Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής
  • [02] Απέρριψε η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής
  • [03] Συμβολική κατάληψη των σταθμών διέλευσης των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς
  • [04] Έκρυθμη η κατάσταση στον αραβικό κόσμο
  • [05] Φως, νερό, τηλέφωνο με δόσεις... ο»Ώ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής

    Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου,ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

    Αύριο, ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την επομένη στο Ελσίνκι με τη Φιλανδή ομόλογό του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απέρριψε η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκε τελικά και η δεύτερη προσπάθεια μέσα σε δέκα χρόνια της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank. Μετά από υποβολή σχετικής πρότασης από την Εθνική προς την Alpha Bank, το ΔΣ της Alpha Bank στην συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου αποφάσισε «ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha Bank»

    Η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας

    Η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για φιλική συγχώνευση με την Alpha Bank προέβλεπε ότι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασής.

    Όπως ανέφερε η Εθνική Τράπεζα στο σκεπτικό της πρότασης της, στην περίπτωση θετικής αποδοχής από την Alpha Bank της φιλικής της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ηγετική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και οι δύο τράπεζες διαθέτουν ήδη ισχυρή παρουσία σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ειδικότερα, ο ενιαίος όμιλος θα έχει σύνολο ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα 200 δισ. ευρώ μέγεθος που τον κατατάσσει στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και την 28η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

    Η Εθνική εκτιμά ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 550-700 εκατ.ευρώ ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα προκύψουν από σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις, τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων, τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Επίσης, τον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από την ευθυγράμμιση των βέλτιστων πρακτικών των δύο τραπεζών.

    Η προτεινόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανωτάτων στελεχών των δύο τραπεζών, όπως αναφέρεται στην πρόταση της Εθνικής, προβλέπεται να είναι ισορροπημένη, αναγνωρίζοντας ότι η Alpha διαθέτει ικανή, δοκιμασμένη και υπεύθυνη διοικητική ομάδα, η οποία επί σειρά ετών επέτυχε να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες της. Με βάση την αρχή αυτή, η πρόταση της Εθνικής για το διοικητικό σχήμα της νέας. Ειδικότερα στο νέο ΔΣ ο πρόεδρος θα προταθεί από την Alpha Bank και ο διευθύνων σύμβουλος θα προταθεί από την Εθνική

    Σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής, το εμπορικό σήμα της Alpha θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως το νέο σήμα της ενιαίας τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την επωνυμία της Εθνικής. Η επωνυμία της Alpha θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για δραστηριότητες του ομίλου.

    Αντίδραση Εθνικής Τράπεζας στην απόρριψη της Alpha Bank

    Την έκπληξή της εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα για την απόρριψη της πρότασης φιλικής συγχώνευσης προς την Alpha Bank, που ήταν προς των συμφέρον των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνεται αντιμετωπίσθηκε θετικά τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

    Η νέα ισχυρή τράπεζα που θα προέκυπτε από την συγχώνευση θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και θα έδινε τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, με συνέπεια την απεξάρτηση από τρίτους. Με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης.

    Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η πρόταση ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της Alpha Bank, καθώς έδινε πολύ υψηλό premium, ακόμη και για ευρωπαϊκά δεδομένα. "Η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί η πρόταση", λόγος που επικαλέσθηκε η Alpha Bank, στην ανακοίνωση της που απέρριψε την πρόταση, σύμφωνα πληροφορίες από την Εθνική, ήταν ακριβώς το επιχείρημα για το οποίο η συγχώνευση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς της Alpha Bank για την μη επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συμβολική κατάληψη των σταθμών διέλευσης των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς

    Σε συμβολική κατάληψη των σταθμών διέλευσης των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς, προχωρούν σήμερα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης κατά των διοδίων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, από τις 14:00 έως τις 18:00, όπου περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των σταθμών στην Αττική Οδό.

    «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί ένα μήνυμα αγώνα ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης του κινήματός μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα της πανελλαδικής κίνησης (www.DiodiaStop.gr).

    Την κινητοποίηση στη Λεπτοκαρυά διοργανώνει η ανοιχτή κίνηση πολιτών «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)» έπειτα από απόφαση της παμπιερικής σύσκεψης για τα διόδια, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου.

