Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας Video
  • [02] Μουσείο Ακρόπολης: Ανοικτό έως τις 10 μ.μ. κάθε Παρασκευή
  • [03] Απορριπτική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους
  • [04] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο
  • [05] Παρουσίαση του νέου σχολείου
  • [06] Ο κήπος της Ολυμπίας ο»Ώ

  • [01] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας Video

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

    "Η Κίνα αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Χου Τζιντάο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε παραδεχόμενος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι "υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα" στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμευόμενος για τη βελτίωση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Τζιντάο τις αμερικανικές θέσεις "για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι". Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούxο, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον κινέζο πρόεδρο για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση "διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα για την επίλυση των διαφορών, διαφυλάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα του θιβετιανού λαού", τη στιγμή που εκατοντάδες Θιβετιανοί διαδήλωναν έξω από τον λευκό Οίκο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντά τον Χου Τζιντάο για όγδοη φορά σε διάστημα δύο ετών και συμμετείχε μαζί του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και θα απαλλαγούν από τα "παλιά στερεότυπα".

    Ο Χου Τζιντάο υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, θα αντιμετωπίσει σε βάση ισοτιμίας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χαιρέτισε το "πολλά υποσχόμενο μέλλον" στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκρυψε τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, ζητώντας μία "επανεκτίμηση". Χαιρέτισε, ωστόσο, "την αυξανόμενη ευελιξία στο θέμα των ισοτιμιών" και τη διάθεση του Πεκίνου να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης από κοινού στα σημεία συμφωνίας, ειδικότερα ως προς τα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργασθούν. Ο κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασισθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της πρόποσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Χου Τζιντάο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέχουν σήμερα περισσότερες προκλήσεις και ευθύνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μουσείο Ακρόπολης: Ανοικτό έως τις 10 μ.μ. κάθε Παρασκευή

    Από την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 και κάθε Παρασκευή, το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό έως τις 10 το βράδυ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη.

    Παράλληλα, το Μουσείο ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον καθαρισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με χρήση τεχνολογίας λέιζερ, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων, τη στερέωση των επισφαλών περιοχώντου μαρμάρου, τη δομική αποκατάσταση και την τεκμηρίωση της διατήρησης των γλυπτών.

    Το Μουσείο Ακρόπολης επέλεξε να μην απομακρύνει τις Καρυάτιδες από τις αίθουσες του Μουσείου και να μην υποβάλλει τα γλυπτά στην περιπέτεια μιας επιπλέον μεταφοράς.

    Ταυτόχρονα επιθυμεί να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης.

    Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 στις 8 μ.μ., ο ειδικευμένος συντηρητής κ. Κώστας Βασιλειάδης θα παρουσιάσει τη διαδικασία καθαρισμού των Καρυατίδων στο κοινό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Απορριπτική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους

    Στην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

    Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν από το 1991 έως του 1998.

    Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

    Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

    Από την άλλη πλευρά, το Γβ Τμήμα του Συμβουλίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ποταμιάς) με την υπβ αριθμ. 147/2011 απόφασή του επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

    Στο μεταξύ, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι έκαναν σήμερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ πραγματοποίησαν και συλλαλητήριο έξω Άρειο Πάγο. Μικροένταση σημειώθηκε όταν έγινε γνωστή η απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα του ΑΠ, Ιω. Τέντε, προς την Ολομέλεια για το θέμα της μονιμοποίησής τους.

    Εκτός από τη σημερινή στάση εργασίας, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

    Γιατροί και οι οδοντίατροι

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί και οι οδοντίατροι, με βασικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας", ενώ κλειστά παραμένουν τα φαρμακεία, με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    Εξάλλου, την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη αποφάσισε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο και η δεύτερη 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει για αύριο, 21/1 η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη βουλή για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

    Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη, από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας που έκανε σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμος Κοζάνης με θέμα «Η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα».

    Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

    Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Παρουσίαση του νέου σχολείου

    Τη φιλοσοφία του νέου σχολείου, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μέσα από την εμπειρία του 4ου δημοτικού σχολείου Θέρμης.

    Συγκεκριμένα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς στρατηγικούς στόχους του νέου σχολείου. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι επιδιώκεται: βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο τον μαθητή και όχι την ύλη, εμπλουτισμός του αναλυτικού προγράμματος με την διδασκαλία επιπρόσθετων γνωστικών αντικειμένων, υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας κλπ.

    Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι επιδιώκεται ο περιορισμός και, στη συνέχεια, η μείωση στο ελάχιστο των περισσοτέρων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείων, όπως τα φροντιστήρια. Επιδιώκεται, επίσης, η μείωση της ταλαιπωρίας των παιδιών και των εξόδων των γονέων, αφού η διδασκαλία της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών, θα οδηγήσει σταδιακά σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο.

    Η υφυπουργός έδωσε στοιχεία για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σήμερα. Πρόκειται για 801 δωδεκαθέσια δημοτικά, με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό στο επίπεδο των περιφερειών, καθώς καλύπτουν το 30% περίπου του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Το σύνολο των μαθητών τους ανέρχεται σε 204.206.

    Μια διαφορετική λογική στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, προσπάθησε να βάλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, παίρνοντας αφορμή από την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος για 701 ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

    Αυτό που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τα μέλη της κυβέρνησης είναι να μην είναι "απλοί διαχειριστές μιας κακής καθημερινότητας", αλλά "φορείς αλλαγής στο δημόσιο". Και όπως τόνισε πρέπει "να δώσουμε και ένα άλλο στίγμα από το υπουργικό Συμβούλιο, για το πώς βλέπουμε τη Διοίκηση, που δεν είναι εσωστρεφής, αλλά συνεχώς μαθαίνει και καινοτομεί".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ο κήπος της Ολυμπίας

    Το πράσινο φως για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

    Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη δημιουργία του από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την έκταση του κήπου (το Συμβούλιο ζητούσε μικρότερη) και τη φύτευση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.

    Ο "Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος", όπως θα ονομαστεί, θα κατασκευαστεί στον χώρο μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων. Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα (όχι κάθετο), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.

    Ο κήπος θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους.

    Ο κήπος θα πλαισιώνεται από κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές, αριές και δρύες, καθώς και από 6.000 θάμνους, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Κάθε είδος θα συνοδεύεται από μια επεξηγηματική πινακίδα, διαστάσεων 20Χ25 εκατοστών, όπου θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 17:30:19 UTC