Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η «Πρώτη Λέξη» του Βασίλη Αλεξάκη
  • [02] Συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η εκροή καταθέσεων
  • [03] Μέχρι 6 Μαΐου η ανταλλαγή παλαιών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ
  • [04] "Διεθνής προβολή"
  • [05] "Ο πρώτος υπολογιστής" ο»Ώ

  • [01] Η «Πρώτη Λέξη» του Βασίλη Αλεξάκη

    «Η πρώτη λέξη», είναι ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη, από τις εκδόσεις Εξάντας, που παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας σε φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αφηγούμενος γλαφυρά τις περιπέτειες της γέννησης του βιβλίου, τη βαθιά ανάγκη του για το γράψιμο, αλλά και τα άγχη που φυτρώνουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και φεύγουν με ένα παραμύθι.

    Το βιβλίο, που ήταν υποψήφιο στη Γαλλία για τα λογοτεχνικά βραβεία Goncourt και Renaudot, είναι μια στοχαστική περιπλάνηση στην έννοια της γλώσσας αλλά και της απώλειας, του πένθους, που βιώνεται ελεγειακά χωρίς εξάρσεις, σε μια αέναη συνομιλία με τους αγαπημένους, που έφυγαν κι όμως δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

    Η γλώσσα, ή μάλλον οι γλώσσες, είναι το πανταχού παρόν θέμα στα βιβλία του Αλεξάκη, εγκαθιδρύοντας δεσμούς μεταξύ καταγωγής, ανθρώπων και λέξεων. Ο ίδιος, γράφοντας το βιβλίο του «Ξένες Λέξεις» (2002), έμαθε να μιλάει σάνγκο τη γλώσσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

    Για την «Πρώτη Λέξη», όπου η αφηγήτρια αποφασίζει να ανακαλύψει την πρώτη λέξη, ώστε να απαντήσει στο ερώτημα που βασάνιζε τον αδελφό της Μιλτιάδη, πριν πεθάνει, ο συγγραφέας συζήτησε με καμιά 50αριά πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές, νευροψυχιάτρους, γλωσσολόγους, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Αργεντινή και την Τουρκία, που μοιράστηκαν γενναιόδωρα μαζί του τις γνώσεις τους. Διακριτική, πλην αποφασιστικής σημασίας, η φιγούρα της κωφής Όντρεϊ στο βιβλίο του, καθώς, όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, «οι παλαιοντολόγοι θεωρούν ότι οι χειρονομίες ως γλώσσα προηγήθηκαν των λέξεων και η νοηματική, διαφορετική σε κάθε χώρα, ήταν η πρώτη γλώσσα του ανθρώπου».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η εκροή καταθέσεων

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν από τις τράπεζες 2,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να περιοριστεί στα 201,2 δισ. ευρώ, από 208,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

    Συνολικά, από την αρχή του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Η διεύθυνση μελετών της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι καταθέσεις θα μειωθούν συνολικά κατά 8%.

    Η μεγαλύτερη μείωση τον Φεβρουάριο παρατηρείται στις καταθέσεις των νοικοκυριών κατά 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στα 169 δισ. ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις καταθέσεις τους κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μέχρι 6 Μαΐου η ανταλλαγή παλαιών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ

    Παρατείνεται μέχρι τις 6 Μαΐου η προθεσμία ανταλλαγής των παλαιών εισιτηρίων και θα πραγματοποιείται στα γραφεία του ΟΑΣΑ, Μετσόβου 25, από τις 08:00 μέχρι τις 14:00, τις εργάσιμες ημέρες.

    Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα, η ανταλλαγή των εισιτηρίων θα γίνεται και στον σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, τις εργάσιμες ημέρες.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Διεθνής προβολή"

    Ανοιξιάτικο και διευρυμένο φέτος το τετραήμερο ραντεβού συγγραφέων, εκδοτών, φιλολόγων και επιστημόνων στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που ξεκινά στις 5 Μαϊου στην Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 210 προσωπικοτήτων από ολόκληρο το εκδοτικό φάσμα.

    «Ποτέ η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν αγκάλιασε όσο αυτή την χρονιά, την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    «Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης του θεσμού. Θέλουμε η έκθεση να μείνει στη Θεσσαλονίκη και να είναι ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι του βιβλίου και του πολιτισμού έρχονται για ενεργό διάλογο. Η έκθεση πρέπει να γίνει χώρος διεθνούς προβολής της πόλης".

