Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες
  • [02] Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης
  • [03] Διψήφια μείωση τζίρου σε 12 βιομηχανικούς κλάδους
  • [04] Διώξεις κατά Μαρινάκη, Μητρόπουλου και ΠΑΕ Ολυμπιακός
  • [05] ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
  • [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετέχει στην απεργία
  • [07] Ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες

    Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της Eυρωζώνης.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την επομένη στο Ελσίνκι με την Φινλανδή ομόλογό του. "Η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου.

    Πριν τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ηγέτες των κομμάτων της Γερμανίας.

    Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου άρχισε με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

    Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εκφράστηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στους δημοσιογράφους.

    Στηρίζει επίσης το συνολικό πακέτο λύσης για την υπέρβαση της κρίσης που θα βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "συζητήθηκε επίσης και ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα"

    Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς και με τους δύο προέδρους του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ και Κλάουντια Ροτ.

    Συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με Β. Σόιμπλε

    Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

    Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του "πακέτου", στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία "ανοιχτή" διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011).

    Η γερμανική πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης

    Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης έχει η Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ. Η μέση τιμή πάντως και για τα δύο καύσιμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή 1,593 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,391 για το ντίζελ.

    Με βάση τις τιμοληψίες, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκαν στις χώρες:

    - Ολλανδία: 1,657 β¬/λ, Ελλάδα: 1,593 β¬/λ, Βέλγιο: 1,559 β¬/λ, , Πορτογαλία: 1,511 β¬/λ Φινλανδία: 1,489 β¬/λ, Γαλλία: 1,483 β¬/λ , Ιταλία: 1,472 β¬/λ, Γερμανία: 1,476 β¬/λ κα , ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,783 β¬/λ, το Κόσσοβο : 1,10β¬/λ, το Λουξεμβούργο: 1,253 β¬/λ , την Ισπανία 1,28β¬/λ, Αυστρία : 1,296 β¬/λ, την Εσθονία 1,217β¬/λ κα.

    -Υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν αυτό το μήνα στην Ιρλανδία: 1,399β¬/λ, στην χώρα μας με 1,391 β¬/λ, το Βέλγιο: 1,386 β¬/λ , την Πορτογαλία με 1,369 β¬/λ, την Γερμανία με 1,354 β¬/λ, την Ιταλία: 1,357 β¬/λ, , τη Γαλλία: 1,323 β¬/λ, κα και η χαμηλότερη στην Λευκορωσία: 0,624 β¬/λ, στην Ανδόρα: 1,032 β¬/λ, το Λουξεμβούργο: 1,148 β¬/λ κα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Διψήφια μείωση τζίρου σε 12 βιομηχανικούς κλάδους

    Στα επίπεδα του 2005 "γύρισε" το 2010 ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας. Αυτό προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των ελληνικών μεταποιητικών βιομηχανιών τον χρόνο που πέρασε. Παρ' όλο που εμφανίζει αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το 2009, λόγω των θεαματικά αυξημένων εσόδων του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, ο συνολικός τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας ήταν κατά 23% χαμηλότερος από εκείνον του έτους 2008 και μόνο κατά 2,4% μεγαλύτερος από εκείνον του 2005.

    Ενας στους δύο κλάδους παρουσίασε διψήφια ποσοστιαία μείωση τζίρου, επτά κατέγραψαν μονοψήφια πτώση και μόνο πέντε παρουσίασαν άνοδο τζίρου, εν πολλοίς χάρη στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και, κατά συνέπεια, των διεθνών τιμών των προϊόντων τους. Συνολικά 19 από τους 24 κλάδους είχαν το 2010 έσοδα μικρότερα από εκείνα που είχαν πραγματοποιήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2005.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διώξεις κατά Μαρινάκη, Μητρόπουλου και ΠΑΕ Ολυμπιακός

    Ο αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Εμμανουήλ Αντωνακάκης, άσκησε σήμερα πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, του γενικού αρχηγού, Τάσου Μητρόπουλου, καθώς και της πειραϊκής ΠΑΕ για τα όσα έγιναν στο επεισοδιακό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

    Το κατηγορητήριο «καίει» τον Ολυμπιακό, αφού αναφέρει ότι σημειώθηκαν «ευρείας κλίμακας επεισόδια» και πως τραυματίστηκαν οι ποδοσφαιριστές των «πρασίνων» Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκοβού, Σαριέγκι και Νίνης. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με ποινή της έδρας του έως και δύο αγωνιστικές ημέρες. «Βαρύ» είναι το κατηγορητήριο και για τον πρόεδρο της ΠΑΕ, αφού, όπως αναφέρεται σε αυτό «ο Β. Μαρινάκης επιτέθηκε φραστικά και υβριστικά, με απειλητικές διαθέσεις, κατά ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα κατά του Νίνη, τον οποίο έσπρωξε βίαια, του Σισέ και του Τζόρβα». Ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους έως και με έκπτωση από το αξίωμά του.

    Όσον αφορά στον Τάσο Μητρόπουλο, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι εξύβρισε τον Νίνη και κινήθηκε για να βιαιοπραγήσει κατά του Λέτο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατβ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκης.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά. Ειδικότερα:

    - Η υλοποίηση του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

    - Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

    - Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

    - Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

    - Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετέχει στην απεργία

    Τη συμμετοχή στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ με τα ακόλουθα αιτήματα:

    - Την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των ΣΣΕ.

    - Την ακύρωση των ατομικών "συμφωνητικών" που υπογράφονται με εκβιαστικές τακτικές και καταργούν ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις μέσα σε ένα κλίμα ακρίβειας, απολύσεων και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων για μια ποιοτική ζωή με ανθρώπινους όρους.

    - Την προστασία των θέσεων εργασίας και το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και των μεθοδεύσεων για "εκ περιτροπής" εργασία.

    - Τη ρύθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που εργάζονται στο διαδίκτυο.

    - Τη λήψη από την Κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα

    Με τους αγώνες ρεβάνς για την «φάση των 32», συνεχίζεται το Γιουρόπα Λιγκ. Από ελληνικής πλευράς, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται σήμερα (19:00)στο «Λουζνίκι» της Μόσχας από την ΤΣΣΚΑ και οι ελπίδες πρόκρισης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά την ήττα με 1-0 που γνώρισε ο «Δικέφαλος» στην Τούμπα.

    Παράλληλα, οι παίκτες του Μάκη Χάβου καλούνται να ξεπεράσουν και τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, καθώς υπολογίζεται ότι την ώρα του αγώνα η θερμοκρασία θα έχει πέσει στους 15 βαθμούς υπό το μηδέν!

    Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι και το έργο του Αρη, που την Πέμπτη θα παίξει (22:05) στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» με την Μάντσεστερ Σίτι. Μετά την «λευκή» ισοπαλία στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλήτσιου θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους και να εκμεταλλευθούν τις αντεπιθέσεις, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία.

    Από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Βιγιαρεάλ-Νάπολι, Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Ρέιντζερς, Μπράγκα-Λεχ Πόζναν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Γιούνγκ Μπόις, Αϊντχόφεν-Λιλ και Στουτγκάρδη-Μπενφίκα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 17:30:20 UTC