για τις χώρες αυτές, στις οποίες το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων τους είναι μικρότερο από 745 δολάρια.

    Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα τονίσει ορισμένους από τους "τομείς-κλειδιά" στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

    Χθες, Κυριακή, στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των ΛΑΧ, στην στήριξη του εμπορίου, στην ελάφρυνση του χρέους και στις απευθείας επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς και στην εισαγωγή στις χώρες αυτές σύγχρονης τεχνολογίας.

    Η "δημοκρατική διακυβέρνηση" είναι επίσης μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των χωρών αυτών, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Υποχώρησε ο πληθωρισμός

    Στο 3,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,5% τον Μάρτιο εφέτος και έναντι αύξησης 4,8% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο 2010.

    Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αφορούν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (λόγω αύξησης της τιμής των προϊόντων μετά την αύξηση του φόρου), καθώς και στις μεταφορές και τη στέγαση (λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου). Αντίθετα, μειώσεις υπήρξαν στις τιμές των φαρμάκων (λόγω μείωσης του ΦΠΑ).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Απριλίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Στην Απαγορευμένη Πόλη

    Στα άδυτα της Απαγορευμένης Πόλης των αυτοκρατόρων της Κίνας, διεισδύει η έκθεση ζωγραφικής του Jiang Guofang, που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

    Μέσα από τους πίνακες της έκθεσης ζωντανεύουν στιγμές της καθημερινότητας από την Απαγορευμένη Πόλη. Η είσοδος στην πόλη των αυτοκρατόρων ήταν απαγορευμένη για τους απλούς πολίτες για περισσότερα από 600 χρόνια.

    Περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα παλατιών, μήκους 960 μ. και πλάτους 750 μ., συνολικής έκτασης 720.000 τ.μ. και 9.999 κτισμάτων. Από εκεί πέρασαν 24 αυτοκράτορες από τη δυναστεία των Μινγκ τον 15ο αιώνα έως την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, το 1911.

    Η Απαγορευμένη Πόλη, που από το 1987 κηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσε θέμα του Jiang Guofang από τη δεκαετία του 80β.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19 Ιουνίου. (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα).

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στο εδώλιο ο "Καβαλιέρε"

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφθασε στο δικαστήριο του Μιλάνου που συνεδριάζει στο πλαίσιο της δίκης Μιλς, στην οποία ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για εξαγορά μάρτυρα.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 74 ετών, παρίσταται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη αυτή στην οποία κατηγορείται ότι εξαγόρασε έναντι 600.000 δολαρίων ψευδείς καταθέσεις του πρώην δικηγόρου του, του Βρετανού Ντέιβιντ Μιλς, στην εκδίκαση δύο υποθέσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄90.

    Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στις 28 Μαρτίου στα δικαστήρια του Μιλάνου , για την πρώτη συνεδρίαση στο πλαίσιο της δίκης Mediatrade, μία υπόθεση υπερτιμολόγησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

    Στη συνέχεια επανήλθε στο δικαστήριο στις 11 Απριλίου για τη δίκη Mediaset, στην οποία κατηγορείται ότι φούσκωσε τεχνητά τις τιμές των δικαιωμάτων μετάδοσης ταινιών, που είχαν αγορασθεί από εταιρείες βιτρίνες που τού ανήκουν, κατά την μεταπώλησή τους στον όμιλο Mediaset.

    Πριν από την τελευταία αυτή εμφάνισή του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επετέθη και πάλι εναντίον των δικαστών χαρακτηρίζοντάς τους "καρκίνο προς εξάλειψιν" και κατηγορώντας τους ότι διεξάγουν "εμφύλιο πόλεμο" εναντίον ενός πολιτικού εχθρού.

    Η δίκη στο πλαίσιο της υπόθεσης Rubygate, της δυσκολότερης υπόθεσης που αντιμετωπίζει ο ιταλός πρωθυπουργός, διότι κατηγορείται για εκπόρνευση ανηλίκου, άρχισε στις 6 Απριλίου και θα επαναληφθεί στις 31 Μαΐου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2011 - 10:30:23 UTC