Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράνομες οι ενισχύσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ"
  • [02] Έρευνα στο Χρηματιστήριο ζητά το υπ. Οικονομικών
  • [03] Το σκοτάδι που κράτησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες...
  • [04] Δράσεις κατά του καρκίνου
  • [05] Νέος επενδυτικός νόμος
  • [06] Έπεσε στην Α2 η ΑΕΚ ο»Ώ

  • [01] "Παράνομες οι ενισχύσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ"

    Παράνομες κρίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα του επιθεωρητή παραδόθηκε σήμερα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς "προκύπτουν νομικά θέματα" ενώ η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να "παγώσουν" όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

    Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.α.

    Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

    "Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα "ξυπνάει", που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ, αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος", αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της.

    Στο μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ, παρουσία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Έρευνα στο Χρηματιστήριο ζητά το υπ. Οικονομικών

    Την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών από την Εισαγγελία Αθηνών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή, όμως, παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το σκοτάδι που κράτησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες...

    Εκείνο το πρωϊ της 21ης Απριλίου 1967 οι Έλληνες ξύπνησαν με εμβατήρια στο ραδιόφωνο και τανκς στους δρόμους.

    Μόνο δύο πρωϊνές εφημερίδες πρόλαβαν να συμπεριλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη σελίδα της με ένα μονόστηλο ανέφερε ότι «τη 2α πρωϊνή εξερράγη στρατιωτικό κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες» και η «Αυγή» που πάνω από τον τίτλο της έγραφε «συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος και Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

    Το σκοτάδι διήρκεσε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Οι συλλήψεις επωνύμων και ανωνύμων άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια έγιναν καθημερινότητα. Άμεση ήταν και η συγκρότηση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων. Παλιοί αριστεροί, γνώριμοι από τα πεζοδρόμια των Ιουλιανών, ή νέοι φοιτητές με προκηρύξεις, είτε αυτοσχέδιες βόμβες, έστελναν το μήνυμα της Ελλάδας, που αντιστέκεται. Το Πατριωτικό Μέτωπο, η Δημοκρατική Άμυνα, ο Ρήγας Φερραίος, η ΑΝΤΙΕΦΕΕ, η ΑΑΣΠΕ, το ΠΑΚ, η 20η Οκτώβρη και πολλές άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες ομάδες συνδεδεμένες με κόμματα ή ανεξάρτητες. Οι διωγμοί στρέφονταν κυρίως προς την αριστερά, αλλά δεν γλύτωσαν ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, ούτε στρατιωτικοί, που αντιστάθηκαν. Σύμβολα ηρωϊσμού ο Αλέκος Παναγούλης και ο Σπύρος Μουστακλής.

    Ο «πολιτισμός» της χούντας ήταν μια φωτισμένη με «νέον» βιτρίνα μιας χώρας «ευτυχισμένης» με δαντελένια ακρογιάλια και ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, μόνο που «πίσω» από τον ήλιο βασίλευε ο φόβος και η σιωπή, οι δύο φοβερές μυλόπετρες που άλεθαν ψυχές και συνειδήσεις, ώστε να «αναπαράγεται» εσαεί ο «παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος» που κοιτάζει την «δουλίτσα» του και δεν «ανακατεύεται», αναφέρει ο συντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γ. Μηλιώνης.

    Το τείχος της αποδοκιμασίας και η διεθνής κατακραυγή από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα διεθνή φόρα γκρέμισαν τη χούντα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεωνίδας Κύρκος, η ζωντανή ιστορία της ανανέωσης του Κομμουνιστικού Κινήματος στη χώρα.

    "Οι καταγγελίες για διωγμούς και βασανιστήρια των δημοκρατικών είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και όσο παρατεινόταν αυτή η κατάσταση, πύκνωναν οι διεθνείς αντιδράσεις. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το Πολυτεχνείο, κορυφαία εκδήλωση κατά της δικτατορίας, και δεν μπορούσε πια να προχωρήσει άλλο. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το προδοτικό πραξικόπημα της Κύπρου", υπογραμμίζει ο Λ. Κύρκος.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Δράσεις κατά του καρκίνου

    Συγκρότηση και ενεργοποίηση των ογκολογικών επιτροπών των νοσοκομείων, θεσμοθέτηση θεραπευτικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων για τη θεραπεία του καρκίνου, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, οργάνωση Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προμήθεια από το ΕΣΥ της κατάλληλης σύγχρονης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης και παρουσιάστηκαν χθες σε επιστημονική ημερίδα.

