Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βομβαρδισμός πετρελαϊκών εγκαταστάσεων
  • [02] Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός
  • [03] Σταμάτησαν την απεργία πείνας
  • [04] "Θετική προσέγγιση"
  • [05] Ιστορική Θεσσαλονίκη ο»Ώ

  • [01] Βομβαρδισμός πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

    Από εδάφους και αέρος, επιτίθεται στην Ζαουίγια και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις, ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

    Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε "υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα" ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ.

    Την ίδια ώρα ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη κατηγορούσε τον Καντάφι ότι παίζει "βρώμικο παιγνίδι" πλήττοντας τους πετρελαιαγωγούς.

    Στο μεταξύ, απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν την Τετάρτη αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    Το μεσημέρι, λιβυκό πολιτικό αεροσκάφος εισήλθε και εξήλθε νόμιμα από το ελληνικό FIR, με προορισμό το Κάϊρο.

    Ο πιλότος του αεροσκάφους κατέθεσε κανονικά, ως όφειλε, σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι απογειώθηκε από την Τρίπολη της Λιβύης και είχε προορισμό το Κάϊρο της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιους είχε επιβάτες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

    Σταδιακή βελτίωση του καιρού σημειώνεται από το μεσημέρι. Ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπου η κακοκαιρία παρουσιάζει ύφεση.

    Από τις χιονοπτώσεις προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση, σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Μερική άρση του απαγορευτικού του απόπλου μετά την εξασθένηση των ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ από τον Πειραιά φεύγουν μόνο τα πλοία για την Κρήτη. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Στις υπόλοιπες περιοχές τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σταμάτησαν την απεργία πείνας

    Σταμάτησαν την απεργία πείνας, που διένυε σήμερα την 44η μέρα της, οι μετανάστες του μεγάρου Υπατία, καθώς αποφάσισαν να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες τους διατυπώθηκαν σήμερα στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, Υγείας, Αν. Λοβέρδο και την υφυπουργό Εργασίας, Άν. Νταλάρα.

    Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, έκριναν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους.

    «Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300.

    Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα μείνουν στο κτίριο Υπατία έως ότου επανέλθουν όλοι οι ομοεθνείς τους από τα νοσοκομεία.

    Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύη ο Πέτρος Γιώτης δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας. Γι αυτή τη νίκη πρέπει να είναι περήφανη και η ελληνική εργατική τάξη».

    Στο μεταξύ, προθεσμία για να δικαστούν την Παρασκευή έλαβαν από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο οι δύο γυναίκες συνοδοί των μεταναστών-απεργών πείνας, που συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελίες του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του "Ερυθρού Σταυρού".

    Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη τελεσθείσα διά παραλείψεως κατά συναυτουργία και παράνομη βία, καθώς φέρονται να εμπόδισαν τους μετανάστες να λάβουν τροφή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Θετική προσέγγιση"

    Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

    Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, πέρυσι τον Μάιο, με την επίσκεψη Ερντογάν, μέσα από το οποίο προωθείται η συνεργασία σε πολλούς τομείς , μεταξύ των οποίων η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η άμυνα. Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, είχαμε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ένα χειροπιαστό παράδειγμα ενίσχυσης της συνεργασίας.

    Ερωτηθείς για την «αβλαβή διέλευση» των τουρκικών πλοίων, πολύ κοντά από τις ελληνικές ακτές, απάντησε ότι «δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Ελλάδας».

    Ως προς το casus belli, είπε ότι αφ' ενός δεν αναγράφεται έτσι στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αφ' ετέρου, αποτελεί απάντηση στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, που έδινε την άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει 12 μίλια χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε δε ότι αύριο κιόλας αν αποφασίσουν τα δύο κοινοβούλια να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις, αυτό μπορεί να γίνει.

    Η σχετική διατύπωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση, η Εθνοσυνέλευση δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

    Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία άνοιξε την πρόσβαση το 2003 μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο, υπογράμμισε, επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ιστορική Θεσσαλονίκη

    Για την πλούσια σε ιστορικά κτίρια πόλη αλλά και για πολλά παράδοξα που συνθέτουν το σύγχρονο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Χατζηγώγας.

    Κτίρια με ιστορική και αισθητική αξία και σημασία "χάνονται" ανάμεσα σε μεταγενέστερα, ογκωδέστερα και άχρωμα κτίρια της "νοοτροπίας της αντιπαροχής". Η ποικιλία του κτιριακού πλούτου είναι τόσο μεγάλη και πολύτιμη, που - όπως τονίζει - "συναγωνίζεται επάξια τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης". Μεγάλη, όμως, είναι και η ασυνέχεια και η διάσπαση προοπτικής τους.

    Η αισθητική και η λειτουργία της πόλης, ιδιαίτερα στο κέντρο, όπου διασταυρώνονται ρυθμοί διαφόρων αρχιτεκτονικών εποχών και νοοτροπιών προσβάλλεται και από μια σειρά αυθαιρεσίες και εμπόδια: ογκώδη περίπτερα στις γωνίες των δρόμων και μπροστά από αρχαία και παραδοσιακά κτίρια, μπροστά από στοές, φωτεινές επιγραφές καταστημάτων, πινακίδες, κολώνες, αυθαίρετες κατασκευές, που δίνουν τη "χαριστική βολή" στην προοπτική των δρόμων και των οικοδομικών τετραγώνων.

    Ένα μόνο μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της "χαοτικής" πολεοδόμησης, που έχει συντελεστεί διαχρονικά στον αστικό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα στο κέντρο, είναι η συμβολή των οδών Κομνηνών με Καλαποθάκη, όπου συνυπάρχουν - δυστυχώς, κάθε άλλο παρά αρμονικά - κτίρια τεσσάρων αρχιτεκτονικών ρυθμών, γύρω από ένα σταυροδρόμι, που δεν καταλήγει πουθενά! Θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με το σχέδιο του Εμπράρ, να τελειώνει στην πλατεία Αριστοτέλους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2011 - 17:30:24 UTC