Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποβάθμιση έξι τραπεζών
  • [02] Αναγκαία η εξεύρεση λύσης στη Λιβύη
  • [03] Εγκληματικότητα νέων
  • [04] Εντατικοί έλεγχοι
  • [05] Πρεμιέρα στο Μέγαρο ο»Ώ

  • [01] Υποβάθμιση έξι τραπεζών

    Στην υποβάθμιση εξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

    Όπως ανακοίνωσε, η υποβάθμιση αφορά τόσο τις καταθέσεις όσο και το χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, από Ba1 σε Ba3, EFG Eurobank Ergasias από Ba1 σε Ba3, Alpha Bank από Ba1 σε Ba3, Τράπεζα Πειραιώς από Ba1 σε Ba3, Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος από Ba2 σε Β1 και Τράπεζα Αττικής από Ba2 σε Β1.

    Οι προοπτικές (outlook) για το σύνολο των παραπάνω τραπεζών είναι αρνητικές, σημειώνει η Moody's στην ίδια ανακοίνωση.

    Οι υποβαθμίσεις αυτές σημειώνονται υπο το φως της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από Ba1 σε Β1 από τον ίδιο Οίκο αλλά και των εκτιμήσεων της Moody's σχετικά με την αυτόνομη χρηματοοικονομική ισχύ των παραπάνω τραπεζών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αναγκαία η εξεύρεση λύσης στη Λιβύη

    Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Λιβύη, έκαναν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ύστερα από πρωτοβουλία του δεύτερου.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αφού άκουσε τις απόψεις του για τα συμβαίνοντα στη χώρα, υπογράμμισε στον συνταγματάρχη Καντάφι τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε να αποφευχθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και της βίας που προκαλεί αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και εντείνει την πιθανότητα εμφυλίου.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της Λιβύης Jana, μετέδωσε νωρίτερα πως ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι προειδοποίησε, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εναντίον «οιασδήποτε επιβουλής» κατά της χώρας του.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως ο Καντάφι, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνδιάλεξης, προειδοποίησε πως «οιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη».

    «Η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη της Λιβύης και δύναται να διαβιβάσει τη συμβουλή αυτή στις χώρες της ΕΕ» αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Jana, χωρίς να προσθέτει άλλη λεπτομέρεια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για "αποικιοκρατική συνωμοσία" εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI. Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: "Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία".

    Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: "θα δούμε", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές "επισκέψεις" στην Ευρώπη, όταν "όλα αυτά τελειώσουν". Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εντείνει από χθες Τρίτη την πίεση εναντίον των αντικαθεστωτικών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Λιβύη, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει την επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως είναι σημαντικό αυτό να μην είναι μόνον μία προσπάθεια υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Η ίδια τόνισε επίσης πως έχει μεγάλη σημασία να λάβει ο ίδιος ο ΟΗΕ μία απόφαση για το τι θα πράξει αναφορικά με τη Λιβύη και όχι να το κάνουν οι ΗΠΑ.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη "άργησαν να αντιδράσουν" στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο "να μην κάνουν τίποτε" στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν". Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί "μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ", διευκρινίζει.

    Με άρματα μάχης και αεροσκάφη επιτίθενται στην Ζαουίγια, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη, όμως οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης, ανέφεραν δύο κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη "εξετάζεται", στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια "πρόωρη" κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ ξεκίνησαν, από χθες, να εποπτεύουν τη Λιβύη τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ 'AWACS'.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι αλ Αραμπίγια, ένας γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαάντι, σε συνέντευξή του, προέβλεψε ότι "η Λιβύη μπορεί να γίνει μία νέα Σομαλία, όπου οι φυλές θα πολεμούν η μία την άλλη".

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον Μουάμαρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εγκληματικότητα νέων

    Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει και στην Ελλάδα η παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Οι συνήθεις παραβάσεις που διαπράττουν ανήλικοι είναι η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών, οι κλοπές και η μαστροπεία.

    Ποσοστό 45% των ανηλίκων, που οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από πέντε έως 15 χρόνια.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μηνός (Οκτώβριος του 2009) διαπράχθηκαν 11 βιασμοί από παιδιά 15 και 16 χρόνων, ενώ τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου δύο 15χρονες μαθήτριες σκότωσαν, για 10 ευρώ 80χρονο στην Κερκίνη Σερρών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εντατικοί έλεγχοι

    Τάξη στο χάος που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα ετοιμάζεται να βάλει η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία Τάσος Αβραντίνης, εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν εντατικοί έλεγχοι όλων των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του χώρου που επιτρέπεται να καλύψουν με τραπεζοκαθίσματα.

    «Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουμε να σηκώνουμε τραπεζοκαθίσματα. Θα είμαστε αμείλικτοι στην τιμωρία για την κατάληψη του δημόσιου χώρου», τονίζει ο κ. Αβραντίνης και επισημαίνει ότι «θα πρέπει άμεσα να υπάρξει και νομοθετική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε οι άδειες, που χορηγούνται, να είναι για 3-5 χρόνια και όχι ετήσιες, όπως σήμερα, γεγονός που συμβάλλει στη διαιώνιση της παρανομίας».

    Ο κ. Αβραντίνης όμως είναι επιφορτισμένος για την επίλυση, λόγω της θέσεώς του, αλλά και των νέων καθηκόντων που έχει αναλάβει, ύστερα από την παραίτηση του αντιδημάρχου πολεοδομίας, Φώτη Προβατά, ενός σημαντικού όγκου προβλημάτων, που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη και ειδικότερα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και τις γύρω απβ αυτό υποβαθμισμένες γειτονιές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Πρεμιέρα στο Μέγαρο

    Ένα από τα αριστουργήματα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, η «Μαρία Στουάρντα» κάνει πρεμιέρα αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του βετεράνου Ιταλού σκηνοθέτη Πιερ Λουίτζι Πίτσι, που συνεργάζεται για τρίτη φορά με το Μέγαρο Μουσικής.

    Το λυρικό δράμα, σε δύο πράξεις του Ντονιτσέτι, με θέμα τη ζωή της Μαρίας, βασίλισσας της Σκωτίας, και της ισχυρής εξαδέλφης της βασίλισσας, Ελισάβετ Ι, βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Φρίντριχ φον Σίλερ (μετάφραση Andrea Maffei) σε λιμπρέτο του Τζιουζέππε Μπαρντάρι.

    Η όπερα, παραγωγή του Λυρικού Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου του 2008, ανεβαίνει για πέντε παραστάσεις (10, 12, 14, 16 & 18/3) στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», στο πλαίσιο της σειράς «Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής».

    Στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα βρίσκεται ο γνώριμος στο αθηναϊκό κοινό από την «Τραβιάτα» (2004), Ρίτσαρντ Μπόνινγκ.

    Τον ομώνυμο ρόλο στις δύο πρώτες παραστάσεις ερμηνεύει η διεθνούς φήμης Ιταλίδα σοπράνο Πατρίτσια Τσόφι, ενώ στις τρεις επόμενες τη «σκυτάλη» θα πάρει η νεαρή Ιρίνα Λούνγκου. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2011 - 9:30:18 UTC