Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να κινηθούν οι διαδικασίες κατά της Siemens"
  • [02] Αναστολή της αυριανής απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ-Προαστιακό
  • [03] Αυστηρότερες ποινές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [04] Τι προβλέπεται για τα τυχερά παιχνίδια
  • [05] Σε ανοδική πορεία το ΚΘΒΕ ο»Ώ

  • [01] "Να κινηθούν οι διαδικασίες κατά της Siemens"

    Συνέχεια στις κινήσεις της κατά της Siemens, δίνει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζήτησε από τους υπουργούς Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Χάρη Παμπούκη, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, μεταξύ των οποίων, επιβολή προστίμων και αγωγές αποζημιώσεων.

    Παράλληλα, ζήτησε να γίνει επανέλεγχος σε όλους τους διαγωνισμούς που έχει κερδίσει η επιχείρηση.

    Στο μεταξύ, η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ήταν το θέμα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες αλλαγές ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, πρόσθεσε, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αναστολή της αυριανής απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ-Προαστιακό

    Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των συνδικαλιστών στον ΟΣΕ διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την εξαγγελθείσα για αύριο και την Πέμπτη, 25 και 26 του μηνός 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις που γίνονται στον Οργανισμό, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, αποφάσισε σήμερα να αναστείλει μονάχα για αύριο την απεργία, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣ, από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εξαρτηθεί η παραπέρα στάση των Σιδηροδρομικών.

    Όμως, οι μηχανοδηγοί διαφωνούν και επιμένουν να προχωρήσουν στην απεργία, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τελικά τα τρένα του ΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 48 ώρες.

    Η μόνη διαφοροποίηση που επέρχεται είναι ότι αύριο το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, καθώς η διαχείριση του δικτύου δεν γίνεται από τους μηχανοδηγούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αυστηρότερες ποινές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Αυστηρές ποινές για μη απόδοση ΦΠΑ καθώς και για την μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, όπως η επιβολή αυτόφωρου, αύξηση της προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια στο 50%, κάρτα αποδείξεων αλλά και κριτήρια ελέγχου συγκεκριμένων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημά τους προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών".

    Σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, για την αξιολόγηση των εφοριακών υπαλλήλων ( όπως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων) αλλά και ρυθμίσεις για την ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων μέσω της ίδρυσης του ειδικού σώματος φορολογικών διαιτητών. Ακόμη μειώνεται από 1.1.2011 ο φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24%, αλλάζει ο τρόπος φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις και διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

    Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά. Μεταξύ άλλων:

    " Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.

    " Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και εφαρμόζεται και πάλι η αυτόφωρη διαδικασία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τι προβλέπεται για τα τυχερά παιχνίδια

    Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων", που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα αφορούν σε 25.000 μηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια), καθώς και άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα) για έως 5.000 επιπλέον μηχανήματα. Για το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δις. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα (ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων).

    Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι ή στο στοίχημα θα κυμαίνεται από 0,10- 5 ευρώ, ενώ τα κέρδη πρέπει να είναι υψηλά (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80% επί των ποσών που παίζονται). Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται όπως αυτά από τα λαχεία. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ θα υπάρχει και η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία (οι ανήλικοι θα μπορούν να παίζουν μόνον ψυχαγωγικά παιχνίδια) και οι χρηματορροές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σε ανοδική πορεία το ΚΘΒΕ

    Γεμίζουν τα ταμεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αφού όλο και περισσότεροι πολίτες γεμίζουν τα θέατρά του. Σε μια περίοδο που οι πιο πολλοί τομείς γνωρίζουν ύφεση, εξήντα χιλιάδες άνθρωποι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, παρακολούθησαν τις παραστάσεις του ΚΒΘΕ.

    Αυτό απέφερε περισσότερα από 500 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του θεάτρου, σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.

    Ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από πέρυσι είχε μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων. Όπως δήλωσε όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εντυπωσιακή άνοδος της τάξης του είκοσι πέντε τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο δεν οφείλεται μόνο στα φθηνότερα εισιτήρια.

    «Ο κόσμος επαναπροσδιορίζει τις επιλογές του εξαιτίας της κρίσης, μειώνει τις εξόδους του άρα επιλέγει με ποιοτικά κριτήρια» συνέχισε.

    Διαγράφοντας τον τρίτο χρόνο της θητείας του στο ΚΒΘΕ ο Σωτήρης Χατζάκης μιλά πλέον και για ένα ρεπερτόριο που έχει «αγγίξει» το κοινό της Θεσσαλονίκης.

    «Το ΚΒΘΕ οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινό της Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το ρεπερτόριο του θεάτρου και έχει πλέον την ευχέρεια να πληρώνει την μισθοδοσία που είναι 280 χιλιάδες ευρώ το μήνα».

    ΤΟ ΚΒθΕ έχει επιχορήγηση από την οποία πληρώνει πέρα από τη μισθοδοσία των 270 ανθρώπων, το ΙΚΑ, την εφορία αλλά και τα χρέη ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που πριν τρία χρόνια, έφτανε περίπου τα τριάμιση εκατομμύρια ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 January 2011 - 17:30:17 UTC