Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία από τους αντιδραστήρες
  • [02] Αρχές Απριλίου ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων
  • [03] Οι κίνδυνοι από την αϋπνία
  • [04] Νέες εναέριες επιθέσεις στη Λιβύη
  • [05] "Κανένας λόγος ανησυχίας" ο»Ώ

  • [01] Ανησυχία από τους αντιδραστήρες

    Λευκός καπνός εθεάθη να υψώνεται σήμερα πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, μερικές ώρες αφότου γκρίζος καπνός είχε θεαθεί πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, γεγονός που είχε προκαλέσει την απομάκρυνση ορισμένων εργατών.

    Τα μέσα ενημέρωσης και η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας έκαναν γνωστό πως σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, ο οποίος θεωρείται πιο επικίνδυνος επειδή χρησιμοποιεί πλουτώνιο.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

    Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου και καίσιου, αλλά σε αναλογίες κατώτερες από τα νόμιμα όρια, βρέθηκαν επίσης το Σάββατο στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και στα περίχωρά του.

    Επίπεδο ραδιενεργού ιωδίου τριπλάσιο από το νόμιμο όριο εντοπίσθηκε σήμερα στο νερό ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό.

    Ο Εντάνο δήλωσε πως η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco), θα πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες που πλήττονται από τη διακοπή της διανομής των προϊόντων τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αρχές Απριλίου ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

    "Στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος, γι' αυτό χρειάζεται η οργάνωση", τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

    Δεν οικοδομήσαμε, ένα σύστημα βάσει των αναγκών του πολίτη και έτσι κατακερματίστηκαν οι δυνάμεις με αποτέλεσμα τεχνικές ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα.

    "Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης", είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την 1η Ιουλίου θα υπάρχει η απόφαση.

    Οτιδήποτε ακούγεται ή γράφεται περί αυτού, είπε, δεν ισχύει και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση. Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Οι κίνδυνοι από την αϋπνία

    Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο καταγράφεται πιο συχνά στις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό, που προσεγγίζει το 50%.

    Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης, τόσο του κοινού, όσο και των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, για τη σημασία του επαρκούς, σε ποσότητα και ικανοποιητικής ποιότητας, ύπνου.

    Παρότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι, ενώ υποφέρουν, δεν γνωρίζουν από πού να ζητήσουν βοήθεια και δεν έχουν ποτέ κάνει κάτι για νβ απαλλαγούν από το πρόβλημα.

    Σήμερα, διατίθενται διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της αϋπνίας. Υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική, και μη, αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να χορηγείται από ειδικευμένους ιατρούς.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία. Αυτά είναι:

  • Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 210-7289324

  • Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, τηλ.: 210-7710012

  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ.: 210-7236743

  • Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-8043203

  • Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-7236743

  • Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-358278

  • Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-493500

  • Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.:2810-394824

  • Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ.: 2410-301193

    Έφη Φουσέκη

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέες εναέριες επιθέσεις στη Λιβύη

    Επαναλαμβάνονται από το πρωί οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη. Μέχρι τα ξημερώματα συνεχίσθηκε το μπαράζ βομβαρδισμών και οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Λιβύης από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις. Έχουν πληγεί κυβερνητικά κτίρια και στρατιωτικοί στόχοι στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

    Ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας από τους γιούς του Καντάφι, που είχε τραυματισθεί υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην Μιζουράτα ανέφερε ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους στην πόλη ως "ανθρώπινες ασπίδες", ενώ κάτοικος δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες την Κυριακή.

    Οι λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

    Η Ιταλία αρνείται ότι διεξάγεται "πόλεμος" στη Λιβύη και εκφράζει σκεπτικισμό για τις επιχειρήσεις, όπως και η Γερμανία και η Κύπρος. Η Βρετανία, η Φινλανδία και η Ισπανία απορρίπτουν τις επικρίσεις.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών "οντοτήτων" και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, ένδεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ' ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα --περιλαμβανομένου του ίδιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι--, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει "παγώσει" η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

    Αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

    Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης.

    Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχολούν το ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι του οποίου, βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Real Fm" επισήμενε ότι, η κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης τηρεί ισορροπημένη στάση που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης, όπως εξ αρχής είχε πει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη σύνοδο του Παρισιού υπό τον Γάλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα παρέχει υποστηρικτικού χαρακτήρα διευκολύνσεις σε φίλες ή σύμμαχες χώρες και δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

    Εκτινάχθηκαν, σήμερα, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου,λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Κανένας λόγος ανησυχίας"

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα σχετικά με εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό. Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην κάμερα του ΑΠΕ - ΜΠΕ,. το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει και προειδοποιεί για επικίνδυνα τρόφιμα.

    «Εισάγουμε από την Ιαπωνία κυρίως ψαρικά, όπως ο τόνος και διάφορες σάλτσες. Υπάρχει όμως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το οποίο σημαίνει ότι αν σε μια χώρα της Ε.Ε, όπως π.χ. η Ολλανδία μπουν είτε ζωοτροφές είτε αγροτικά προϊόντα μολυσμένα με ραδιενέργεια, θα το εντοπίσουν οι ολλανδικές αρχές και μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα ενημερώσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.

    «Για συσκευές όπως αυτοκίνητα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη, καλά θα κάνουν οι παραλήπτες αν αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από τα σημεία εισόδου, να τα παρακολουθήσουν οι ίδιοι, να τους κάνουν ένα πλύσιμο με γάντια και στη συνέχεια να απομακρύνουν τόσο τα γάντια όσο και το υλικό πλυσίματος», τονίζει ο κ. Κατσαρός.

    Στη χώρα μας από τις 14 Μαρτίου, οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα κυρίως αλιεύματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου.

    Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την Ιαπωνία και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» για έλεγχο.

    Μέτρα για τη ραδιενέργεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πάρει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα" δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης.

    Από τις 14 Μαρτίου οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα κυρίως αλιεύματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή FAO 61 και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου. Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την περιοχή αυτή και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 13:30:21 UTC