Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολυθεματικό το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Ριζικές αλλαγές στο δημόσιο
  • [03] Αποφασίζει η Βουλή ο»Ώ

  • [01] Πολυθεματικό το Υπουργικό Συμβούλιο

    Επτά θέματα, μεταξύ των οποίων η προεπιλογή των προσώπων που θα αναδειχθούν στις κορυφή της πυραμίδας των Ανώτατων Δικαστηρίων, θα απασχολήσουν την υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα ξεκινήσει στις 12.00 στη Βουλή.

    Ειδικότερα το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών που θα επιλεγούν για την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς οι θέσεις αυτές κενώνονται τον προσεχή Ιούνιο, λόγω συνταξιοδότησης των προσώπων που τις κατέχουν.

    Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ο οποίος στη ίδια συνεδρίαση θα παρουσιάσει και σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δίκης.

    Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν πέντε ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες, τρεις εκ των οποίων ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μια του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ειδικότερα, πρόκειται για τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

    -Για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων (αρμοδιότητα Μ. Χρυσοχοΐδη).

    -Για την αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 που αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικας και την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και άλλες διατάξεις (αρμοδιότητα Μ. Χρυσοχοΐδη).

    -"Περί Σημάτων Προϊόντων και Υπηρεσιών" (αρμοδιότητα Μ. Χρυσοχοΐδη).

    -Για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, που αφορά εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ, και τη ρύθμιση θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (αρμοδιότητα Ευ. Βενιζέλου).

    -Για τον θαλάσσιο και αλιευτικό τουρισμό και λοιπές διατάξεις (αρμοδιότητα Ι. Διαμαντίδη).

    «Βλαπτικές» για τον τόπο χαρακτήρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας συγχρόνως τις συζητήσεις για ανασχηματισμό.

    Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, ούτε πρόωρων εκλογών, τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι "υπάρχει κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί για τετραετία και έχει αποδείξει ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν το βάζει κάτω".

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το ρόλο τους με υπευθυνότητα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ριζικές αλλαγές στο δημόσιο

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τον περιορισμό της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, αλλά και για μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

    Επίσης, όπως προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου, θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40, δηλαδή ότι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είχε προαναγγείλει ο κ. Ραγκούσης πριν λίγες εβδομάδες.

    Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ραγκούσης, η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες με τις υπηρεσίες του δημοσίου θα «χτυπήσει» τη διαφθορά και θα επιφέρει σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25%.

    Στο μεταξύ, μια μεγάλη αλλαγή στο δημόσιο τομέα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο τροποποιώντας το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς, όμως, να θίγεται η εργασιακή τους σχέση, καθώς η μονιμότητα τους καλύπτεται από το Σύνταγμα.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξετάζει την μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σ΄ ένα κεντρικό φορέα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αποφασίζει η Βουλή

    Σε ειδική συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να αποφασίσει επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

    Με την πρότασή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα για τα αδικήματα "της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες".

    Με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πρότασης των κυβερνητικών βουλευτών συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επίσης συγκατατίθεται στην πρόταση που έχει κατατεθεί από το κυβερνών κόμμα, οι παράμετροι της όλης υπόθεσης, όσον αφορά τους διατελέσαντες υπουργούς Αμύνης μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλ. τους κ.κ. Γιάννο Παπαντωνίου, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στη συνέχεια την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε το 2000, να ερευνηθούν από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών, η οποία διαθέτει οιονεί ανακριτικές αρμοδιότητες.

    Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίδει ο Κανονισμός της Βουλής να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση και να εκθέσει τις απόψεις του για την υπόθεση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2011 - 4:30:39 UTC