Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση''
  • [02] Στα δύο ο ΟΗΕ για τη Συρία
  • [03] Εβδομάδα Εμβολιασμού
  • [04] Επιτακτικό το αίτημα για Δικαιοσύνη
  • [05] Φονικές καταιγίδες
  • [06] Μάχες ως την... Τυνησία
  • [07] "Όχι" στην αναδιάρθρωση ο»Ώ

  • [01] ''Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση''

    Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος του χρέους και της κακοφωνίας που υπάρχει στην ΕΕ, ανεφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα ήταν εγκληματικό η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που κυριαρχούν στην πολιτική και μιντιακή σκηνή να επηρεάσουν την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις φήμες που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί μιλούν για κάθε θέμα που μπορεί να είναι θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό, είτε και επουσιώδες συγκρινόμενο με τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

    Η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι φυσικά ελεύθερη, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με όλη αυτή τη σεναριολογία.

    Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, τόνισε, είναι δουλειά μας και έχουμε χρέος να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που είναι ο στόχος μας.

    Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που ο ίδιος παρουσίασε πριν το Πάσχα, τόνισε ότι με αυτόν δόθηκε το πλαίσιο των επιλογών για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για έναν δρόμο, ο οποίος είναι μακρύς, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι, όπως πριν από ένα χρόνο σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με το σχέδιο που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

    Στη συνεδρίαση του συμβουλιου τους υπουργούς απασχόλησαν τόσο τα θέματα συντονισμού της κυβέρνησης, όσο και η περιρρέουσα συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυτό δεν συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

    Επίσης, η βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς και οι επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου ανά υπουργείο με τον τελικό καθορισμό του "πλαφόν" των δαπανών ανά τομέα κυβερνητικού έργου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στα δύο ο ΟΗΕ για τη Συρία

    Οι δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχαν να καταδικάσουν από κοινού την αιματηρή καταστολή διαδηλωτών στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

    Μετά το τέλος των συζητήσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην καταστολή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν διπλωμάτες.

    Η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν το κείμενο που πρότειναν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, με το οποίο καταδίκαζαν την επέμβαση του στρατού και τους πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών στην Συρία, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

    Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης ακούστηκε ξανά ο ήχος πυροβολισμών στη μαρτυρική Ντεράα της Συρίας. Το νερό, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το ηλεκτρικό παραμένουν κομμένα στην πόλη, που θεωρείται το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη χώρα και που μετρά βαριές απώλειες, καθώς μόνο το τελευταίο τριήμερο πάνω από 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και δημοκρατικών ακτιβιστών.

    Παράλληλα, κι άλλα διακόσια τρία μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εβδομάδα Εμβολιασμού

    "Ενημερώσου- Προστατεύσου- Εμβολιάσου": Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού", που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Ωστόσο, μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, άλλοι τόσοι θάνατοι.

    Η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη μέχρι το 2015 είναι το κεντρικό μήνυμα του ΠΟΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών.

    Η μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης οδηγεί στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων. Παραδείγματα είναι οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη.

    Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος. Διεπιστημονική ομάδα του αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για να απαντήσει σε τυχόν απορίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Επιτακτικό το αίτημα για Δικαιοσύνη

    Με πρόταξη εκ μέρους της πλειοψηφίας, της ανάγκης για κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε Προκαταρκτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή («Προανακριτική»), για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Από πλευράς τους, οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, θεωρούν περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αφορά τις ευθύνες περισσοτέρων προσώπων.

    Ξεκινώντας την εισήγησή του εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην συγκυρία, θεωρώντας «επιτακτικό» το αίτημα της Δικαιοσύνης, υψηλότερο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των πολιτών, ακόμα ενδεχομένως και από οικονομικά αιτήματα. Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι με πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας, η Επιτροπή της Βουλής για τους Εξοπλισμούς θα διεξάγει έναν παράλληλο έλεγχο της περιόδου κατά την οποία εκδηλώθηκε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ώστε αν προκύψουν στοιχεία, να έρθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

    Πλέον επιθετικά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Πάνος Καμμένος, εκπρόσωπος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρώντας πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, «μονάχα μια φορά»: «Τι μήνυμα πάμε να δώσουμε σήμερα; Υπάρχουν αποδείξεις για έναν πολιτικό που έχασε για τρεις ψήφους την προεδρία του κόμματός του και την Πρωθυπουργία , ή συζητάμε για τα μάτια του κόσμου;» αναρωτήθηκε.

    Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης.

    Συνολική ενιαία διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων, στη βάση της εισαγγελικής παραγγελίας, διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση με ζητήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με την άσκηση καθηκόντων πολιτικών προσώπων, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάχη για την αλήθεια χαρακτήρισε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι από τη πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη η θέση του ηταν μία: "όλα στο φως". Ο κ Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι, "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη, με σκοπό να στήσουν ένα "Κολοσσαίο" προκειμένου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη". "Είπαν κάποιοι, ακόμη και πολιτικός αρχηγός ότι δήθεν εκβιάζω το ΠΑΣΟΚ. Απαντώ. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανένα. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Δεν διαπραγματεύομαι την ιστορία μου, δεν παζαρεύω τη συμβολή μου στην πορεία της χώρας και βέβαια δεν εκβιάζομαι". "Είπαν κάποιοι, ακόμη και πολιτικός αρχηγός ότι δήθεν εκβιάζω το ΠΑΣΟΚ. Απαντώ. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανένα. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Δεν διαπραγματεύομαι την ιστορία μου, δεν παζαρεύω τη συμβολή μου στην πορεία της χώρας και βέβαια δεν εκβιάζομαι".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Φονικές καταιγίδες

    Καταστροφικές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 131 άνθρωποι στην Αλαμπάμα και άλλοι 32 στο Μισισίπι καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    "Αναμένουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί", είπε ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Η χειρότερη καταστροφή ωστόσο σημειώθηκε στην Αλαμπάμα όπου την Τετάρτη ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πανεπιστημιούπολη Τουσκαλόσα, μια πόλη 95.000 κατοίκων, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς νεαρούς φοιτητές.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε να της παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια.

    Λόγω των καταιγίδων έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Αλαμπάμα. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 25 γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Θύματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Λουιζιάνα, την Τζόρτζια, το Τενεσί και το Άρκανσο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Το Άρκανσο, το Τενεσί και το Μισισίπι έχουν επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μάχες ως την... Τυνησία

    Οι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν τους αντικαθεστωτικούς να χάσουν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας με αποτέλεσμα οι κυβερνητικές δυνάμεις να περάσουν στην Τυνησία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    "Μάχες ξέσπασαν στο έδαφος της Τυνησίας, στην Ντεχίμπα, αφού οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν στο μεθοριακό πέρασμα", δήλωσε ο Αλι, ένας Τυνήσιος που βοηθά του Λίβυους που φτάνουν στη Ντεχίμπα.

    Ο φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς μετέδωσε από τη μεριά του ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πλέον τον έλεγχο του περάσματος.

    Εξάλλου μία δυτική στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μάχες μαίνονται στη Ντεχίμπα "και στις δύο πλευρές των συνόρων".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Όχι" στην αναδιάρθρωση

    Την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της Τρόικα, Σερβάς Ντερούζ.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».

    Ο Σ. Ντερούζ υποστηρίζει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2011 - 16:30:25 UTC