Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις Πρωτομαγιάς
  • [02] Ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης
  • [03] "Υποστολή σημαίας" για τον Λ. Σάντα
  • [04] "Τορπίλες" ΝΔ- ΛΑΟΣ
  • [05] Ωρα Κυπέλλου ο»Ώ

  • [01] Κινητοποιήσεις Πρωτομαγιάς

    Με συνθήματα κατά των απολύσεων, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κατά της ακρίβειας και των ιδιωτικοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά. Μια ώρα νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

    Στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία των ναυτεργατών ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Το μετρό θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδι, τα τρόλεϊ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τα μπλε λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Από τις 8 το πρωί θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση σε δρόμους γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ίδιο έχει προβλεφθεί και για την πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    "Σε μια περίοδο που η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση πλήττει καίρια την αγορά εργασίας, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η στήριξη της εργασίας και η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν προϋποθέσεις για βιώσιμη έξοδο από την κρίση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", τονίζει σε μήνυμα της για την εργατική Πρωτομαγιά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η Πρωτομαγιά του 2011, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους".

    Δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη που διοργανώνεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ.) διοργανώνει συλλαλητήριο στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία.

    Στη Θεσσαλονίκη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης

    Κατηγορηματικά κατά της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους τάχθηκαν σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.

    Ο Φ. Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε πως η αναδιάρθρωση θα έφερνε αναγκαστικά μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας, και επικρίνει όσους έχουν προτρέξει να ανακινήσουν αυτό το ζήτημα, τονίζοντας πως τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα». Παράλληλα, εκφράζει και την άποψη ότι το ενδεχόμενο «κούρεμα», «θα οδηγήσει στα τάρταρα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες». Επίσης, ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξίσωσης της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ προαναγγέλλει και τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων.

    Σφάλμα θεωρεί τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση ο Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας ότι «πρέπει επειγόντως να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος φημών και συζητήσεων που ανεβάζουν τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου, μειώνουν συνεχώς την αξία των ελληνικών ομολόγων, οδηγούν σε αναπαραγωγή των ίδιων φημών και συζητήσεων». ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει την ανάγκη να υπάρξει ένα έξυπνο και πιο αναπτυξιακό μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους που όσο περισσότερο τους προσεγγίζουμε τόσο πιο εύκολος θα γίνεται ο δρόμος των διευκολύνσεων για τους εταίρους και τους δανειστές μας.

    "Το ταχύτερο δυνατόν να αντιστρέψουμε την κατάσταση, γιατί, όσο πλανάται αυτή η δυσπιστία, τα προβλήματα θα είναι ίδια" τόνισε από την Κέρκυρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. "Η οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξομαλύνεται, τα τραπεζικά συστήματα των χωρών είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ήταν πριν ενάμιση - δυο χρόνια. Στην Ελλάδα, έχουμε πληγές και πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να τις αντιμετωπίσουμε", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, για τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες, αλλά και τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψης της χώρας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Υποστολή σημαίας" για τον Λ. Σάντα

    Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.

    "Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν άνθρωπο που έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε μεταξύ άλλων για τον θάνατο του Λάκη Σάντα: "Ένας πρωταγωνιστής και σύμβολο του αγώνα του λαού μας κατά του φασισμού έφυγε από κοντά μας. Ο Λάκης Σάντας, κατεβάζοντας μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας, άναψε την πρώτη φλόγα ελευθερίας σε μία Ευρώπη που ήταν στην πιο σκοτεινή στιγμή της νεώτερης ιστορίας της".

    Ο Λάκης Σάντας υπήρξε μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Δεν ήταν μόνο η γενναία ενέργειά του μαζί με τον Μανώλη Γλέζο απέναντι σε ό,τι συμβόλιζε τότε τον φασισμό, τη σβάστικα και το "χτύπημα" στην καρδιά του ναζισμού, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για Ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν μόνο οι αγώνες του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν και οι αγώνες του για την δημοκρατία, την αριστερά και την αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα η σεμνότητά του και το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που χαρακτήρισαν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό. Εκείνο που τον έκανε να αναζητά τι μπορούσε να δώσει και όχι τι να πάρει από την Πατρίδα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λ. Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης.

