Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαμαρτυρία αλλά και συμμετοχή"
  • [02] Το Ελληνικό στο "fast track"
  • [03] Συνάντηση Δ. Δρούτσα με γ.γ. ΟΗΕ
  • [04] Απέρριψε η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής
  • [05] Αναταραχή στον αραβικό κόσμο ο»Ώ

  • [01] "Διαμαρτυρία αλλά και συμμετοχή"

    Δεν φθάνει μόνο η διαμαρτυρία για να βρεθεί λύση στα προβλήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός από την Κομοτηνή, καλώντας τους πολίτες να μην απέχουν από τα κοινά.

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστών και είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, να έχει περίπου 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και να μην τις εξετάζει, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και να έχει καταδικαστεί από την ΕΕ γι αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι θα επαναπατριστούν όσοι μετανάστες δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στη χώρα μας

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον θεσμό της αιρετής περιφέρειας επισημαίνοντας ότι είναι ένα βήμα για την αποκέντρωση πόρων και εξουσιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο χωριό Δημάριο, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων.

    Εξάλλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή συναντήθηκε αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, οι οποίοι έκαναν διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο «Αρκάντια», στο οποίο μιλούσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί την Τρίτηστην Αθήνα συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με εκπροσώπους των τραπεζών που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας με εγγύηση του δημοσίου και με εκπροσώπους των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το Ελληνικό στο "fast track"

    Την ένταξη του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού στις διαδικασίες του "fast track" αποφάσισε ομόφωνα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

    Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης έκανε λόγο για ένα "τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης", ενώ επεσήμανε τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης.

    Ο κ.Παμπούκης μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του, όπως είπε, την ένταξη της επένδυσης στη διαδικασία "fast track", "κάτι που ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή".

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ανέφερε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον.

    Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού. Ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της ΔΕΣΕ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής, ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνάντηση Δ. Δρούτσα με γ.γ. ΟΗΕ

    Το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην αποψινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Συζητήθηκαν επίσης το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της πΓΔΜ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι τόνισε στο συνομιλητή του ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί απ' όλους "αντικειμενικότητα στους χειρισμούς" για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου.

    "Επιμένουμε σε μια διαδικασία η οποία είναι κυπριακή, από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους" επισήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι "αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε" και "δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις σ' αυτά τα θέματα".

    Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι "θέλουμε τα γεγονότα να καταγράφονται πάντα με αντικειμενικότητα", επισημαίνοντας ότι ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας υποβάλλει "εποικοδομητικές προτάσεις", ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Έρογλου "δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο" και παρουσιάζει θέσεις "εκτός της συμφωνημένης βάσης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απέρριψε η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η δεύτερη προσπάθεια μέσα σε δέκα χρόνια συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank. Μετά από υποβολή σχετικής πρότασης από την Εθνική προς την Alpha Bank, το ΔΣ της Alpha Bank στην συνεδρίαση του αποφάσισε «ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

    Ειδικότερα, σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank ανακοινώνει ότι:

    «Στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα έγγραφη πρόταση της Εθνικής Τράπεζας περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της Alpha από την Εθνική Τράπεζα.

    Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

    - Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank προς 8 μετοχές εκδόσεως της Εθνικής, και

    - Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

    Εν συνεχεία, η Alpha Bank υπέγραψε με την Εθνική σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της Εθνικής, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

    Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

    Την έκπληξή της εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα για την απόρριψη της πρότασης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αναταραχή στον αραβικό κόσμο

    Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων εξαπλώθηκαν την Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής, σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι το Μπαχρέιν και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί, καθώς η πτώση των προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου γέννησε την αίσθηση ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να φέρει τον εκδημοκρατισμό.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

    Καλά πληροφορημένη πηγή είχε αναφέρει ότι μόνο στην πόλη αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη λιβυκή εφημερίδα Oea, που πρόσκειται στον Σεΐφ Αλ-Ισλάμ, γιο του Μουάμαρ Καντάφι, από τις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί είκοσι άνθρωποι στη Βεγγάζη και άλλοι επτά στην Ντέρνα. Σ' αυτόν τον αριθμό, των 41 νεκρών συνολικά, δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις κρατούμενοι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ-Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, ούτε δύο αστυνομικοί οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους διαδηλωτές στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

    Στην Υεμένη, οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

    Στο Μπαχρέιν, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα.

    Στην Ιορδανία, υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.

    Στο Ομάν, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.

    Στο Τζιμπουτί, συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ.

    Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 21:30:18 UTC