Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"
  • [02] «Σύμφωνο για το Ευρώ» για την κρίση χρέους
  • [03] Κόντρα ΚΚΕ -ΣΥΝ για την επιτροπή ελέγχου του χρέους
  • [04] Αντ.Σαμαράς: "Δέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"
  • [05] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • [06] ΕΕ: "Ο Καντάφι πρέπει να φύγει" ο»Ώ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Οχι νέα μέτρα"

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

    «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

    «Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

    «Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

    Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

    Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας και εκτίμησε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές» αν και δεν «πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας», αλλά θέτει ζήτημα «ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».

    «Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    "Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, «παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως».

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του "Συμφώνου για το Ευρώ", ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] «Σύμφωνο για το Ευρώ» για την κρίση χρέους

    Συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσιων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας θέτει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να εγκριθεί επί της αρχής από τους «17» ηγέτες της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με ένα σχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες του ευρώ επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών , προκειμένου να αποφύγουν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον. Οι «17» δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό.

    «Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο , σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

    Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διαβίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.

    Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα

    Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

    Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κόντρα ΚΚΕ -ΣΥΝ για την επιτροπή ελέγχου του χρέους

    Σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε επικριτική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόβλημα του χρέους, καθώς προκάλεσε την άμεση απάντηση του Συνασπισμού και ανταπάντηση του Περισσού.

    Χαρακτηριστική της οξύτητας της αντίδρασης του ΣΥΝ είναι η αποστροφή της δήλωσης του εκπροσώπου τύπου Π. Σκουρλέτη ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως εκτίθενται από το κόμμα του αποτελούν "ψιλά γράμματα για ένα δογματικό κομμουνιστικό κόμμα που θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό, όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία".

    Στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι "το ΚΚΕ έχει προ πολλού παραιτηθεί από τη βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων. Έτσι και τώρα, αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα μιας Επιτροπής Ελέγχου για τη δημιουργία του χρέους, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση".

    Το ΚΚΕ, συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης στη δήλωσή του αρκείται σε μια γενικόλογη καταγγελία του καπιταλισμού σωρεύοντας δυσαρέσκεια για την αξιοποιήσει άγνωστο πότε και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, σήμερα πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και τις συντηρητικές, αντικοινωνικές και ταξικές αλλαγές που προωθούνται. Πάνω στη βάση αυτών των προβλημάτων πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες, να υπάρξουν αιτήματα, να οικοδομηθούν συμμαχίες για αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθούν εναλλακτικές προτάσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την καπιταλιστική υπέρβαση.

    Απαντώντας, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μάκης Μαϊλης αναφέρει ότι "η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ έχει τόση αξία για το λαό, όση και η κριτική που ασκούσαν στο ΚΚΕ και πριν από 20 χρόνια για τη συνθήκη του Μάαστριχ, που ο λαός πληρώνει μέχρι και σήμερα με την υπογραφή και του ΣΥΝ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αντ.Σαμαράς: "Δέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"

    «Δεν ζητάμε κάθε τόσο εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, όπου ανέπτυξε και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή του μνημονίου και γιατί με την πολιτική της «βύθισε την χώρα σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς ύφεσης» χωρίς διέξοδο.

    Κατόπιν έδωσε το δικό του αδρό περίγραμμα, αυτό που το ονόμασε «διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη» λέγοντας ότι πρέπει, «πρώτον, να πολεμήσουμε την ύφεση με μέτρα μηχανικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους. Δεύτερον, μέτρα που εξασφαλίζουν ρευστότητα. Πριν απβ όλα, να δώσει το κράτος, κατά απόλυτη προτεραιότητα, αυτά που χρωστά στις επιχειρήσεις. Τρίτον, μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Τέταρτον, να μειώσουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι εκείνο που επιβαρύνει κυρίως την ανταγωνιστικότητα. Πέμπτον, να τολμήσουμε όλες εκείνες τις αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία και κυρίως θα πλήξουν τη γραφειοκρατία και έκτον, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα - όχι να την τιμωρούμε. Και κάτι τελευταίο: Κλαδικά Αναπτυξιακά προγράμματα».

    «Όλα αυτά, που σας ανέφερα, μόνον ενδεικτικά, σκιαγραφούν μια στρατηγική με τρία σκέλη» είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας, «Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, ώστε να μειωθεί πραγματικά και γρήγορα το ίδιο το έλλειμμα. Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να ανακόψουμε τη ολέθρια δυναμική ελλειμμάτων-χρέους, που έχει ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο. Δεν σταματάμε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος. Αλλά το κάνουμε με «στοχευμένους» τρόπους, όχι με «οριζόντιες» περικοπές και «οριζόντιες» φοροεπιδρομές. Εδώ η φράση κλειδί είναι:«Στοχευμένα, όχι οριζόντια».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο. Δεν βιαζόμαστε να «αρπάξουμε» την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα. Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την Πατρίδα μας».

    «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί, προς ώρας, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Εξάλλου, οι φόβοι για πυρηνικό δυστύχημα ενισχύονται, καθώς σήμερα σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1. Tο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ μεταδίδει εικόνες που δείχνουν τη στέγη και τοίχους του κτιρίου του αντιδραστήρα να έχουν καταρρεύσει.

    Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον αντιδραστήρα, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, ανάφερε το πρακτορείο Κιόντο. Ωστόσο, στη συνέχεια τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς μειώθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμούς εργαζομένων, ενώ οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 20 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα.

    Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νο1 είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό.

    Στο μεταξύ, μετά την κύρια δόνηση, καταγράφηκαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως έως και 6,8 Ρίχτερ, ενώ ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.

    Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.

    Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

    Παλιρροϊκά κύματα σε Καλιφόρνια και Όρεγκον

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα.

    Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

    Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.

    Στο μεταξύ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητά έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει να φωτογραφίσει το τσουνάμι μαζί με δύο φίλους του κοντά στο Κρέσεντ Σίτι αλλά παρασύρθηκε από τα κύματα στα ανοικτά. Οι άλλοι δύο άνδρες κατάφεραν να σωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

    Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν και στο Όρεγκον, ειδικά στο Μπρούκινγκς Χάρμπορ.

    Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές

    Ο σεισμός και το τσουνάμι που χτύπησαν την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

    "Στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή", τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαζάχος.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] ΕΕ: "Ο Καντάφι πρέπει να φύγει"

    Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τον συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

    «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

    Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μελετήσουν "όλες οι δυνατές περιπτώσεις" για "να προστατευθεί ο πληθυσμός" της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια "σαφής" νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή, τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ υποστήριξε τη δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, μερικές από αυτές μέσα στη Λιβύη.

    "Σκεπτική" απέναντι σε μία στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ επιβολή κυρώσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον.

    Η ΕΕ έχει δείξει κοινή στάση και φωνή για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη και του καθεστώτος και λαμβάνει αποφάσεις για ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στη σημερινή μεταφορά τριών Ολλανδών πολιτών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ολλανδία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Ολλανδός ομόλογός του, του μετέφερε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις ευχαριστίες ολόκληρου του ολλανδικού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή αυτή επιχείρηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2011 - 11:30:22 UTC