Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Αντεπίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη
  • [03] Σε λευκό κλοιό η χώρα
  • [04] Τραγωδία στην Αγ. Βαρβάρα ο»Ώ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, πριν από την αναχώρησή του με πρώτο σταθμό το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά πληροφορίες, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 2.15 το μεσημέρι με τη Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 4.45 μ.μ. με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Σε συνέχεια των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, όπως αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 6:00 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και στις 7:00 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Άτυπη υπουργική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των Συνόδων Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου. "Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση "που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι διαμορφώνεται στην βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός και η διαχείριση του χρέους Ελλάδας-Ιρλανδίας και επανέλαβε επιτακτικά ότι "θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο-λύσης και εδώ θα δώσουμε την μάχη".

    Ως «εντελώς αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moodyβs, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αντεπίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη

    Αντεπιτέθηκαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, με πολλά θύματα να αναφέρονται σε διάφορα σημεία της Λιβύης, την ώρα που κυβερνητικό στέλεχος, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαντάλαχ Αζούς αλ Τάλχι, στην κρατική τηλεόραση ζήτησε "να γίνει διάλογος" με τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη, στα βορειο-ανατολικά.

    Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Εθνικό συμβούλιο, που τόνισε ότι "δεν συζητά με τον Καντάφι, τον γιό του Σαΐφ αλ Ισλάμ ή τον αλ Τάλχι, μετά από την αιματοχυσία".

    Βομβαρδίστηκε η πόλη Ρας Λανούφ, πετρελαϊκός κόμβος, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς πολίτες.

    Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελία του κινήματος της Λιβυκής νεολαίας, κυβερνητικοί έχουν πληρώσει κατοίκους στα γειτονικά χωριά με την πόλη αυτήν, ώστε να λάβουν θέσεις στα σπίτια και να επιτίθενται απ εκεί, πολιορκώντας την Ρας Λανούφ.

    Από τα δυτικά οι εξεγερμένοι προελαύνουν με δυσκολία προς τη Σίρτη, τη γεννέτειρα του Καντάφι με στόχο, απ'εκεί, να βαδίσουν και προς την Τρίπολη.

    Οι κυβερνητικοί επιχειρούν να ανακαταλάβουν πόλεις υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

    Η Μπιν Ζαουάντ, περίπου 100 χλμ.απ τη Σίρτη, δεν ανακαταλήφθηκε απ τους εξεγερμένους, που έχασαν οκτώ άντρες στην προσπάθεια της ανακατάληψης.

    Ο Σαλάχ Μπάντι, ο επικεφαλής των εξεγερμένων στη Μισράτα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι τη σημερινή μέρα μάχες δεν έγιναν, όμως τη νύκτα της Κυριακής έγιναν κι είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 στρατιώτες του Καντάφι και μισθοφόροι, αλλά και 17 εξεγερμένοι, όπως κι ένα δίχρονο κορίτσι. Αργά την Κυριακή εισέβαλαν στη Μισράτα 42 στρατιωτικά οχήματα, μαζί με 7 άρματα μάχης, που όμως απωθήθηκαν.

    Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη να πλημμυριστεί με λίβυους πρόσφυγες, εάν καταρρεύσει το καθεστώς του, κατήγγειλε το Εθνικό συμβούλιο. Καταγγέλεται ότι στις ακτές στο ύψος της Μισράτα, στην αλ Κουμ συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί έβαλαν αναγκαστικά σε πλοιάρια 200 εργάτες (170 Αφρικανούς, 30 Αιγύπτιους) και διέταξαν να κατευθυνθούν στη νότια Ευρώπη.

    Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την ενίσχυση με το ποσό των 15 εκ. δολαρίων ανθρωπιστικών οργανώσεων που συνδράμουν τους Λίβυους.

    Ο ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλα 160 εκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ίδιες ανάγκες τις 90 ερχόμενες ημέρες.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατέστησε σήμερα σαφές ότι "η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει στον Καντάφι να συνεχίσει τις επιθέσεις του κατά των εξεγερμένων".

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι "το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη".

    Αντίθετη είναι η Ρωσία με οιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σε λευκό κλοιό η χώρα

    Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα και την Τετάρτη θα χιονίζει ακόμα και στην πόλη της Αθήνας. Ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και στη βόρεια Αττική, με αποτέλεσμα να είναι κλειστός ο δρόμος στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω.

    Υπνόσακους, κουβέρτες και ζεστό ρόφημα (τσάι) θα διαθέτει σήμερα σε άστεγους η κινητή μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ενώ επιστημονική ομάδα του δήμου με επικεφαλής ψυχίατρο θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.

    Με προβλήματα διεξάγεται από χθές το απόγευμα η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Μετά τις 10 χθες το βράδυ άνοιξε τελικά το τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών από την Τραγάνα μέχρι το Μαρτίνο. Στα διόδια Αγίας Τριάδας της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών, οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα ακινητοποιήθηκαν για περίπου μία ώρα.

    Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από νωρίς το πρωί στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση συνθηκών παγετού στο οδικό δίκτυο. Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

    Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.

    Χιονίζει σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο από τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

    Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τραγωδία στην Αγ. Βαρβάρα

    Σε πρωτοφανή πολύνεκρη τραγωδία εξελίχθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 02:00 σε πολυώροφο κινεζικό κατάστημα με είδη ρουχισμού στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κανάρη στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω. Η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στο κτίριο το οποίο έχει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, στις 02:16 αλλά όταν έφθασαν εκεί δυνάμεις της είχε τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.

    Η πυρκαγιά κατασβέστηκε στις 04:15 κι όταν οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο, βρήκαν έξι απανθρακωμένα πτώματα ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των ορόφων.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι εργάζονταν και κοιμούνταν στο κτίριο, και παγιδεύτηκαν στις φλόγες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2011 - 5:30:19 UTC