    Για το άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα, οι ακτιβιστές της Θεσσαλονίκης έχουν φροντίσει και για τη μεταφορά πολιτών με λεωφορείο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Έκρυθμη η κατάσταση στον αραβικό κόσμο

    Λιβύη: "Δεκάδες" διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη

    Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα χειρότερα επεισόδια από την άνοδο του Μουάμαρ Καντάφι πριν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτηριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. "Δεκάδες σκοτώθηκαν. . . όχι 15, δεκάδες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ", είπε. Ο άνδρας πρόσθεσε ότι βοήθησε να μεταφερθούν πολλά από τα θύματα σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

    Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές κι η μαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επαληθευτείΒ· δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευσή της από επίσημη πηγή.

    Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.

    Δήλωσε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν "αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ορμήσουν στο κέντρο διοίκησης αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, από πύργους επιτήρησης και σημεία κοντά στο κέντρο".

    Ένας ακόμα κάτοικος είχε και εκείνος πει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι οχυρωμένες στο συγκρότημα, το οποίο επίσης αποκάλεσε "κέντρο διοίκησης".

    Η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης. Στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

    Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο "ασφαλείς" πηγές ότι "δεκάδες άτομα" συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να "αποσταθεροποιήσει" τη χώρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συλληφθέντες ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο (και έχουν) εκπαιδευτεί για να βλάψουν τη σταθερότητα της Λιβύης, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών της όσο και όσον αφορά την εθνική της ενότητα".

    Πάντοτε κατά το Jana, οι συλληφθέντες είναι "τυνήσιοι, αιγύπτιοι, σουδανοί, παλαιστίνιοι και σύριοι" καθώς και "τούρκοι".

    Υεμένη: Ένας έφηβος νεκρός, τουλάχιστον 11 τραυματίες

    Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας χθες Σάββατο σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα "δημοκρατική". "Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν", ανέφερε.

    Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα καθώς αστυνομικοί έριχναν "προειδοποιητικά" πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή.

    Ο έφηβος βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Σεΐχ Οσμάν όταν επλήγη θανάσιμα από τη σφαίρα, ανέφερε η οικογένειά του.

    Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.

    Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως "ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς", αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

    "Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας", φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα--η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990.

    Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως και προηγούμενα βράδια νέοι απέκλεισαν πολλούς δρόμους.

    Ο Σάλεχ κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές.

    Τζιμπουτί: Δύο νεκροί σε αντικαθεστωτική διαδήλωση

    Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν χθες Σάββατο στο Τζιμπουτί, μετά από μία πρωτοφανή διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

    Δύο από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με τον τρίτο.

    Πρόκειται για τους προέδρους του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, της Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζιμπουτί.

    Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Μετά από την διαδήλωση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή κατά την διάρκεια της νύχτας και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

    Μαρόκο: Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις αργότερα σήμερα Χιλιάδες Μαροκινοί αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα Κυριακή για να απαιτήσουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα.

    Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κι απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.

    Οι λαϊκές εξεγέρσεις, ειδικά στη γειτονική Τυνησία, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο, μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2003 και την ταχεία άνοδο ενός πολιτικού κόμματος του οποίου ηγείται ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στενά συνδεδεμένος με τον μαροκινό μονάρχη.

    Την παραμονή των κινητοποιήσεων ένα νεολαιίστικο κίνημα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών με ισλαμιστές και αριστερούς. Όμως ο Σαΐντ Μπιν Τζέμπλι, εκπρόσωπος των διοργανωτών, είπε ότι "χιλιάδες αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις", περιλαμβανομένου του Μαρακές, κυριότερου εγχώριου τουριστικού προορισμού.

    Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.

    Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

    Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την ενθρόνισή του το 1999 ο ρόλος του βασιλιά Μοχάμεντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση του Μαρόκου στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ πιο σθεναρή όσο επί των ημερών του μέλους της αλαουίτικης δυναστείας που κυβερνά το Μαρόκο εδώ και περίπου 350 χρόνια κι ισχυρίζεται ότι κατάγεται απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ. Οι αρχές χαρακτήρισαν τις εκκλήσεις για κινητοποιήσεις υγιή πολιτική δραστηριότητα.

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με περιορισμένη επιτυχία, την αλγεινή κληρονομιά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτεταμένης φτώχειας και του αναλφαβητισμού που μάστιζαν τη χώρα τα 38 χρόνια διακυβέρνησης από τον πατέρα του βασιλιά Χάσαν.

    Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζούαρ κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από την διαδήλωση, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε "ολίσθημα θα μπορούσε μέσα σε μερικές εβδομάδες να μας κοστίσει όσα επιτύχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια".

    Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's και Fitch θεωρούν ότι το Μαρόκο είναι από τις χώρες του Μάγρεμπ που είναι "λιγότερο πιθανό" να πληγούν από το κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που σαρώνει την περιφέρεια.

    Δύο πολεμικά πλοία διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ

    Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Συρία, σύμφωνα με το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ.

    "Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν την διώρυγα και κατευθύνονται προς ένα λιμάνι της Συρίας" μετέδωσε το Αλ Αλάμ.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κίνηση του Ιράν να στείλει τα πολεμικά να περάσουν την Διώρυγα και να κατευθυνθούν στη Συρία αποτελεί "πρόκληση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Φως, νερό, τηλέφωνο με δόσεις...

    Καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους, συρρέουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να επιτύχουν διακανονισμό της πληρωμής των οφειλών, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές.

    Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τσέπη των Ελλήνων, σε βαθμό που πολλοί δυσκολεύονται να φανούν συνεπείς ακόμα και στις πλέον βασικές τους υποχρεώσεις. Η «άτυπη» αυτή διαδικασία του διακανονισμού των οφειλών ίσχυε ανέκαθεν στις εν λόγω υπηρεσίες, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν σβ αυτήν, έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, αφού όλο και περισσότεροι «δεν έχουν να πληρώσουν», όπως λένε, ενώ η τάση είναι συνεχώς αυξητική, δεδομένων και των νέων «καυτών» τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής οφέλειας.

    Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στο κέντρο της Αθήνας, περιμένουν υπομονετικά άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, προκειμένου να διευκολυνθούν για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. Συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμα και επιχειρηματίες κάνουν πρόχειρους υπολογισμούς για την αποπληρωμή των δόσεων.

    «Χρωστάω 350 ευρώ. Δεν κατάφερα να πληρώσω τους δύο τελευταίους λογαριασμούς. Ο διακανονισμός που έκανα είναι για τρεις μήνες. Θα πληρώσω τον πρώτο μήνα 120 ευρώ, τον δεύτερο 100 και τον τρίτο 130 ευρώ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστίνα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

    «Η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάρει με κάποιον τρόπο τα λεφτά της. Δεν τη συμφέρει να μην διευκολύνει τους πελάτες της, από την στιγμή που δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα, γιατί πολύ απλά, εάν τους κόψει το ρεύμα, θα τους χάσει από πελάτες και τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, αφού η νομική διεκδίκηση των ποσών θα της κοστίσει πολλά περισσότερα» αναφέρει ο κ. Χρήστος, επιχειρηματίας.

    Σημειώνεται ότι διακανονισμός αποπληρωμής, σε περίπτωση που η ΔΕΗ διακόψει την παροχή λόγω οφειλών, δεν γίνεται, παρά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Δημήτρης είναι λογιστής σε ιδιωτική εταιρεία. Σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας, το ρεύμα «κόπηκε». «Δεν μας κάνουν διακανονισμό. Ζητούν όλο το ποσό για να συνεχίσουν την παροχή. Καλό θα ήταν να είχαμε κάνει τον διακανονισμό πριν φτάσουμε σε σημείο να το "κόψουν". Τώρα απλά πρέπει να συγκεντρώσουμε το ποσό και να ξεχρεώσουμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στελέχη της ΔΕΗ αποκαλύπτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παρά τον διακανονισμό με την εταιρεία, αδυνατούν να ξεχρεώσουν. Πάρα πολλοί καταναλωτές «αυτοπαγιδεύονται», επισημαίνουν, προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα συγκεντρώσουν τα χρήματα. Δεν τα καταφέρνουν, οι λογαριασμοί τρέχουν, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος τους και να φτάνουν σε σημείο να μην έχουν ρεύμα.

    Καλό θα ήταν, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της ΔΕΗ, ο καταναλωτής να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, όσο δύσκολο και αν είναι γι αυτόν, γιατί στο τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, ο διακανονισμός, αντί να τους εξυπηρετεί, τους δημιουργεί ακόμα σοβαρότερα προβλήματα. Σημειώνουν, δε, ότι η ΔΕΗ πάντα στεκόταν και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του καταναλωτή, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 February 2011 - 9:30:17 UTC