Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση της Ζήμενς
  • [02] Προσδοκίες του πρωθυπουργού στο Νταβός
  • [03] Αποκλείεται αναδιάρθρωση του χρέους ο»Ώ

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση της Ζήμενς

    Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Ζήμενς, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα, με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, συγκλίνουν στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα, μέσω της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής της υπόθεσης της Siemens, καταλήγοντας ωστόσο σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σαφή και υπεύθυνη στάση οδήγησε την υπόθεση της Siemens στη Βουλή και σε κάθε αρμόδια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να δοθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της ιστορίας αυτής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο της επίσκεψής του στο ΤΕΙ Καβάλας.

    "Πέτυχε ακόμη να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο ή και να εντάξει σε αυτό παραμέτρους που δεν είχαν προβλεφθεί για να πετύχει την απόλυτη διαφάνεια και αποκάλυψη της αλήθειας", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    "Η κυβέρνηση δεν έκανε κανέναν βηματισμό οπισθοχώρησης, δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό και διατράνωσε ένα ηχηρό όχι στον ευτελισμό της διαδικασίας και της απόδοσης ευθυνών", συνέχισε ο εκπρόσωπος και κατέληξε: "Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εργάσθηκαν σκληρά για την υπόθεση της Siemens και σε καμία περίπτωση δεν δέχθηκαν οιαδήποτε παρέμβαση. Είθε ανάλογη στάση να κρατήσουν άπαντες οι βουλευτές με στόχο την απόλυτη διαφάνεια".

    Αντιδράσεις προκάλεσαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens.

    Αντιδράσεις

    Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας».

    Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.

    Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, καθώς και ότι ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας.

    Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή, και σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα, Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

    Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών".

    "Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων", δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

    Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή.

    Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προσδοκίες του πρωθυπουργού στο Νταβός

    Με τους επαίνους της Ανγκελα Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός. Τίποτε, πάντως, δεν θυμίζει, φέτος, το κλίμα που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το ελβετικό θέρετρο για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.

    Πριν από ένα χρόνο το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα, τόσο στο διεθνή οικονομικό και όχι μόνο, Τύπο και τα ΜΜΕ, όσο και μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε ουκ ολίγες φραστικές επιθέσεις, από εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ποιος δεν θυμάται το δημοσιογράφο, συγκεκριμένου μέσου, να κυνηγάει τον Πρωθυπουργό στους διαδρόμους του Φόρουμ, για να του απευθύνει μια επιθετική ερώτηση, καθώς θεώρησε ότι ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στο μέσο στο οποίο εργάζεται και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρεί την ψυχραιμία του και να του απαντά με χαμόγελο;

    Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Όχι διότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, που συνήθως συντονίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, αλλά αυτή τη φορά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.

    Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες, οι οποίες, φέτος, φιγουράρουν είτε καθαρά είτε κάπως θολά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο).

    Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης "πακέτο", η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά, τότε, δεν εισακούσθηκε. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμα και χώρες που φαινόταν καθαρά ότι θα είχαν πρόβλημα σε κάποιο διάστημα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο, παρά να συνταχθούν με την Ελλάδα, για να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, μια καλύτερη λύση για όλους. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου εγκαταλείφθηκε μόνος του "να αντιμετωπίσει τα θηρία", κατά την έκφραση συνεργάτη του και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, τα κατάφερε.

    Φέτος αναμένεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Διότι, όπως λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, φέτος "υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας". Και εξηγεί ότι πριν από ένα χρόνο "μας έβλεπαν με οίκτο και ορισμένοι ως απατεώνες".

    Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι πριν από ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν στο τι "θα" κάνει και τα οποία αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ τώρα θα έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις για το πόσο εννοούσε όσα έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου, που είχε προβλέψει, πριν από ένα χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Ήτοι, τις ρυθμίσεις που χρειάζονται σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων, τον τρόπο με τον οποίο "η εμβέλεια και οι όροι δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών να μετριάζουν τις ατέλειες των αγορών", άρα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.

    Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ, όταν ήθελε να απευθυνθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλήσει με ειλικρίνεια, όπως θα μιλήσει και φέτος, αλλά σε επιλεγμένα μέσα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    Ο Πρωθυπουργός θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών "Financial Times" Λάϊονελ Μπάρμπερ.

    Προ ημερησίας συζήτηση για τα εθνικά θέματα

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, σε επίπεδο αρχηγών, θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να θέσει την «εθνική κόκκινη γραμμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αποκλείεται αναδιάρθρωση του χρέους

    Τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επόμενη τριετία με κύριους άξονες την μείωση των κρατικών δαπανών, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προαναγγέλλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει αύξηση των συντελεστών των φόρων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς».

    Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές, ενώ αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του , στο "Έθνος της Κυριακής" δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι "ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο".

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια".

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι "οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για τη χώρα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση" καθώς και ότι "οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις" στην αντιμετώπιση των οποίων "θα βοηθούσε πολύ η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 January 2011 - 5:30:15 UTC