Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο ο»Ώ

  • [01] Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο

    Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Απελευθέρωσης (Ταχρίρ).

    Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου που παραιτήθηκε είναι και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

    Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι είχε παραιτηθεί και ο Χόσνι Μουμπάρακ από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

    Στο μεταξύ, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο, γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα.

    Ωστόσο, προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

    Το πρωί, δολιοφθορείς ανατίναξαν αγωγό στο βόρειο Σινά, ο οποίος τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή "τρομοκρατική επιχείρηση".

    Μετά την επίθεση, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο αναμένεται να σταματήσει για μία εβδομάδα.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου. Εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε εκκλησία των χριστιανών Κοπτών στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μέχρι στιγμής τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα.

    Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με "τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν", υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό κάλεσε τον Μουμπάρακ ο Μπαραντέι.

    Υπέρ ενός διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πλευρών στην Αίγυπτο για να εξέλθουν από το αδιέξοδο, τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. "Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 February 2011 - 21:30:12 UTC