Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι
  • [02] ''Δεν θα υπάρξουν μειώσεις''
  • [03] Η Μονή του Σινά υπό την προστασία της ΕΕ
  • [04] Εισοδηματικό όριο στις μετεγγραφές
  • [05] "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας" ο»Ώ

  • [01] Στην Αθήνα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Την κοινωνική συνοχή ανέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα από την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπάι για ό,τι κάνει "προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ' αυτή τη μεγάλη μάχη", αλλά επισήμανε ότι "τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν" και πρόσθεσε: "Δώσαμε και δίνουμε".

    Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου ενώ παραχώρησαν από κοινού δηλώσεις στον Τύπο.

    Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Την πεποίθηση "ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και θα ανακάμψει", εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το " κλειδί" για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, είναι "να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν πέρυσι", καθώς όπως τονίζει "δεν υπάρζει άλλη βιώσιμη, εναλλακτική λύση".

    Αναφερόμενος στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνει ότι "στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις" και επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί πίστωση χρόνου, μέχρι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, ν' αρχίσουν να φέρνουν αποτελέσματα.

    Βέβαιος ότι "η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει" δηλώνει και ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ". Ο κ. Πισσαρίδης, τονίζει ότι " η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και προχωρά στο σωστό δρόμο".

    "Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι για τη χώρα μας υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και εφαρμόζεται. Στη σφαίρα της φαντασίας απέδωσε τις φημολογίες για αναδιάρθρωση και χρεοκοπία ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λούκα Κατσέλη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

    Επιπλέον, θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας προκειμένου οι βουλευτές - μέλη τους να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για τις πολιτικές πρωτοβουλίες των υπουργείων τους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ''Δεν θα υπάρξουν μειώσεις''

    Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, αλλά θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.

    Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που η ύφεση ήταν υψηλή (6,6%).

    Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ότι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο 5,1%.

    Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, αποκλείονται κατ' αρχήν οι μικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ' αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και που.

    Σε ότι αφορά τα καφενεία εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με "τεχνικά" παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παίγνιο με χρήματα (τζόγος).

    Επίσης στην ερώτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.

    Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ.

    Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    ΣυνολιΒ­κές προΒ­Β­Β­σφοΒ­ρές ύψους 4,758 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάΒ­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,81 φορές υποβλήθηκαν κατά σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του ελληνικου δημόσιο απο την οποια αντλήθηκαν τελικά 1,625 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα απο την προηγούμενη δημοπρασία.

    Ειδικότερα η απόδοση κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ διαμοΒ­ρφώΒ­θηκε στο 4,80%. Στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδουλου η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη σηερινή δημοπορασία ανήλθε σε 41%

    Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία το 2011. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 4,5% πέρυσι, και προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωσή του κατά 3% φέτος, ενώ εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε θετικό πρόσημο (1,1%) από το 2012. Παράλληλα ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.

    Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5%, ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η Μονή του Σινά υπό την προστασία της ΕΕ

    Η θέα σου κόβει την ανάσα. Ιδίως τη στιγμή που ο ήλιος ξεπροβάλλει για την πιο εντυπωσιακή ανατολή του κόσμου. Σε περίπου 2.300 μέτρα στην Αγία Κορυφή, στο όρος Χωρήβ στο Σινά, όπου ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές, η αίσθηση ότι αγγίζεις τον ουρανό μαζί με την καινούργια μέρα του Θεού κάνει πάνω από 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο να θέλουν να ζήσουν αυτή τη μαγική στιγμή. Από πάνω φαίνεται σαν σπιρτόκουτο η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, μέσα στα τείχη που έκτισε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα και από το 2004 αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ενώ για πρώτη φορά, με αναπτυξιακά έργα, έθεσε υπό την προστασία της και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ανάβαση, πολύ δύσκολη, ξεκινά από τη Μονή στις τεσσεράμισι τα ξημερώματα, με φακούς και διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες. Αλλά, όλοι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο. Το ίδιο πίστεψε και η ΕΕ, που με μία γερή χρηματοδότηση, αποφάσισε να εντάξει στα αναπτυξιακά προγράμματά της και τον μοναδικό αυτό τόπο της Χριστιανοσύνης. Από εδώ και στο εξής οι αναβάτες θα βρίσκουν να τους περιμένει ένας φιλόξενος χώρος για να προσκυνήσουν ή να ξαποστάσουν. Τα ερείπια, η αίσθηση της εγκατάλειψης, η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής στο χώρο για την «πολιτισμένη» και ασφαλή διέλευση χιλιάδων ανθρώπων είναι πλέον παρελθόν. Αναστηλωμένη η παλιά Βασιλική, το μικρό τζαμί και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, αλλά και τουαλέτες, καθώς επίσης και τοιχάκια ή κάγκελα στον περιβάλλοντα χώρο και στα επικίνδυνα σημεία του μονοπατιού, δίνουν νέα διάσταση στο ιερό βουνό του Χωρήβ.

    Το έργο «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής» παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς. Ήταν το 2007 όταν η Μονή του Σινά επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 860 προτάσεις που υποβλήθηκαν, στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΕ διαθέτοντας 22 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στη Χερσόνησο του Ν. Σινά.

    Η Αγ. Αικατερίνη είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο με αδιάκοπη πνευματική ζωή 17 αιώνων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εισοδηματικό όριο στις μετεγγραφές

    Οικονομικό όριο στο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής, παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ενώ δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, με στόχο τον περιορισμό των μετεγγραφών στα κεντρικά Ιδρύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

    Πρόσφατα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που αφορούν τις μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών. Επίσης το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αναμένεται ότι για εφέτος θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εισακτέων, αλλά κυρίως θα υπάρχει καλύτερη κατανομή ώστε να μη συνωστίζονται εισακτέοι σε τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων που δεν έχουν πλέον περιθώριο απορρόφησης φοιτητών και σπουδαστών.

    Τέλος, κατατίθεται και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή επαναφορά της παλαιάς "πέμπτης" δέσμης. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας"

    Με παιδικές φωνές γέμισε το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μαθητές από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να δουν τις ιέρειες της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας σε χοροθέατρο μέσα στο αρχαίο μνημείο και την ιστορία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων να ζωντανεύει μπροστά τους.

    Λίγο πριν τα Special Olympics που θα φιλοξενήσει η χώρα μας το καλοκαίρι οι μαθητές που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο μυήθηκαν στο ολυμπιακό ιδεώδες και τις αξίες του εθελοντισμού και τους αθλητισμού.

    Το πρόγραμμα "Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας" με τίτλο: "Οι Ολυμπιακοί Αγώνεςβ¦ Αθήνα 6 Απριλίου 1896", διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας στοχεύοντας στην προώθηση του ολυμπιακού ιδεώδους.

    Στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο βρέθηκαν εκτός από τους μαθητές, ολυμπιονίκες, μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής και αθλητές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2011 - 12:30:20 UTC