Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα κατάσχονται και περιουσίες πολιτικών
  • [02] Απελευθερώνονται τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [03] Εναρξη διαλόγου για την Παιδεία
  • [04] Σε 1,22 δισ. ευρώ η έκτακτη εισφορά
  • [05] Ανάπτυξη του οικοτουρισμού
  • [06] Νέα πολιτική κίνηση από τον Γ. Δημαρά
  • [07] Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης
  • [08] Στάσεις εργασίας και απεργίες
  • [09] "Καπνιστές" από έμβρυα
  • [10] Ο κήπος της Ολυμπίας
  • [11] Παραίτηση 4 υπουργών ο»Ώ

  • [01] Θα κατάσχονται και περιουσίες πολιτικών

    Πέντε τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επέρχονται με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην αλλαγή του "νόμου περί ευθύνης υπουργών", τόνισε ότι είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, "ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα". Υπενθύμισε επίσης, ότι η ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, υπενθύμιση η οποία είχε, μάλλον, ως αποδέκτη την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 3126/2001 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι για την ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.

    Ακόμη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

    Σύμφωνα με το ν/σ, καταργούνται όλες οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές, επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, γίνεται υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους, δημιουργείται γνωμοδοτικό συμβούλιο πριν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και δεσμεύονται κάθε είδους τίτλοι και χρηματοπιστωτικά προϊόντα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού.

    Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα της εξεταστικής για την υπόθεση της Ζήμενς

    Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens θα συνέλθει σήμερα το πρωί, για την καταληκτική συνεδρίαση, πριν από την κατάθεση του πορίσματος της.

    Επίσης, απάντηση σε όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον REAL FM, ότι μέχρι σήμερα η Βουλή δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα λογαριασμού ενός πολιτικού, έδωσε με ομόφωνη απάντηση της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Από πολλών μηνών, αναφέρεται, η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδίως ζητήσει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.

    Πλην, όμως, για την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία υπήρξε δυσμενής κριτική, ανταπόκριση υπήρξε μόνον από την Τράπεζα Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και τη Βουλή, ενώ τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επίτροπο για τον καταλογισμό.

    «Το περισσόν του πονηρού εστί», καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απελευθερώνονται τα "κλειστά" επαγγέλματα

    "Ιστορική αλλαγή" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις ρυθμίσεις που προωθούνται για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας το "πράσινο φως" στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στην τελική κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και στην κατάθεσή του στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και επανέλαβε τη φράση του "αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πιά".

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει με μια οριζόντια ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει 4 μήνες μετά από την ψήφισή του, την κατάργηση όλων των περιορισμών (γεωγραφικούς, διοικητικούς, κ.λπ.), καθώς και των απαιτήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα, εκτός και εάν επιβάλλεται η διατήρησή τους από το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, περιλαμβάνει και μια ειδική ρύθμιση για τα πέντε επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί- αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές).

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το επάγγελμα των φαρμακοποιών απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

    (Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου στην συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αντιδράσεις

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτός από τα διημερεύονται και εφημερεύοντα φαρμακεία θα λειτουργούν και φαρμακεία ασφαλείας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.

    Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους θα απέχουν από τα καθηκοντά τους σήμερα κι αύριο.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εναρξη διαλόγου για την Παιδεία

    Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

    Η υπουργός έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι, χωρίς δογματισμούς, ή θα αποτύχει. Μάλιστα τόνισε ότι έχουμε όλοι τεράστιο εθνικό χρέος για την Παιδεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε 1,22 δισ. ευρώ η έκτακτη εισφορά

    Το ποσό των 1.219.145.731 ευρώ θα εισπράξει από 16.922 επιχειρήσεις, ως έκτακτη εισφορά για το 2010, το υπουργείο Οικονομικών και η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου. Την έκτακτη εισφορά, με βάση τον σχετικό νόμο (άρθρο 5 ν. 3845/2010), θα καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη (κατά την παράγραφο 1 του προαναφερόμενου άρθρου) άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, για το οικονομικό έτος 2010 στο κριτήριο αυτό ενέπιπταν 20.010 εταιρίες. Έκτακτη εισφορά (συνολικού ύψους 1.219.145.731 ευρώ) προέκυψε για τις 16.922 εταιρίες. Αντίθετα, δεν προέκυψε εισφορά για τις υπόλοιπες 3.088 εταιρίες, επειδή το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών εισοδημάτων ή των καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών (2008 και 2009) υπολείπονταν των 100.000 ευρώ.

    Με βάση τον νόμο, η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη έως την 31η Ιανουαρίου 2011 και καθεμία από τις επόμενες έως την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του κάθε μήνα, αντίστοιχα. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Εάν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%- με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση. Η καταβολή της έκτακτης εισφοράς γίνεται μόνο στις Εφορίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ανάπτυξη του οικοτουρισμού

    Παράθυρο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ανοίγει το νομοσχέδιο για τη βιολογική ποικιλότητα που συζητήθηκε χθες στη βουλή, με την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη της στο Σκάι να τονίζει ότι μία από αυτές τις δραστηριότητες στις περιοχές όπου διαθέτει αγροτική φυσιογνωμία είναι ο οικοτουρισμός και εκεί πρέπει να βρεθούν κίνητρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Το νομοσχέδιο είναι νόμος - πλαίσιο και τα κίνητρα δεν συγκεκριμενοποιούνται, δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα κίνητρα που θα δοθούν είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει και με το υπουργείο Τουρισμού και με το υπουργείο Οικονομικών και στόχος είναι να προσδιοριστούν τα αντισταθμιστικά που θα μπορούν να δοθούν, ώστε να αναπτυχθεί αγροτουρισμός που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον επισκέπτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Νέα πολιτική κίνηση από τον Γ. Δημαρά

    Την συγκρότηση πολιτικής κίνησης με την ονομασία Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β΄Αθηνών Γιάννης Δημαράς και περιφέρειας Αττικής Βασίλης Οικονόμου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Δημαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια τους θα είναι επιτυχής, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πολίτες και εξήγησε ότι δεν ιδρύεται πολιτικό κόμμα γιατί "το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη κόμματος, αλλά να βγει το συντομότερο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την πολιτική του Μνημονίου". Ο κ. Δημαράς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε κόμμα, αν το επιβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις.