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υποστήριξη που προσφέρει στη διοργάνωση ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

    «Ο δήμαρχος προσπαθεί να ξαναγίνει η πόλη ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών και καλλιτεχνικών ρευμάτων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος.

    «Στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχει το σύνολο του εκδοτικού κόσμου της χώρας», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος και τόνισε πως:

    «Ελπίζουμε από του χρόνου η έκθεση να μην είναι ένα γεγονός που γίνεται μόνο μερικές μέρες τον Μάιο αλλά να είναι μια δραστηριότητα που συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια του χρόνου».

    Εξέχουσα θέση στην έκθεση θα έχουν και οι νέες τεχνολογίες.

    «Το ψηφιακό βιβλίο θα έχει τη θέση που του ανήκει στην έκθεση», δήλωσε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού κέντρου Βιβλίου και διευθύντρια της ΔΕΒΘ.

    Τιμώμενες είναι φέτος οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του «Μαγκρέμπ» με την σημαντική παρουσία του Αλγερινού Μαλέκ Σεμπέλ, από τις σημαντικότερες φωνές της Αλγερίας. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το "Χίλιες και Μια Νύχτες", το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας και ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ο πρώτος υπολογιστής"

    Τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, όπως υποστηρίζει ο κρητικός ερευνητής αιγαιακών γραφών, Μηνάς Τσικριτσής.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μινωικό αντικείμενο, που είχε βρεθεί το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας, προηγήθηκε του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» κατά 1.400 χρόνια και είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην Ιστορία και μάλιστα φορητός.

    «Αναζητώντας μινωικά ευρήματα με αστρονομικές απεικονίσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εντοπίσαμε μια λίθινη μήτρα από την περιοχή του Παλαίκαστρου Σητείας. Στην μήτρα αυτή είχαν αναφερθεί ο Στέφανος Ξανθουδίδης και ο Άρθουρ Έβανς, σημειώνοντας ότι τα ανάγλυφα σύμβολα που εμφανίζονται στην επιφάνεια της μήτρας συσχετίζονται με τον Ήλιο και τη Σελήνη», τονίζει ο κ. Τσικριτσής.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κρητικός ερευνητής αφού πρώτα αναλύθηκε η ανάγλυφη απεικόνιση του ακτινωτού δίσκου στο δεξιό μέρος της μήτρας αυτής, στη συνέχεια τεκμηριώθηκε η χρήση αυτού, ως μήτρα για την κατασκευή ενός μηχανισμού, που χρησίμευε ως αναλογικός υπολογιστής προσδιορισμού εκλείψεων. Ταυτόχρονα εξετάσθηκαν οι χρήσεις του μηχανισμού ως ηλιακό ρολόι και ως όργανο υπολογισμού γεωγραφικού πλάτους.

    «Η κατασκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει την ώρα και το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου αν χρησιμοποιήσουμε τα τρία εργαλεία, δύο βελόνες κι έναν διαβήτη, που υπάρχουν στην μήτρα πάνω από το δίσκο», τονίζει ο κ. Τσικριτσής και εξηγεί: «Ο ακτινωτός δίσκος έχει στην περιφέρεια 25 τριγωνικά σχήματα αν τα αριθμήσουμε ανά μισή ώρα και τοποθετήσουμε μία βελόνα κάθετα στο κεντρικό βαθούλωμα και προσανατολίσουμε τον κεντρικό σταυρό σε βορρά - νότο, τότε η σκιά της βελόνας δείχνει το σημείο του ακτινωτού δίσκου που αντιστοιχεί στην ώρα της παρατήρησης. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ημερήσιο ηλιακό ρολόι χειρός (12,5ωρών). Από αυτή τη χρήση προκύπτει ότι η ώρα αντιστοιχεί σε περίπου 58 λεπτά, πολύ κοντά στην ώρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Θεωρώντας ότι ένας τριγωνικός δείκτης (ακτινωτό τμήμα) αντιστοιχεί σε περίπου μισή ώρα, οι πέντε κουκίδες που υπάρχουν πάνω σε κάθε τριγωνικό δείκτη χωρίζουν αυτόν σε 5 μικρότερες μονάδες χρόνου, διάρκειας περίπου 6 σημερινών λεπτών».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2011 - 16:30:26 UTC