    Τη δέσμευση της πολιτείας στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και την πρόληψη των νόσων, και όχι μόνο στη θεραπεία της ασθένειας, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που άνοιξε και τις εργασίες της ημερίδας.

    «Οι δράσεις, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, θέτουν ως προτεραιότητα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας» είπε κατά την ομιλία του στην ημερίδα Εξειδίκευσης για το Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης.

    Ο κ. Αηδόνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναφέρθηκε στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα πρόσφατων ερευνών και επιδημιολογικών μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες, όπου αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα των πολιτών. Επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο όσων ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.

    Αμέσως μετά το Πάσχα, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια πρόληψης του καρκίνου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα πρόληψης, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

    Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προβλέπεται η πρόσκληση 60.000 γυναικών σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας. Στο Εθνικό Πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν σε πρώτη φάση έξι νοσοκομεία της χώρας, τα κυτταρολογικά εργαστήρια των οποίων θα εξετάζουν τα δείγματα. Στη δεύτερη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων στόχος θα είναι η εξέταση του συνόλου των γυναικών της χώρας, του επιστημονικά προβλεπόμενου συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Νέος επενδυτικός νόμος

    Aρχίζει αύριο η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τα καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακής συνοχής, τεχνολογικής ανάπτυξης και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων άνω των 50 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τα επενδυτικά τους σχέδια για υπαγωγή στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του επενδυτικού νόμου, καταρχήν ηλεκτρονικά και κατόπιν σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

    Επίσης, στα μέσα Μαΐου αναμένεται η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων και τα σχέδια συνέργειας και δικτύωσης (clusters). Η υποβολή για τα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκ. ευρώ ξεκινά αύριο και διαρκεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη προκήρυξη για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων στο νέο επενδυτικό νόμο είναι ύψους 2,24 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών και 800 εκ. ευρώ επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (για το πρώτο εξάμηνο του 2011, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών καθεστώτων).

    Οι επενδυτές καλούνται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου, όπως οι φοροαπαλλαγές, οι επιχορηγήσεις, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και η ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση, μέσω του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.).

    Κάθε υποψήφιος επενδυτής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησής του μέσω διαδικτύου. Τα έγγραφα που απαιτούνται από τους υποψήφιους επενδυτές είναι πολύ λιγότερα και τυποποιημένα, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα για ουσιαστικό έλεγχο με αντικειμενικά κριτήρια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Έπεσε στην Α2 η ΑΕΚ

    Μόλις δεκαέξι ημέρες μετά την επέτειο των 43 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η ομάδα μπάσκετ ανδρών της ΑΕΚ βιώνει την πιο μελανή σελίδα της: Η 20η Απριλίου 2011 «γράφτηκε» στην ιστορία ως ημερομηνία αποχαιρετισμού του πρώτου τη τάξει πρωταθλήματος.

    Η ομάδα των μεγάλων μπασκετμπολιστών, Αμερικάνου, Τρόντζου, Ζούπα, Βασιλειάδη και των άλλων παιδιών που στις 4 Απριλίου του 1968 επικράτησε 89-82 της Σλάβιας Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χαρίζοντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο ελληνικό μπάσκετ, από τη νέα σεζόν θα ανήκει στην Α2... ενώ είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει μία ακόμη κατηγορία και να συμμετάσχει στη Β΄ Εθνική, λόγω των υπέρογκων χρεών της ΚΑΕ.

    Με 8 νίκες - 18 ήττες και 34 βαθμούς συνολικά η ΑΕΚ τερμάτισε στη 13η και προτελευταία θέση της κανονικής περιόδου στην Α1.

    Τα ζευγάρια των πλέι οφ μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου έχουν ως εξής:

    Ολυμπιακός-Κολοσσός Ρόδου (1-8)

    Παναθηναϊκός-Περιστέρι (2-7)

    ΠΑΟΚ-Καβάλα (3-6)

    Άρης-Μαρούσι (4-5)

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2011 - 18:30:20 UTC