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη Βουλή, ούτε θα αποχωρήσει από το Περιφεριακό Συμβούλιο, στο οποίο εξελέγη, και πρόσθεσε ότι "σήμερα η χώρα αναζητά πολιτικούς έντιμους, ειλικρινείς που θα λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό" και τόνισε ότι η κίνηση αυτή "δεν θα είναι χαλαρή".

    Άσκησε ακόμη έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τις αποφάσεις που αφορούν την χώρα τις παίρνει μια παρέα μαζί με τον πρωθυπουργό κι όχι η πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών", ενώ επανέλαβε την πλήρη διαφωνία του ιδίου και του κ. Οικονόμου με το Μνημόνιο, για τις οποίες θεωρεί ότι δικαιώνεται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης

    Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συζητήσεις στο Eurogroup και το Εcofin, θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί.

    Επίσης, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, και θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε, χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας ταυτόχρονα από τα μέλη της κυβέρνησης να είναι προσεκτικά όταν αναφέρονται σε τέτοια θέματα.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δήθεν γερμανικά σχέδια" τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, για το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντας "κακόβουλο" και "κακόπιστο" σχετικό δημοσίευμα γερμανικού εντύπου. Ακόμα και το παραμικρό τέτοιο δημοσίευμα "μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αν και τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα είναι ανυπέρβλητα.

    Τόνισε επίσης ότι "θα αποστομώσουμε όσους διακινούν σενάρια καταστροφής" όταν ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση "αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας".

    "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους", δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού "Die Zeit" που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αφορά στην επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μέσω κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών επίσης διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες του περιοδικού "Die Zeit" επισημαίνοντας σε δήλωσή του, ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", μετέδωσε το Ρόιτερ.

    Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να εισέλθει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, εξέφρασε ο Νομπελίστας καθηγητής και οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στάσεις εργασίας και απεργίες

    Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    Στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. Επίσης καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί, επίσης, τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Γιατροί και οι οδοντίατροι

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι της χώρας. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί των ασφαλιστικών Ταμείων.

    Βασικό αίτημα των γιατρών είναι η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας". Το νομοσχέδιο, αναφέρουν οι γιατροί, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τον τομέα της Υγείας και σε πλήρη εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο.

    Δεκαπέντε χιλιάδες οδοντίατροι συμμετέχουν στην 24ωρη Πανιατρική απεργία, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό της Οδοντιατρικής Κοινότητας, από οποιαδήποτε ενημέρωση στη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου.

    Κλειστά παραμένουν και τα φαρμακεία, με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. "Οι απεργίες θα συνεχιστούν και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] "Καπνιστές" από έμβρυα

    "Καπνιστές" από την εμβρυική ηλικία καθιστά τα παιδιά που θα γεννηθούν, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν είναι παθητικό, αποτελώντας παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή). Μάλιστα, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί και με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών. Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

    Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση.

    "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία", επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Μαρία Αυγέρη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 21η επιστημονική ημερίδα "Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική", που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Ο κήπος της Ολυμπίας

    Το πράσινο φως για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

    Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη δημιουργία του από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την έκταση του κήπου (το Συμβούλιο ζητούσε μικρότερη) και τη φύτευση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.

    Ο "Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος", όπως θα ονομαστεί, θα κατασκευαστεί στον χώρο μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων. Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα (όχι κάθετο), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.

    Ο κήπος θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους.

    Ο κήπος θα πλαισιώνεται από κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές, αριές και δρυς, καθώς και από 6.000 θάμνους, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Κάθε είδος θα συνοδεύεται από μια επεξηγηματική πινακίδα, διαστάσεων 20Χ25 εκατοστών, όπου θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Παραίτηση 4 υπουργών

    Τέσσερις υπουργοί της Ιρλανδίας παραιτήθηκαν χθες Τετάρτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικλ Μάρτιν, ο οποίος ηγείτο του μετώπου κατά του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν, ανακοίνωσαν τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

    Πρόκειται για τους υπουργούς Υγείας Μέρι Χάρνεϊ, Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Αχερν, Μεταφορών Νόελ Ντέμπσεϊ και Άμυνας Τόνι Κίλιν, επισημαίνουν σήμερα η εφημερίδα Irish Times και το RTE.

    Οι παραιτήσεις αυτές στερούν από την ιρλανδική κυβέρνηση περισσότερο από το ένα τέταρτο των υπουργών της.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως μετά τις παραιτήσεις ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, πριν τις γενικές εκλογές του Μαρτίου.

    Ο Μάρτιν παραιτήθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο πρωθυπουργός Κόουεν για την ηγεσία του κόμματός του, του Φιάνα Φέιλ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και επέκρινε τον Κόουεν για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 7:30:31 UTC