Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη σύνοδος ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για Λιβύη
  • [02] ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο ο»Ώ

  • [01] Έκτακτη σύνοδος ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για Λιβύη

    Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

    "Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα.

    "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε.

    Σύσκεψη με θέμα την κρίση στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Δ. Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππο.

    Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες των νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", για "πολύ σοβαρές πράξεις" κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος.

    Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

    Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

    Στο μεταξύ, ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ ανακοίνωσε σήμερα πως το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο

    Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων και απέδωσε την απόφαση αυτή στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υφίσταται για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αν και συνεχίζεται παραμένει εύθραυστη.

    Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει σε έκθεσή του ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί απότομα, αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμό από τις αγορές προς το τέλος του έτους ή αν δεν λάβει "σαφείς και έγκαιρες δηλώσεις για πρόσθετη στήριξη από δημόσιους πιστωτές".

    Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, η έκθεση του Fitch σημειώνει ότι "ένα κρίσιμο τεστ για την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι η απόκτηση από την Ελλάδα πρόσβασης στις αγορές με λογικά επιτόκια". Προειδοποιήσεις απευθύνει ο οίκος και για την Πορτογαλία και την Ευρωζώνη συνολικά. Αναφέρει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να ενταθεί, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής και δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των αγορών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2011 - 15:30:14 UTC