Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aντιπαράθεση για τη δημόσια περιουσία
  • [02] Συζήτηση του νομοσχεδίου για τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [03] Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο ο»Ώ

  • [01] Aντιπαράθεση για τη δημόσια περιουσία

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επετέθη, στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως στις 7 Ιουλίου του 2010, «είχε προτείνει να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση».

    «Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης.

    «Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

    «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

    "Κλείνουμε κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης και στο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα θα είμαστε απόλυτοι", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

    Ως "άνευ σημασίας" αντιμετώπισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως η δημόσια γη δεν πρόκειται να πουληθεί στο πλαίσιο της άντλησης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, συμφώνησε με τον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της εκποίησής της: «Βγαίνει και λέει ο πρωθυπουργός, ότι θα βάλουμε όρο και στο Σύνταγμα, πως δεν πωλείται ελληνική γη. Δε καταλαβαίνω τι είναι αυτό. Να θυμίσω πόσα συμβόλαια έχουν γίνει από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πόση δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί;»

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρας, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως «καμώνεται ότι τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είχε συναποφασίσει και υπογράψει».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συζήτηση του νομοσχεδίου για τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Υπερψηφίζεται απόψε, από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων. Βασικό επιχείρημα της συμπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι το δικαίωμα των πολιτών σε ίση πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα, δικαίωμα κατοχυρωμένο και στο Σύνταγμα, αλλά και η αδικία της διατήρησης μισθολογικών ή επαγγελματικών προνομίων για χάριν συντεχνιών, την ώρα που δρομολογούνται περικοπές στο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

    Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.

    Άλλο τόσο, ο ΛΑΟΣ, με τον Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

    Τα κόμματα της Αριστεράς, διέκριναν στο νομοσχέδιο «ανακατανομή της πίττας προς όφελος των ισχυρών»: Σύμφωνα με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ), το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης(ΣΥΡΙΖΑ), έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο

    Με πλούσια "ατζέντα" που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, συνεδριάζει το πρωί της Πέμπτης το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά τη συνεδρίαση θα ξεκινήσει διήμερη περιοδεία στη Θράκη, με πρώτο σταθμό τη Σαμοθράκη όπου θα διανυκτερεύσει.

    Στο τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Αναβάθμιση υπηρεσιών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 February 2011 - 21:30:15 UTC