    Η σημαία της αντίστασης που ύψωσαν στην Ακρόπολη ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, την περίοδο του φασισμού, σήμερα κυματίζει μεσίστια στις καρδιές μας, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. "Η μνήμη του Λ. Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι " ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός".

    "Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον χαμό ενός από τους τελευταίους ζωντανούς ήρωες, ενός αγωνιστή που έδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει μια μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Τορπίλες" ΝΔ- ΛΑΟΣ

    Με σκληρές εκφράσεις και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Γιώργου Καρατζαφέρη, μια κόντρα που ξεκίνησε κατά τη συζήτηση για τα υποβρύχια στη βουλή. Τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όσο και ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας υπεραμύνθηκαν των θέσεών τους αφήνοντας με μπαράζ συνεντεύξεων, αιχμές και υπονοούμενα για τον άλλο.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε παλιάνθρωπο τον κ. Μεϊμαράκη. " Θα πληρώσει για αυτά γιατί είναι παλιάνθρωπος, μέσα στη βουλή τον προκάλεσα γιατί δεν είπε τέτοιο πράγμα;" διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Αντ1 είχε τονίσει πως θα μιλήσει για όλα μέσα στη βουλή.

    Με τη σειρά του, ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας και αυτός στο ραδιοφωνικο σταθμό REAL FM, έκανε λόγο για νονούς και λαμόγια. "Δεν μπορεί το περιθώριο, οι νονοί, τα λαμόγια, να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, να λέμε ότι είναι σάπια και να μην τους αντιμετωπίζουμε γιατί δήθεν θα ρίξουν το δικό μας επίπεδο." Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη πως ψήφισε στη βουλή την παραλαβή των υποβρυχίων και επανέφερε το θέμα της κατάθεσης ερωτήσεων από βουλευτές του ΛΑΟΣ οι οποίοι πίεζαν, όπως τόνισε, για να προχωρήσει ο ίδιος στην παραλαβή ακόμα και των τορπιλών.

    Στην ίδια λογική κινήθηκε και επίσημα η ΝΔ με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Τασούλα να επισημαίνει και αυτός πως τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και οι βουλευτές του το 2008 και το 2009 υπέβαλλαν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, τους οποίους και εγκαλούσαν γιατί δεν είχαν παραλάβει ακόμα τα υποβρύχια.

    To KKE σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επισημαίνοντας πως "την ώρα που ο λαός πληρώνει χρυσάφι για υποβρύχια που γέρνουν, δισεκατομμύρια ευρώ για να εκμεταλλευτούν και να συρρικνώσουν την ναυπηγική βιομηχανία ξένοι και Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι συνένοχοι γιβ αυτή την κατάσταση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, παριστάνουν τις αθώες περιστερές και τους κυνηγούς μιζών! Ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, δεν μπορεί να γλιτώσει τις μίζες και τον προσωπικό χρηματισμό όσο τα κόμματα της πλουτοκρατίας θα καθορίζουν την τύχη του".

    Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα περίπου ενός μήνα (έως τις 6 Ιουνίου) δόθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των υποβρυχίων, για να καταθέσει το πόρισμα της στη Βουλή. Η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής υπερψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής, με 226 ψήφους υπέρ και 9 κατά.

    Μάχη για την αλήθεια χαρακτήρισε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι από τη πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη η θέση του ήταν μία: "όλα στο φως".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ωρα Κυπέλλου

    Με σκορ 0-1 προηγείται η ΑΕΚ του Ατρόμητου, για το Κύπελλο Ελλάδας. Το σκορ άνοιξε ο Ν. Λυμπερόπουλος στο 28ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου.

    Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο Περιστερίου, επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στην περιοχή υπάρχουν γραφεία συνδέσμων και των δύο ομάδων και όταν οπαδοί της ΑΕΚ, πηγαίνοντας για το ΟΑΚΑ, πέρασαν έξω από τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, άρχισαν ο πετροπόλεμος και οι συμπλοκές. Η κατάσταση εκτονώθηκε με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η οποία προέβη και σε χρήση δακρυγόνων, ενώ για αρκετή ώρα μετά την απομάκρυνση των οπαδών, η κυκλοφορία είχε διακοπεί.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 April 2011 - 18:30:21 UTC