Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχωρεί το spread
  • [02] "Mπλακ άουτ" στις αστικές συγκοινωνίες και την Υγεία
  • [03] Ανησυχία για κοινωνική έκρηξη ο»Ώ

  • [01] Υποχωρεί το spread

    Σημαντική μείωση σημείωσε το πρωί το spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, υποχωρώντας στις 807,2 μονάδες βάσης από 826 μονάδες χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η μείωση του spread αποδίδεται στις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

    Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κ. Όλι Ρεν, του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για την επαναγορά του ελληνικού χρέους.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας πρότεινε την ίδια μέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αυξηθεί στα 30 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, συζητείται στην ΕΕ η χορήγηση δανείου έως 50 δις. ευρώ στην Ελλάδα από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να επαναγοράσει από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και ιδιώτες επενδυτές ομόλογα του Δημοσίου με έκπτωση 25% από την ονομαστική τους τιμή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Mπλακ άουτ" στις αστικές συγκοινωνίες και την Υγεία

    Το αδιαχώρητο παρατηρείται και σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ απεργούν σήμερα Τρίτη και αύριο, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα στα λεωφορεία και τις 3 το απόγευμα στα τρόλεϊ.

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό αν και η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο, ύστερα από την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΑΜΕΛ.

    Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Τέλος, κανονικά λειτουργούν το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Απεργούν οι γιατροί

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από σήμερα Τρίτη, έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Σήμερα, επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποίησαν στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και παράνομη".

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

    Πανελλαδικές 24ωρες απεργίες στις 4 , 7 και 8 Φεβρουαρίου, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Ενταση στη Βουλή

    Ένταση σημειώθηκε στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και καταθέτουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς.

    Αφορμή αποτέλεσε η αποχώρηση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας Αντώνη Σταματόπουλου, καταγγέλοντας ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση του Μετρό απειλούν τους εργαζόμενους ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων «βαρύτατη προσβολή προς το κοινοβούλιο και τα κόμματα» και πρόσθεσε: «Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι, είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται».

    «Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;» αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Αξιοπρεπής η στάση των εργαζομένων ακόμα και αν σοκάρει τους "καθωσπρέπει" που διυλίζουν τον κώνωπα», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

    «Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ανησυχία για κοινωνική έκρηξη

    Η παγκόσμια οικονομία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, αλλά είναι επιβαρυμένη με προβλήματα όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η άνοδος των τιμών, που μπορούν να πυροδοτήσουν έναν καταστροφικό εμπορικό προστατευτισμό και βίαιες κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Επανεμφανίζεται το μοντέλο των παγκόσμιων ανισορροπιών που υπήρχε προ κρίσης" σχολίασε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη.

    "Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού, του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους- ακόμη και πόλεμο" είπε ο ίδιος.

    Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε από την εξουσία τον περασμένο μήνα.

    Ο Στρος-Καν είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει συγκρατημένη ανάπτυξη του 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό το χρόνο καθώς το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρέη των νοικοκυριών επηρεάζουν την εσωτερική ζήτηση.

    "Χωρίς δουλειές και ασφάλεια του εισοδήματος, δεν μπορεί να ανακτηθεί η εσωτερική ζήτηση και τελικά να υπάρξει καμία βιώσιμη ανάκαμψη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 11:30:13 UTC